Cu timpul, mai devreme sau mai târziu, cu toţii părăsim această lume. O parte dintre noi, mai precauţi, fideli crezului „gospodarul îşi face iarna car şi vara sanie”, ne asigurăm încă din timpul vieţii locul unde ne vom odihni după moarte. Doar că, de ceva vreme, a devenit, pentru o parte dintre giurgiuveni, un lux posibilitatea de a-şi achiziţiona un loc de veci. Pentru alţii, a devenit o oportunitate de a face rost de bani, bazându-se pe necazul concetăţenilor. Că, doar, vorba ceea, omul trebuie îngropat creştineşte, într-un cimitir, nu într-un colţ de curte sau la marginea drumului. În aceste condiţii, în cimitirele giurgiuvene a luat amploare o nouă afacere: cea cu locuri de veci. Acestea se tranzacţionează la preţuri care taie respiraţia unui om normal: chiar şi cu 70 de milioane de lei vechi, un loc poziţionat „central” la Cimitirul Smârda. De locul cu pricina au cunoştinţă mai toţi angajaţii cimitirului: groparii, intendenta… Dacă soliciţi un loc de veci, pe care ai vrea să îl achiziţionezi, imediat eşti îndrumat către „chilipirurile” din cimitir, funcţie de bugetul pe care ai vrea să îl aloci. Nu te ţine buzunarul pentru „garsoniera” ultra-centrală, imediat ţi se oferă un alt loc, undeva, mai la margine, lângă gardul cimitirului cu pricina, la o sumă „modică”: 15 – 20 de milioane de lei vechi. Preţurile în cimitir nu se negociază. Îţi convine, dai, nu…rămâi cu mortul pe masă! Cine vrea ca locul de veci să nu mai aibă mort îngropat, poate solicita de la fostul proprietar scoaterea rămăşiţelor pământeşti şi depunerea acestora – gratis – în „osuarul” de la Cimitirul Sf. Gheorghe Nou, de pe şoseaua Bălănoaiei. Singura taxă care se plăteşte este cea pentru deshumare, în valoare de 56,76 lei (din pământ) şi 59,5 lei (din cavou şi groapă zidită).

La cimitirul Sf. Haralambie, de pe şoseaua Sloboziei, preţurile nu sunt la fel de piperate. Aici, un loc de veci se poate vinde cu maxim 40 de milioane de lei, numai că…problema este că nu există oferte de vânzare. De altfel, atât cimitirul Smârda, cât şi cimitirul Sf. Haralambie sunt pline, nemaiexistând alte posibilităţi de a mai îngropa pe cineva.

De notat, de asemenea, este faptul că, în condiţiile în care un loc de veci – dublu – ar fi achiziţionat de la Direcţia Generală pentru Servicii Publice şi de Gospodărire Comunală Giurgiu, doritorul ar urma să plătească doar…puţin peste trei milioane de lei vechi. În aceste condiţii, se poate spune, cu uşurinţă, că tranzacţiile cu locuri de veci în municipiul nostru sunt cu mult mai rentabile decât chiar tranzacţiile imobiliare din Giurgiu, sau de oriunde în ţară.

În cele din urmă, la cimitirul Sf. Gheorghe Nou, situat pe şoseaua Bălănoaiei, încă mai sunt câteva locuri de veci libere, dar acelea sunt păstrate numai pentru cazurile urgente. De asemenea, la acest cimitir nu s-au mai dat, nici în concesiune pe şapte ani, nici pe veci, locuri duble, tot în ideea de a se mai păstra locuri pentru alte persoane care ar avea nevoie de un asemenea loc, în caz de urgenţă. ªi aici, preţurile sunt în conformitate cu amplasamentul cimitirului. Fiind situat mult în afara oraşului, locurile de veci din zonă cu greu se vând la preţuri de 30 de milioane de lei vechi. Unul dintre motive, considera un gropar – bun cunoscător al „pieţii” în zonă – ar putea fi şi faptul că cimitirul este relativ nou, astfel că nu sunt foarte mulţi morţi care să fi trecut de şapte ani de când au fost îngropaţi. „În ritmul în care se moare în oraşul nostru, în scurt timp şi aici locurile de veci vor fi la mare căutare”, conchidea groparul cu pricina, înainte de a se îndrepta spre săparea unui nou „loc de odihnă”.

În condiţiile în care locurile de veci din cimitirele giurgiuvene au ajuns să coste multe zeci de milioane de lei, pentru unii necazul altora a devenit o adevărată afacere. Pentru cei îndureraţi, însă, pierderea unui membru al familiei nu înseamnă doar durerea despărţirii veşnice de cel drag, cât mai ales o cheltuială enormă, care, în unele cazuri, ajunge tot la multe zeci de milioane: preoţi, sicriu, cruce, rânduieli…

Oana CĂLIN

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.