sediul-primariei-comunei-adunatii-copaceni-2La numai o săptămână de la vizita noastră în comuna Adunaţii Copăceni, am revenit, aşa cum am promis, pentru a afla care sunt proiectele aflate în derulare aici, în această primăvară. Pentru acest lucru am luat legătura, evident,  cu primul edil al localităţii, primarul Ion Tache, care a încercat o scurtă evaluare a activităţii sale, a grupului de consilieri locali ce i-a stat alături în acest mandat, pentru a pune capăt în acest fel speculaţiilor pe care unii cârcotaşi le lansează în spaţiul public, deloc  întâmplător doar cu câteva luni înainte de alegeri.

Indiferent de ce am realizat se va găsi întotdeauna într-o comunitate ca a noastră şi oameni nemulţumiţi – declara primarul Tache.  Am să încerc să vorbesc de data aceasta cu cât mai multă obiectivitate de cele câteva lucruri înfăptuite în comună, de când am preluat mandatul de primar. Este adevărat că nu poţi mulţumi pe toată lumea şi că atunci când tragi linie şi vrei să punctezi tot ce ai făcut,  vin unii care îţi arată doar golul paharului, adică doar ce nu ai reuşit încă să realizezi. Sunt însă conştient că pe unii nu îi interesează acest lucru, dând vina chiar şi pentru bălăriile din faţa curţii, tot pe primar. Hai să vedem însă mai întâi  lucrurile rezolvate, ce au urcat această comună în eşalonul de frunte al localităţilor din judeţul Giurgiu.

Pentru a consemna toate acestea  am urcat într-o maşină şi am mers în fiecare din locurile amintite de primar, vorbind cu oamenii locului notând şi luând la cunoştinţă cu ochii noştri. Şi în acest fel am găsit în Adunaţii Copăceni o Grădiniţă modernă cu program prelungit ce va primi din această toamnă 30 de copii ce se vor bucura de condiţii deosebite de cazare şi învăţătură. Grija primarului pentru concetăţenii săi a lansat aici şi o sintagmă, ”vorba lui Tache”:  Totul pentru oamenii comunei!

În satul Dărăşti, de curând s-a pus în funcţiune un “after school” pentru un număr de 32 de copii, dintre cei mai săraci, proveniţi din familii cu probleme materiale,  ce vor primi şi câte o masă gratuită. Am discutat cu părintele unuia dintre copiii ce urmează a fi găzduit aici care îşi făcea cruce, mulţumind Cerului că în sfârşit  cei mici vor avea un loc în care vor putea primi, pe lângă educaţie, aproape zilnic ceva de mâncare. După orele de şcoală, tot aici copiii vor beneficia şi de alte câteva ore de pregătire din partea cadrelor didactice ale comunei, la care se vor adăuga rechizitele necesare desfăşurării orelor de curs, la rândul lor suportate de Primărie.

Am întâlnit şi câţiva localnici care ne-au rugat să-l întrebăm pe primar ce se întâmplă cu staţia de apă, un proiect  finalizat, dar aflat încă în perioada de teste. În acest sens Ion Tache ne spunea: Mai întâi trebuie precizat că după 3 ani de eforturi s-a reuşit unul dintre proiectele cele mai importante, fondurile guvernamentale pentru realizarea sistemului de apă potabilă în toată comuna. Mulţi m-au întrebat personal de ce totuşi apa lipseşte de la robinete. Deşi apa îndeplineşte toate condiţiile de potabilitate ea nu a fost pusă încă la dispoziţia locuitorilor pentru a fi băută, deoarece urmează o perioadă în care  apa îşi va urma traseul pe cei 52 de km de conductă ce va trebui curăţată… Numai după aceea, după perioada de teste, conform normelor Direcţiei de Sănătate Publică şi a Ministerului Mediului, vom putea livra apa către gospodăriile cetăţenilor. Regimul acesta trebuie respectat, mai ales că am văzut cu toţii ce s-a întâmplat în ultima vreme în ţară cu apa şi produsele alimentare… Am auzit însă că deja contracandidaţii mei au lansat zvonul că în această privinţă nu mi-am ţinut promisiunile şi că apa din Adunaţii Copăceni  nu va fi niciodată bună de băut. În câteva săptămâni le voi demonstra cine are dreptate…Apa este bună, curată, iar în această privinţă am primit toate asigurările din partea proiectantului reţelei şi a celor care au executat lucrarea, profesionişti care nu-şi permit să se joace cu sănătatea oamenilor. Dar aşa cum spuneam, pentru a ne bucura de ea, trebuie mai întâi să respectăm toate termenele legale impuse de lege. Cei care dezinformează în loc să lanseze zvonuri mincinoase, mai bine s-ar ocupa, ca şi noi, de proiecte în folosul comunităţii.

Primarul Tache ne-a vorbit şi despre celălalt proiect, la fel de important, Canalizarea, proiect ale cărui lucrări vor fi demarate în luna iulie a  acestui  an, ele urmând să fie începute mai întâi în satele Dărăşti, Pâslari şi Argeş. Motivul începerii din acest loc este faptul că proiectul iniţial era mult prea mare pentru o staţie de epurare – ne preciza primarul Tache. De aceea proiectul l-am împărţit în două: Adunaţii Copăceni, Varlaam şi Mogoşeşti cu  staţie de epurare la Varlaam, pe de-o parte, iar pe de altă parte Dărăşti, Pâslari şi Argeş cu staţie de epurare la Crividon. De precizat că decizia de a începe lucrarea din Dărăşti nu mi-a aparţinut,  ci ea a fost a Ministerului, a mai spus primarul Ion Tache. O ploaie măruntă şi rece, de primăvară capricioasă, ne-a întrerupt însă din dialogul nostru cu primarul comunei Adunaţii Copăceni, dar numai pentru câteva zile, urmând să reluăm dialogul despre împlinirile localităţii şi speranţele oamenilor din aceste locuri, săptămâna viitoare…

Florian TINCU

1 COMENTARIU

  1. DACA APA ESTE ASA BUNA ,CUM SUSTINE DL. PRIMAR, DE CE CAND DESCHIZI ROBINETUL MIROASE A CLOCIT???

    TREBUIA SA VA ARUNCATI PRIVIREA PE TOATE STRAZILE DIN COMUNA, SA VEDETI CE COMUNA „CURATA” AVEM….NU DOAR SA PUNETI POZA CU PRIMARIA, UNDE INTR-ADEVAR ESTE FOARTE FRUMOS PEISAJUL…