În numărul  trecut al publicaţiei „Jurnal giurgiuvean”, sub acelaşi titlu abordam un subiect  extrem de  delicat , şi anume abuzurile, respectiv ilegalităţiile preşedinţilor/administratorilor de proprietari din  blocurile de locuinţe ale municipiului Giurgiu. Aşa cum vă promiteam vom  continua în acest număr dezvăluirile privind machiavelica  inventivitate a unora dintre aceşti administratori, abili actori, a căror singură grijă este aceea de a născoci mereu alte şi alte  metode  „eficiente” de a escroca bani de la locatari.

Este evident că procentul administratorilor care nu se sfiesc să bage adânc mâna în buzunarul contribuabilului, în cazul de faţă al  proprietarilor de apartamente, a crescut în ultimii ani considerabil. Cazurile prezentate de noi nu sunt singulare, ele petrecându-se la nivelul asociaţiilor de proprietari din întreaga ţară. Aşa se face că  lună de lună, mii de familii contribuie – fără voia sau ştiinţa lor – la bunăstarea unor oameni pentru care rusinea şi legea par a nu exista.  Întrebarea ce şi-o pun toţi  este: “cum te poţi apăra de lăcomia şi abuzurile acestor căpuşe, preşedinţii/ administratorii de bloc?  Observam cu tristeţe că de la nivelul liderilor aflaţi în vârfurile de conducere ale acestei ţări şi până la nivelul celei mai neînsemnate asociaţii de proprietari s-a înrădăcinat un fenomen extrem de păgubos pentru oamenii de rând. Fenomenul „băieţilor deştepţi” de la bloc, al acestor  şmecheri ce guvernează nestingherit,  împotriva intereselor legitime şi normale într-o comunitate.

V-aţi întrebat poate care este  ingenioasa ecuaţie după care aceşti şmecheri îşi calculează salariul, daca există un plafon maxim sau – vorba lor – „e fără număr , fără număr…!”

Ce se întâmplă cu fondul de rulment şi cu fondul de reparaţii al asociaţiei? Suntem convinşi că aceste fonduri sunt la fel „de bine gestionate” (?) ca şi Fondul de Investiţii SAFI. Totul este acoperit de mister!

La fel de misterios estemodul în care sunt obligaţi locatarii care nu mai locuiesc, din diferite motive, în propriul lor apartament, să plătească lunar sume cuprinse între 40 şi 100 de  lei, sume  reprezentând „pierderi”, dar  şi salariul femeii de serviciu. „- Şi ce dacă nu beneficiezi de servicile prestate de ea? Taci şi plăteşte, dacă ai vrut la bloc!”

Este inutil să încerci să le ceri „acestor şmecheri de BCA” să îţi demonstreze matematic cum au ajuns ei la aceea sumă, care este formula magică, ce au adunat şi ce au scăzut. Singurul lor raţionament va fi probabil cel strict legat –  şi direct proporţional – cu interesul lor personal, cu antipatia sau simpatia „administratorilor de bloc” faţă de anumiţi locatari.

Dacă doriţi cu tot dinadinsul să descoperiţi  cum unii dintre locatari sunt favorizaţi  în defavoarea altora,   puteţi solicita singuri registrul de plăţi şi veţi avea o surpriză! Veţi descoperi, că sunt vecini (evident din rândul susţinătorilor respectivului administrator), cărora le-au fost anulate  penalităţile sau măcar o parte din ele, încărcându-i în schimb cu diferenţele rezultate, pe cei ce le sunt ostili; pe cei cu „gura mare”! Un  alt aspect demn de menţionat este acela al  cheltuielior  pentru consumabile. Sunt asociaţii unde  pe parcursul a doar două luni se consumă hârtie în valoare de  vreo 14. 000 lei!! Asta însemnând un număr de coli, care, puse una lângă alta, ar acoperi probabil mai bine de un hectar de teren!

În practică însă, administratorul continuă să fie (la 80% dintre comunităţile de locatari) un fel de Mesia, de om providenţial. Cel puţin aşa se consideră aceştia, stimulaţi atât de propria lor  prostie, de o lipsă crasă de educaţie (pe care părinţii şi bunici noştri o numeau „cei şapte ani de acasă”), dar şi de ignoranţa şi  de  naivitatea noastră, a locatarilor. Şi iată că prin şi cu concursul nostru, odată  cu trecerea anilor majoritatea administratorilor/preşedinţilor de Asociaţii de proprietari , devin  din simpli locatari, „şefi”, tartori administrativi, deşi caracterul lor pute groaznic a pubelă. În concluzie, dacă tot v-aţi amenajat încălzirea apartamentelor pe orizontală, aţi încheiat contracte directe cu furnizorul de  apă potabilă, dacă vă plătiţi singuri lumina pe scară şi femeia desemnată să vă dea cu mătura în faţa apartamentelor, eu  v-aş sugera să puneţi făraşul pe aceşti domni administratori(?), să vă înfiinţaţi propriile asociaţii de scară (chiar şi fără personalitate juridică), şi să vă gestionaţi singuri priorităţile în calitate de locatari şi proprietari. Pentru şmecherii ăştia care v-au jecmănit până acum şi  pentru care am cheltuit atâta cerneală nu există decât o singură soluţie: „- GUNOIUUULL!”

av. Florentina Cristea

2 COMENTARII

 1. buna seara!
  In primul rand vreau sa felicit initiativa dumneavostra!
  Sunt un locuitor al orasului Giurgiu,str.1 Dec.1918,bl.310,si am urmatoarele probleme:
  1) cu toate ca locuiesc la parter si nu am balcon,seful asociatiei de proprietari a ocupat singurul spatiu comun(o camera de ghena),motivand regula primului venit in bloc
  2)seful asociatiei de locatari a amenajat la parterul blocului un spatiu inchis cu PVC,in care isi desfasoara activitatea de incasare de la asociatia noastra si de la alte asociatii unde este presedinte.
  3)pe acoperisul blocului sunt montate antene ale unei companii de telefonie mobila,care platesc lunar o taxa in contul asociatiei.Seful de asociatie din acesti bani plateste contravaloarea facturii de curent aferenta liftului si luminii pe bloc.
  Intrucat eu nu sunt obligat sa platesc liftul,i-am solicitat acestuia,sa imi scada din alte obligatii (salarii,apa,etc) cota care imi revine,dar acesta a refuzat.
  Astept un raspuns din partea dvs. pe adresa de e-mail.
  Va multumesc!!!

 2. Ce nu inteleg proprietarii cu aceste asociatii care administreaza proprietatea comuna este faptul ca unii dintre proprietari au semnat un acord de asociere , un statut si au fost de acord sa se infiinteze semnand niste tabele. Este la fel ca si daca guvernul actual ar administra prin partile comune. Cum sa nu fii de acord cu cineva care administreaza de capul lui pe undeva ?. Adica eu ma opresc pe scara si vad pe cineva care administreaza. Si ce daca administreaza ?. Bravo lui.

  Vrea si bani pentru asta ?. Ia-uzi draga, pai cine l-a pus, ala sa il plateasca, adica aceia care au semnat tabelele de asociere. Nu ?.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.