Jurnal Giurgiuvean

Adio, domnule Bădălău! Bun venit, PSD, în Opoziție!

Dovedind încă o dată că are sânge în instalații, liderul organizației PSD Giurgiu, Niculae Bădălău și-a dat demisia, intuind intenția celor de la Centrul Partidului de a-l executa după înfrângerea suferită în municipiu, dar mai ales în județ…

Părăsit, ”in corpore”, de nu mai puțin de 23 de primari social democrați, ba chiar și de cei din anturajul său, precum Cătălin Corbea sau Aurel Enache, Niculae Bădălău a înțeles că este timpul să se retragă cu demnitate. Un gând care îl bântuia de mai multă vreme, pe care îl împărtășise unora dintre apropiații săi, ba chiar și câtorva oameni de presă, dar neluat în seamă de nimeni.

Mulți s-au întrebat de ce primarii, care îi fuseseră atâta vreme loiali, au ales subit să plece în tabăra adversarilor politici. Răspunsul este simplu: majoritatea dintre ei au înțeles că trendul viitoarei guvernări este acela al unui management de dreapta, iar singura lor șansă de a-și continua proiectele demarate în localitățile pe care le administrau, așa cum îmi mărturisea unul dintre ei, era să meargă cu valul.

Să nu uităm însă faptul că o parte dintre primari au folosit acest prilej pentru a se întoarce la partidul din care plecaseră ”volens – nolens” , odată cu Ordonanța 55/ 2014. O răzbunare a destinului, nu credeți?

Nicolae Bădălău, dincolo de reproșurile care i s-au adus, trebuie să recunoaștem, a demonstrat că este un animal politic ”vero”, care a adus stabilitate și în același timp continuitate spiritului imprimat organizației de către predecesorul său de până la preluarea mandatului de președinte, Marin Cristea. Un lider ce s-a bucurat de autoritate aproape un deceniu, confirmând sintagma că la umbra copacilor falnici nu crește nimic. Așa se face că  prea puțini membri, și în special tineri, au reușit să se evidențieze în cadrul Organizației Giurgiu. Iată de ce mulți au preferat să plece către alte partide, conștienți de faptul că rezumându-se a fi doar niște ”yesmeni”  nu vor reuși niciodată să capteze atenția electoratului, respectiv a staff-ului de la Centru…

Grevat de acest lucru și în lipsa unor politicieni cu vocație, Nicu Bădălău a fost nevoit să aleagă aleatoriu, uneori fiind nevoit să importe membri de la alte partide, cu scopul de a-i forma după chipul și asemănarea sa. Cu unii dintre cei cooptați însă liderul social democrat s-a păcălit. Răzvan Cuc este cel mai bun exemplu, un personaj  transferat de la partidul OTV, al lui Dan Diaconescu, și promovat, pe ”repede-înainte”,  pe toate palierele puterii locale până sus, în funcția de ministru al Transporturilor. După ce și-a trădat nu numai  șeful, ci și colegii de Organizație, astăzi Cuc,  pare că și-a încheiat cariera politică, manifestată pe alte meleaguri. Este, după cum constatăm tot mai des, destinul oamenilor de nimic, al oportuniștilor de două parale.

Întorcându-ne la Niculae Bădălău și la PSD Giurgiu, pentru o parte dintre membrii Organizației s-ar impune probabil o lustrație, deși, la cât de subțire este la acest moment lotul personalităților  din această formațiune, nu știm cum această formațiune va reuși să supraviețuiască în Opoziție. Acesta este probabil și motivul pentru care pe listele de consilieri ale social democraților giurgiuveni regăsim niște improvizații bizare, persoane de toată jena, unele dintre ele aflate în procese în justiție pentru tot felul de fapte, personaje dubioase cu CV-uri prefabricate sau împrumutați  de prin partide de apartament.

În consecință, dincolo de discuțiile legate de afacerile grandioase ale familiei Bădălău, de cât de mult sau de puțin a greșit acesta   față de electorat și de alte lucruri ce au inflamat la vremea respectivă întreaga social media, ba chiar și diaspora (Prietenii știu de ce!), fostul lider al social democraților giurgiuveni rămâne singurul om politic local care a optat la un moment dat pentru disidență în interiorul partidului său, într-un moment extrem de delicat, când ”El lider maximo” în PSD era nimeni altul decât Liviu Dragnea.

Odată cu trecerea lui Niculae Bădălău, în triajul politicii, se încheie încă o etapă în evoluția Organizației giurgiuvene, nevoită să găsească și nicidecum să născocească, așa cum observam anterior – în legătură cu consilierii propuși – persoane care să reseteze stânga politică la Giurgiu, atât de necesară într-un județ în care social democrații se bucură în continuare de multă simpatie din partea cetățenilor de vârsta a treia, dar și din nevoia unui  echilibru pe eșichierul politic.   

Așadar, Adio (sau la revedere?) domnule  Bădălău… Bun venit, PSD, în Opoziție!

(Florian TINCU)

 

Exit mobile version