„Cea mai neagră săptămână” – aşa a definit directorul Mircea M. Ionescu această săptămână, în care a fost nevoit să înmâneze celor 10 actori ai Teatrului Valah deciziile de concediere. Astfel, din data de 12 octombrie, teatrul giurgiuvean a devenit, şi de fapt – pentru că, de drept, era mai demult – teatru de proiect. În săptămânala conferinţă de presă, susţinută cu o zi înaintea înmânării deciziilor de concediere, directorul Mircea M. Ionescu a ţinut să precizeze că nu el este autorul „ticăloasei” Ordonanţe 63, ordonanţă ce înseamnă, de fapt „uciderea culturii române”. Cu toate acestea, directorul Ionescu spune că situaţia teatrelor este la fel de dramatică şi în alte ţări, şi nu numai în Balcani, dar şi în Europa occidentală, dând exemplul Italiei, în acest sens.

Chiar dacă marţi a fost ultima zi în care Teatrul Valah a avut actori angajaţi, directorul instituţiei speră că actorii vor rămâne, în continuare, alături de teatru. „Pentru a-i ajuta, măcar în primă fază, să treacă peste acest şoc, voi încerca să ofer aceeaşi remuneraţie până pe 31 decembrie, fiecare actor urmând să fie plătit pe rol. Eu nu voi face niodată distribuţia unui spectacol, dar voi încerca să fac în aşa fel încât toată lumea să joace în cât mai multe spectacole… Vom încerca să trecem pe spectacole cu 2-3 personaje, pentru ca actorii să aibă, în acest fel, şi timp, şi bani… Sper să nu se ajungă la şantaje şi alte astfel de acţiuni, pentru că teatrul va fi cel care pierde… Am oferit actorilor posibilitatea realizării de spectacole tip „one-man (woman) show”, tocmai pentru a putea câştiga nişte bani…”, spune directorul Mircea M. Ionescu.

Acesta avertizează, însă, că, începând cu data de 1 ianuarie, singurul criteriu care va mai conta va fi cel valoric, stabilit prin notele date de regizori şi critici de teatru, dar şi de părerea directorului. „Cei care au impresia că teatrul a început şi

s-a sfârşit cu ei nu trebuie să mai gândească aşa… Unii chiar ameninţă că dacă nu vor primi o anumită sumă de bani, vor părăsi teatrul şi vor pleca la teatre din Bucureşti… Sincer, chiar m-aş bucura să avem actori giurgiuveni care să reuşească în teatrele bucureştene, dar e greu de crezut, în condiţiile în care Capitala se confruntă cu o adevărată inflaţie de actori”, a încheiat directorul Mircea M. Ionescu.

Cristina MOISE

3 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.