Profesorii sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor!

Nemulţumiţi că Legea nr. 221/ 2008 nu se aplică, ba mai mult, li s-au luat 8 la sută din fondul de salarii, profesorii au început luni, 4 mai, negocie-rile cu miniştrii. Sindicatele din învăţământ au purtat discuţii cu Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi cu Ministrul Ffinanţelor, Gheorghe Pogea şi în urma dezbaterilor au convenit asupra unui Protocol alcătuit din 11 puncte, cele mai importante revendicări fiind cele care se referă la aplicarea Legii nr. 221/ 2008 cu stabilirea până la 30 iunie a calendarului de aplicare, susţinerea în Parlament a OUG. Nr. 40/ 2009 în speţă Legea învăţământului şi Statutul cadrelor didactice, definitivarea principiilor şi calendarul privind descentralizarea, menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi suspendarea grevei anunţate pentru data de 5 mai, anul curent. „Noi am transmis acest document care conţine cele 11 puncte la şcolile din teritoriu marţi, 5 mai – ne-a spus Ionel Trăistaru, preşedintele Ligii cadrelor didactice Giurgiu – iar profesorii au fost de acord cu acest protocol. La întâlnirea de joi, 7 mai, dintre Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei şi sindicate s-a semnat acest protocol privind rezolvarea revendicărilor. Deocamdată, am renunţat la grevă, tezele se vor ţine în zilele programate, însă dacă nu se vor respecta datele prevăzute în protocol noi vom face din nou în grevă”.

Ceferiştii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă

La gândul că îşi vor pierde locul de muncă, peste 10.000 de angajaţi ai Căilor Ferate Române au protestat, miercuri 27 aprilie în faţa Ministerului Transporturilor. Nici Radu Berceanu, ministrul de resort şi nici premierul Emil Boc nu au dat importanţă mitingului, ambii lipsind în acea zi din Capitală. „Şi Sindicatul Căilor Ferate din Giurgiu a parti-cipat la miting, adunând în jur de 100 de salariaţi de la cele trei societăţi din Complexul feroviar Giurgiu: CFR Călători, CFR Marfă şi Societatea de Infrastructură – ne-a declarat Vasile Zgorobete, liderul sindical – la acest moment nefiind încheiat niciun acord scris între sindicate şi mi-nister. Principalele noastre revendicări sunt îngheţarea salariilor, deoarece înţelegem situaţia economică actuală, şi stabilitatea locului de muncă”. De menţionat că unele din meseriile de la calea ferată nu au corespondent cu meserii din alte domenii de acti-vitate. Spre exemplu, funcţia de acar sau cea de impegat de mişcare, pentru care trebuie o calificare specială. „Să disponibilizezi un om care mai are puţin până la pensie şi care este pe una din aceste funcţii, este o nedreptate. Ce va face el ?” – se întreabă Vasile Zgorobete. Urmează ca în zilele următoare, liderii sindicali să se întâlnească cu ministrul transporturilor, iar salariaţii din transportul feroviar speră să se ajungă la o înţelegere benefică pentru viitorul lor.

În şcolile giurgiuvene s-a învăţat normal

În toate şcolile din municipiul şi judeţul Giurgiu, marţi, 5 mai, s-au ţinut cursuri. Conform decla-raţiilor inspectorului şef general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu, Cornel Bogdan, ziua de marţi a fost o zi normală de activitate pentru întregul corp didactic din Giurgiu. Toţi profesorii şi-au desfăşurat activitatea conform orarelor.

Toate unităţile de învăţământ au fost anunţate că în conformitate cu Ordinul Ministrului Ecaterina Andronescu, de la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Învăţământului tezele cu subiect unic au fost reprogramate. ,,Ordinul Mi-nistrului nr. 3842 din 4 mai 2009 cu privire la organizarea şi desfăşurarea tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a din semestrul I al anului şcolar în curs vă comunicăm noul calendar de desfăşurare al acestora: în data de 7 mai se va susţine teza la limba şi literatura română, în data de 13 mai se va susţine teza la matematică şi în data de 21 mai se va susţine teza la istorie/geografie pentru clasa a VIII-a,” a declarat preşedintele comisiei judeţene de teze cu subiect unic, inspectorul şcolar general adjunct, profesor, Cornel Bogdan.

Nemulţumiţi de tergiversările Guvernului, sindicaliştii de la finanţe au organizat o grevă japoneză

Un număr de 670 de sindicalişti din judeţul Giurgiu, afiliaţi la Sed Lex au protestat marţi, 5 mai, participând la o grevă japoneză. «Un număr de 330 de salariaţi din cadrul Direcţiei de Finanţe Giurgiu şi 340 de salariaţi de la primăriile din judeţ afiliaţi la Sed Lex au intrat marţi în grevă japoneză, purtând pe tot parcursul zilei de lucru banderole albe la mână», a declarat liderul sindicatului din cadrul Direcţiei de Finanţe Giurgiu, Petre Pană. Liderul sindicatului spune că activitatea cu publicul nu a fost afectată, greva fiind una de tip japonez. Sindicaliştii şi-au manifestat astfel solidaritatea faţă de cadrele didactice şi au protestat pentru a obţine măriri de salariu de până la 30 la sută, eliminarea incompatibilităţilor şi obţinerea treptelor de salarizare conform legii salarizării.

Alina SCRIPCARIU şi

Cristiana MACARIE