În urma proiectului de lege aprobat miercuri prin vot final de Camera Deputaților, ce prevede completarea art.36 din Legea nr.230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, toți administratorii de bloc ar putea fi nevoiți să informeze periodic locatarii cu privire la situația financiară a asociației. Mai exact, președinții, împreună cu cenzorii asociațiilor, vor putea fi obligați să trimită o dată la trei luni o înștiințare scrisă sau prin poșta electronică fiecărui locatar care face parte din asociația respectivă. Înștiințarea ar trebui să cuprindă lista de cheltuieli, veniturile, încasările înregistrate, precum și alte cheltuieli aferente asociației.

Întrebat ce părere are despre noul proiect de lege ce ar putea intra în vigoare, președintele Asociației de Proprietari Nr.34 din Giurgiu, Daniel Pencea, s-a arătat indignat, întrucât proiectul nu face decât să afecteze negativ asociațiile, prin mărirea birocrației, dar și a costurilor implicite ale administrării.

”Noi, ca asociație, suntem pentru transparență totală. Nu este fiabilă această propunere, deoarece, în cazul in care s-ar pune în aplicare, s-ar încărca cheltuielile, iar acestea se vor răsfrânge asupra locatarilor, adică se vor încărca listele de plată. Oricum, situația economico-financiară a asociației noi suntem obligați să o prezentăm anual în cadrul Adunării Generale și fiecare locatar are dreptul la informare, fără niciun fel de restricții, ori de câte ori dorește. Eventualele probleme pot fi soluționate și fără această nouă măsură”, a declarat pentru ”Jurnal Giurgiuvean” Daniel Pencea. Acesta a mai dorit să precizeze și faptul că ”alte probleme, cu adevărat importante, ar trebui să constituie subiectul dezbaterilor parlamentare, cum ar fi problemele generate asociațiilor de către rău-platnici și soluții în ceea ce privește procedura de recuperare a datoriilor, care sunt enorme, dar și găsirea unei modalități de calcul concrete a părților comune, pentru cei care au o altă sursă de căldură în afară de G.E.P și care să fie unanim acceptată”, a mai adăugat Daniel Pencea.

 

            Vă reamintim faptul că proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, însă acesta trebuie promulgat acum de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica. (Teodora NICOLAU)