Imediat ce s-a dat dezlegare la vânătoarea de iepuri şi vânat mare, pe fondul cinegetic al Asociaţiei Judeţene  a Vânătorilor şi Pescarilor Giurgiu (AJVPS) şi-au şi făcut apariţia braconierii.

Deşi  cei ce practică braconajul riscă un ditamai dosarul penal, în mare vogă,  rămâne braconajul cu ogari. Chiar cu săptămână în urmă reprezentanţii AJVPS  au alergat pe câmpurile din satul Toporu câţiva indivizi care braconau cu ogari. Factorul determinant al folosirii acestei metode este, potrivit lui Ionel Mirică – director AJVPS – faptul că „vânătoarea cu ogarul este mai eficientă decât cea cu arma“.

Deşi acest gen de braconaj a atins, se pare, deja cote alarmante, responsabilii AJVPS-urilor din ţară  nu reuşesc să depisteze decât o mică parte a celor care comit astfel de infracţiuni la regimul de vânătoare. Din datele pe care le-am obţinut de la instituţiile ce fac eforturi să pună capăt acestui fenomen, la nivel de ţară doar 3% din infractori sunt prinşi, iar dintre aceştia, doar 1% ajung la Poliţie, deoarece, ca să poţi duce pe cineva la poliţie în astfel de situaţii trebuie să aibă vânatul asupra lui, or, cei aflaţi în culpă, de obicei se descotorosesc de el. La această dată se vânează la iepure, fazan, mistreţ şi la căprioară unde în această perioadă se face un  vânat de selecţie şi numai după obţinrerea autorizaţiei. Contravaloarea unei autorizaţii este de 700 de lei, iar vânătorul nu poate împuşca decât un exemplar.

În toi este şi vânătoarea de pasaj la raţe, gâşte, guguştiuci şi lişiţe, dar şi combaterea dăunătorilor atât la răpitoarele cu păr (vulpe, şacal, cîine hoinar) ci şi la cele cu pene (coţofană, cioară grivă). După cum ne spunea Ionel Mirică, pentru fiecare coţofană doborâtă, Asociaţia oferă vănătorului drept bonus câte două cartuşe. În unele zone primăvara, se adună ouă de coţofană, care se plătesc la preţul unui ou de găină.

Jurnal Press