Procurorii DNA au anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că au în instrumentare un dosar complex de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, condus de Moubarak Mahmoud Sleiman, administrator, printre altele, la Avicola Mihăileşti. Zeci de persoane, în frunte cu Moubarak, au fost arestate preventiv.  ANAF l-a acuzat pe boss-ul de la Avicola Mihăileşti, la finalul lui 2011, de evaziune fiscală şi spălare de bani. Firmele implicate sunt aceleaşi ca în dosarul de la DNA, iar persoanele utilizate în schema infracţională devoalată de DNA sunt aceleaşi ca în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale semnată de procurorul Aurelian Filip. Procurorul a declarat pentru ZIUAnews că nu îşi aduce aminte de dosar şi că nu îl cunoaşte pe Moubarak Mahmoud Sleiman.

Moubarak, şef de grup organizat

Conform DNA, Moubarak i-ar fi cooptat în grupul infracţional şi pe senatorul Niculae Bădălău, dar şi pe procurorul Angela Nicolae, de la Parchetul General. Grupul ar fi funcţionat în perioada 2010-2013, „printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale de tip fantomă (…) inculpaţii au derulat operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale. Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii reţelei infracţionale au derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate, mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit) iar reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, al organelor de urmărire penală (…)”.

Procurorii DNA au lansat numai un nume de procuror care ar fi pus umărul la constituirea şi creşterea grupării infracţionale, şi anume Angela Nicolae, de la Parchetul General. ZIUAnews solicită procurorilor DNA să caute şi faptele infracţionale ale lui Moubarak, dar şi ale procurorilor care l-au scos cu NUP-uri, din 2007 încoace.

NUP de la Filip

Administratorul Avicola Mihăileşti, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi locotenentul său, El-Khoury Elias, acelaşi care apare şi în dosarul de la DNA, au primit neînceperea urmăririi penale de la procurorul şef secţie de la Parchetul Tribunalului Giurgiu, Aurelian Filip, în ianuarie 2013, deci în plină anchetă a procurorilor DNA! Filip a ajuns, la finalul unei rezoluţii de şase pagini, la concluzia că sesizarea ANAF, care le imputa celor doi tranzacţii ilegale de un milion de euro, nu este întemeiată, deşi Moubarak Mahmoud utilizase fix aceeaşi schemă infracţională şi aceiaşi oameni ca în dosarul în care procurorii DNA au obţinut arestarea sa.     După un an şi jumătate de la momentul sesizării ANAF, Filip a susţinut în rezoluţia sa de NUP că toate tranzacţiile comerciale efectuate de cei doi au fost reale şi faptele lor nu pot fi încadrate nici la evaziune fiscală, nici la spălare de bani, pentru că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii. Rezultatul anchetei procurorului Filip este inexplicabil, având în vedere similitudinile din cele două dosare, cel de la Giurgiu şi cel de la DNA.

Administratorul Avicola, crezut pe cuvânt

ANAF a reclamat la Parchet că, în cursul anului 2008, Avicola Mihăileşti a efectuat livrări intracomunitare de mărfuri, carne de pasăre în valoare de 1.100.000 de euro, către compania Kanchev Comers EOOD din Bulgaria, tranzacţii pentru care a beneficiat, în opinia ANAF, ilegal, de scutire de TVA. Procurorul Filip a refăcut traseul tranzacţiilor comerciale şi a ajuns la concluzia că Avicola a livrat marfa prin unele firme din Bulgaria, radiate ulterior de Fiscul din acest stat, către firma reclamată de ANAF, dar banii i-au fost viraţi de alte firme din Liban, cu care Avicola nu avusese relaţii comerciale. În ceea ce îl priveşte pe Moubarak Mahmoud, procurorul Filip a reţinut că „numitul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat şi administrator al SC Avicola Mihăileşti SRL a declarat că nu a avut rol activ la nivelul societăţii, neefectuând acte de administrare sau dispoziţie şi că nu a avut cunoştinţă despre relaţiile comerciale cu cele două societăţi din Republica Bulgaria”. Procurorul a recurs inclusiv la argumente date de Codul Civil, cum ar fi libertatea de a contracta şi buna-credinţă în încheierea unor contracte, pentru a-l salva pe Mahmoud Moubarak.

Filip a susţinut că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare faţă de El-Khoury Elias şi Moubarak Mahmoud Sleiman, pentru că, din probele administrate, nu a rezultat faptul că cei doi au înregistrat în evidenţa contabilă a SC Avicola Mihăileşti SRL documente falsificate în vederea rambursării nelegale de TVA. „Se constată în acest sens faptul că societatea susmenţionată (n.red- Avicola Mihăileşti) cu ocazia efectuării operaţiunilor comerciale către partenerii din Republica Bulgaria a respectat dispoziţiile (…) întocmind documentele de livrare a mărfii după ce părţile cocontractante au prezentat codul de înregistrare în scop de TVA. (…) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare faţă de numiţii El-Khoury Elias şi Moubarak Mahmoud Sleiman (…) întrucât faptei îi lipseşte sub aspect constitutiv elementul material al laturii obiective a infracţiunii, din probele administrate nu rezultă că susnumiţii au efectuat operaţiuni de spălare a banilor, neexistând suspiciuni cu privire la provenienţa şi circuitul sumelor încasate de SC Avicola Mihăileşti SRL şi care reprezintă contravaloarea produselor livrate”.

