Copiii şi adulţii cu dizabilităţi din centrele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu au început, deja, să primească vizita lui Moş Crăciun. Un Moş Crăciun venit, însă, de departe, tocmai din Elveţia… Astfel, un tir încărcat cu ajutoare umanitare din Elveţia a sosit în judeţul Giurgiu în data de 5 decembrie 2011, donaţiile fiind destinate copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi. Pregătirea acestui transport a început cu câteva luni în urmă, zeci de persoane din Elveţia contribuind la colectarea de bunuri destinate copiilor şi adulţilor instituţionalizaţi din judeţul Giurgiu. Donaţiile constau în articole vestimentare, obiecte de igienă personală, rechizite, pături, biciclete şi alte obiecte utile copiilor din casele de tip familial, precum  şi adulţilor cu dizabilităţi din centrele de recuperare neuropsihiatrică şi locuinţele protejate din judeţul Giurgiu. Iniţiativa aparţine unei familii de elveţieni, Markus şi Michelle Spingler. După ce, alături de un grup de 20 de voluntari elveţieni, s-au preocupat de colectarea donaţiilor, soţii Spingler au venit personal în România pentru a le aduce. Markus şi Michelle Spingler au fost însoţiţi de 3 voluntari, printre care Marcel Riedener, vicepreşedinte al firmei Gastro Zurich. „Am început acest proiect cu mai multe luni în urmă şi am avut un mare sprijin din partea elveţienilor din Schaffnausen, localitate situată la 40 km de Zurich. Am făcut un singur apel prin ziarul local şi cei care l-au văzut şi-au anunţat prietenii, vecinii şi cu toţii au vrut să se implice. Acesta este cel de-al doilea transport pe care-l facem în sprijinul beneficiarilor sistemului de protecţie socială din judeţul Giurgiu şi sperăm să continuăm”,  a declarat Markus Splinger.

Acesta spune că a auzit din întâmplare de Giurgiu, despre care ştie acum că este unul din cele mai sărace judeţe ale României, ce are mare nevoie de ajutor. ”Până acum, am numărat nu mai puţin de 18 orfelinate aici şi suntem convinşi că ajutorul nostru este binevenit. De altfel, implicarea noastră în încercarea de a rezolva cât mai multe din problemele de aici nu se limitează doar la astfel de ajutoare; următorul nostru proiect este chiar să cumpărăm o casă în judeţul Giurgiu – cred că va fi Oinacu – pentru asociaţia pe care am înfiinţat-o în Elveţia, demarând un nou proiect de tip ”Casa Speranţa”, în care să ajutăm, pentru început, 6-8 copii mici, ce vor avea atât sprijin material, cât şi toată dragostea noastră. Am început, deja, să strângem fonduri în Elveţia pentru acest proiect şi, dat fiind faptul că avem sprijinul autorităţilor locale de aici, din Giurgiu, sunt convins că proiectul va fi curând pus în practică”, a declarat Markus Spingler.

Prezent la sosirea elveţienilor în judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, a ţinut să le mulţumească personal celor care s-au implicat în colectarea şi transportul donaţiilor destinate beneficiarilor sistemului de protecţie socială din judeţul Giurgiu şi, pentru aceasta, a fost prezent la Centrul de la  Oinacu, acolo unde au fost descărcate o parte din donaţii, celalalte fiind transportate la Grădinari. „Vrem să mulţumim elveţienilor care, prin intermediul unor alţi prieteni comuni, au răspuns apelurilor  noastre şi au adus o serie de bunuri, pentru că, indiferent de volumul  eforturilor noastre, întotdeauna un astfel de sprijin este deopotrivă încurajator pentru noi, dar ne şi ajută să completăm nevoile beneficiarilor noştri. Sperăm să stabilim o legătură de lungă durată cu  această comunitate din Elveţia, pe care o salut şi o apreciez aşa cum se cuvine”, a declarat Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu.

Cristina MOISE