marian-popescuÎn cadrul emisiunii „Ce ar mai fi de spus” de marţi, 20 iulie, difuzată de postul local de televiziune MUNTENIA TV, invitatul acesteia, comisarul şef Marian Popescu, şef al Serviciului de Poliţie Rutieră Giurgiu a fost, pur şi simplu, asaltat de telefoane şi de sms-uri ale telespectatorilor. Unora dintre acestea doar timpul alocat emisiunii l-a împiedicat să dea răspunsuri, astfel că i-am solicitat „rezolvarea restanţei” în paginile publicaţiei „Jurnal giurgiuvean”. O primă problemă era legată de faptul că în staţia de autobuz PATIBAR staţionează mai multe maşini de lux, fără însă a se lua măsurile de rigoare. Referitor la acest aspect, Marian Popescu afirma că se iau măsuri în permanenţă, iar dacă la o anumită oră un echipaj nu a fost prezent în zonă, asta nu demonstrează faptul că acolo s-ar „închide ochii” pentru o anumită categorie de participanţi la trafic.

O a doua problemă căreia Marian Popescu ia răspuns a fost legată de faptul că nu s-ar lua măsuri cu autoturismele care trec pe „interzis” în zona Teatrului Valah, „S-au luat şi se iau măsuri în permanenţă! Când echipajul nostru este acolo, nu încalcă nimeni regula. Cum pleacă, cum uită şi şoferii regulile de circulaţie. Asta nu spune altceva decât că, în unele cazuri, nivelul de educaţie – în special rutieră – lasă mult de dorit. Desigur, vom lua măsuri în continuare, pentru depistarea celor care încalcă legea”, mai spunea şeful rutieriştilor giurgiuveni. Referindu-se la o altă problemă ridicată de telespectatorii giurgiuveni, legată de posibilitatea înfiinţării unui sens unic în zona Şcolii nr. 8, Marian Popescu spunea că la acest moment zona se modernizează, urmând ca, în prima parte a lunii septembrie, odată cu terminarea lucrărilor, să apară un asemenea sens, iar traficul rutier din zonă să fie mult fluidizat.

Un alt telespectator, nemulţumit, probabil, de faptul că noile aparate radar din dotarea Poliţiei Rutiere sunt mult mai performante, şi-a manifestat nemulţumirea spunând că „acestea reprezintă o mare hărţuială”, specificând că „în nicio ţară nu se întâmplă aşa”. Amuzat de modul de a pune problema a giurgiuveanului, Marian Popescu a spus: „Este exclus termenul de hărţuială, şi chiar nu îmi dau seama de ce îl foloseşte. Eu, unul, nu am văzut să fie oprit în trafic un şofer care a respectat regulile de circulaţie. Şi să fie clar odată pentru totdeauna: noi, Poliţia Rutieră, nu hărţuim! Dacă un echipaj este prezent într-o anumită zonă, este acolo pentru a lua măsuri”. Tot în categoria „discriminări” a fost încadrat şi sms-ul unui telespectator, nemulţumit de faptul că pe DN 1 poate circula prin localitate cu 70km/h, iar pe DN 5, Giurgiu – Bucureşti, acest lucru este considerat ilegal. Şi pentru acesta, Marian Popescu a avut un răspuns: „Nu este vorba de nicio discriminare. DN 5 este şosea rapidă, iar legiuitorul a prevăzut, pentru această categorie de drumuri, limite de viteză de 50 km/h în localitate şi 110 km/h în afara localităţii. De altfel, legiuitorul nu a prevăzut nicio sancţiune pentru cei care circulă pe raza localităţii cu viteze cuprinse între 50 şi 60 km/h, astfel că viteza de deplasare în localitate poate fi şi 60 km/h. Aşa că… nu văd unde este discriminarea”, a mai precizat Marian Popescu.

Nemulţumit, probabil, de faptul că autoturismele Poliţiei sunt tot mai des prezente pe şoselele din Giurgiu, un locuitor al municipiului reclama faptul că acestea, deplasându-se cu viteze reduse (20 km/h, spunea acesta), blochează traficul în tot oraşul. „Autospecialele în patrulare pot folosi această viteză, având în vedere că au în observare anumite zone.

Dacă domnul respectiv vrea să facă raliu prin oraş, ar trebui să se gândească de două ori înainte, pentru că tocmai asemenea vitezomani provoacă blocaje, prin incidentele în trafic pe care le produc”, mai spunea şeful rutieriştilor din Giurgiu.

O ultimă problemă rămasă nedezbătută în cadrul emisiunii televizate se referea la faptul că, „în exces de zel, oamenii legii îi sancţionează pe cei care opresc pe şoseaua Bucureşti, având treabă la magazinele din zonă sau conducându-şi membri ai familiei acasă”. La această problemă, comisarul şef Marian Popescu a avut un singur comentariu: „Este indicator de oprire interzisă care trebuie respectat”. În concluzie, şeful Serviciului Poliţie Rutieră din cadrul IPJ Giurgiu a apreciat că acuzaţiile aduse de către unii dintre giurgiuveni sunt nefondate, iar faptul că poliţiştii îşi fac datoria se pare că pe cei cărora le lipseşte educaţia – de orice natură – se pare că îi cam deranjează.

D.C.