Filip: „Nu ştiu cine e Moubarak. Aveţi alte date?”

Contactat de reporterii ZIUAnews, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Aurelian Filip, a susţinut că nu ştie despre ce dosar e vorba. „Nu ştiu în ce anume, nu îmi aduc aminte”. După ce i-am dat toate datele de identificare a dosarului, inclusiv numele lui Moubarak, procurorul a fost întrebat cum poate explica un NUP în condiţiile în care, doar două luni mai târziu, Moubarak a fost arestat. „Nu ştiu ce dosar e la DIICOT, nu ştiu ce legătură are, eu sunt acasă, eu am înţeles că eu am lucrat dosarul, dar în sutele de dosare, nu îmi aduc aminte perfect. Acuma dau prin telefon date din dosare, nu îmi permit, mă scuzaţi, dvs spuneţi că sunteţi cine sunteţi. Dvs. de ce m-aţi sunat pe mine?”. După ce

i-am comunicat procurorului că dorim să ştim care au fost raţiunile pentru care a dat NUP, acesta a răspuns: „Păi mă întrebaţi, dar aşa, fără context, de ce nu mă întrebaţi de un dosar din 2011. Eu credeţi că ţin minte la 300 de dosare soluţionate de ce cum şi în ce fel? Chiar nu pot să vă dau amănunte, fără acordul şefilor mei, deontologic vorbind, dar poate dacă vine cineva de la dvs. să vorbim despre dosar, în măsura în care…. comentarii se pot face multe, dvs. aveţi doar o rezoluţie, nu aveţi probele din dosar, nu? Orice soluţie se dă în baza unor probe, ori dacă dvs. nu aveţi cum să… o rezoluţie e dată în baza probelor. Sunt probe strânse de poliţie, nu de procuror direct, eu le-am supravegheat. Eu nu ştiu ce dosar are fiecare persoană la DNA, DIICOT sau la fiecare unitate din ţară. O persoană poate să comită 7.000 de fapte, nu toate au legătură una cu alta, sau poate au, dar cred că dacă dosarul avea legătură cu cel de la DIICOT sau DNA îl luau demult dumnealor. Nu ne-a solicitat nimeni, nu cred că l-au solicitat, că altfel ar fi luat dosarul”.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Moubarak Mahmoud, procurorul a avut o reacţie cel puţin ciudată. „Nu, nu, nu îmi spune nimic numele, nici celălalt nume nu îmi spune nimic. Dvs. credeţi că aţi putea să ţineţi minte fiecare dosar? Chiar nu îmi aduc aminte de persoana asta, până la urmă nu sunt obligat să îmi aduc aminte de toţi. Amănunte nu vă pot da. Nu îl cunosc, nu îmi aduc aminte de persoana asta, chiar nu îl cunosc. Poate dumneavoastră aveţi alte date, pe care eu nu le am. Nu îmi spune nimic numele, asta vă spun sincer, că persoana nu îmi spune nimic. Nu…nu, nu îmi spune nimic, nu ştiu ce să vă zic, m-aţi luat aşa prin surprindere. Nu îl cunosc, nu am văzut niciodată aceste persoane şi nici nu am stat de vorbă cu ele”.

Material apărut în ziarul on line ”Ziua News” – 28 noiembrie 2013

scan0035scan0036 scan0037 scan0038 scan0039 scan0040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 COMENTARII

 1. Bravo Jurnalului Giurgiuvean pentru publicarea acestui material; daca se doreste sa se mearga mai departe cu analiza, ar trebui sa se stea de vorba cu persoanele care se ocupa pe acolo cu evidentele contabile, cu intocmirea diferitelor situatii economice si cu controlul financiar si ….. mai departe o sa se vada ca toate drumurile duc la Roma. Roma nefiind altundeva decat pe langa Spitalul Judetean Giurgiu….pe langa lantul acela de farmacii in drum spre abator ca sa nu zic cimitir.
  Ati ghicit dragi citiori? ….ca sa nu zic procurori sau anchetatori….

 2. Se va intampla FIX PIX adica nimic…sau o simpla avansare in grad a celor implicati, o premiere sau ceva oscaruri!!!!
  Cinste lor, cinste lor,
  Cinste infractrilor!

  Hai PA! Ziarule!
  Tu nu duci nicio ancheta pana la capat!
  Toate raman suspandate!!!
  E si asta o tactica jurnalistica… de instigare… ca altii sa scoata castanele!
  Fricosule!

 3. Probabil ca nu se va intampla mare lucru legat de Mihailesti, pentru ca asa este in aceasta tara. Nu este de vina un ziar, mai ales ca publica ce publica inclusiv comentariile spre deosebire de alte ziare locale care aplica din plin CENZURA! Un ziar nu poate sa faca mai mult decat sa aduca la cunostinta cititorilor o anume situatie, asupra careia noi ne mai dam cu parerea. Cine trebuie sa faca lumina este cine este platit din bugetul statului si care trebuie sa scoata adevarul la suprafata, aia e!
  Si pana la urma ati ghicit cine este Roma?!

 4. Un ziar atrage atentia autoritatilor competente asupra abuzurilor, incalcarii unor norme legale, asupra unor cazuri de conruptie…nu are nicio parghie legala de a se substitui organelor de ancheta. Insa este de apreciat ca se implica si semnaleaza si altceva decat despre morti si raniti.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.