20150619_121357Deşi aflată pe drumul ce leagă municipiul Giurgiu de Capitală, comuna Adunaţii Copăceni a fost parcă marginalizată mediatic în ultima vreme, mai ales  de când a intrat în folosinţă breteaua şoselei  rapide ce ocoleşte localitatea. Iată de ce ne-am propus să facem o reparaţie morală, amintind mai des despre această comună, care în ultimii ani a devenit tot mai atractivă, mai ales  pentru cei care şi-au dorit să-şi ridice o casă de vacanţă în apropierea Capitalei. După cum ne spunea primarul comunei, Ion Tache, numai în ultimii ani s-au ridicat aici peste 200 de case, majoritatea proprietarilor, evident, provenind din Bucureşti şi împrejurimile acestuia. Dar ce este de remarcat, pe lângă strădania primului edil al comunei de a da localităţii  un iz urbanistic, occidental, este construcţia inedită a Primăriei din Adunaţii Copăceni. O mostră de bun gust, modernism şi utilitate, pe care Ion Tache, iubitor de artă şi de frumos, a înnobilat-o cu adevărate opere artistice, lucrări ale unui artist ce cu timpul i-a devenit prieten…

Întrebat despre proiectele pe care le are în derulare, primarul Tache ne spunea: Cel mai important obiectiv rămâne pentru noi modernizarea staţiei de apă a comunei, a cărei reţea a devenit funcţională  încă din 2011 pentru un număr de 900 de abonaţi. Pentru că apa nu a întrunit însă calitatea dorită am pornit la realizarea acestei staţii de tratare pe care o aşteptăm acum cu toţii. În acest sens primim sprijinul Ministerului Dezvoltării, dar şi pe cel al Consiliului Judeţean Giurgiu. Este un proiect de 3 milioane de euro care se întinde pe o suprafaţă de 42 de kilometri. Pentru a putea fi însă finalizată statul trebuie să contribuie cu încă 300.000 de euro. Sperăm ca anul acesta să primim finanţarea şi să pornim staţia. Canalizarea,  şi ea tot un proiect pe fonduri europene,  este un alt obiectiv ce va demara curând în satele Dărăşti de Vlaşca,  Mogoşeşti şi la Varlaam, iar restul se va derula prin proiectul ADI Giurgiu, urmând ca până în 2018 să se finalizeze în întregime. Un alt extrem de important proiect aşteptat de toţi locuitorii din  Adunaţii Copăceni este introducerea de gaze. O lucrare care va începe la sfârşitul lunii august  a acestui an.

Bilanţul primarului Ion Tache în cele două mandate de până acum este relevant. Dincolo de aspectul îngrijit al localităţii, de rezolvarea în mare parte a problemelor de infrastructură, aici au fost realizate două centre culturale moderne,  unul la Dărăşti şi altul în Adunaţii Copăceni, un dispensar medical de invidiat chiar şi de către  oraşele mari ale ţării, 3 şcoli în întregime reabilitate şi 5 grădiniţe. Parcă intuind întrebarea pe care doream să i-o adresăm, legată de obiceiul de altă dată al celor aflaţi în trafic prin aceste locuri, de a opri la poarta sătenilor pentru a cumpăra roşii, castraveţi sau pepeni, Ion Tache ne-a spus:  Foarte curând aici, la capătul comunei, adiacent şoselei DN 5, vom realiza o piaţă tocmai pentru a veni în sprijinul cetăţenilor doritori de legume şi fructe proaspete. Deocamdată, cetăţenii localităţii noastre oferă aceste produse angrosiştilor din pieţele Bucureştiului. Ce este de lăudat  totuşi la aceşti oameni este faptul că s-au deşteptat şi au început să acceseze fonduri, creându-şi microferme. În acest sens,  conlucrăm bine cu Direcţia Agricolă şi Serviciul de Cadastru Giurgiu, dar şi cu Registrul Agricol pentru a-i putea sprijini pe cei ce vor să obţină bani pentru dezvoltarea afacerilor proprii.  Adunaţii Copăceni, o comună cu 8000 de suflete este în continuare una dintre cele mai cunoscute localităţi ale judeţului, un loc plin de oameni gospodari, ale căror produse, legumele, încarcă mesele noastre de fiecare zi, răsfăţându-ne cu gustul cu savoarea şi prospeţimea lor.  Fără a epuiza lucrurile ce trebuie spuse despre această comună ne oprim aici deocamdată, promiţându-i gazdei noastre, primarului Ion Tache, dar şi d-stră că vom  reveni curând pentru a descoperi împreună alte şi alte atracţii ale acestor locuri.

F.TINCU

3 COMENTARII