Care sunt  noutăţile privind   blocurile şi casele de  tip ANL

Edilul municipiului Giurgiu a declarat miercuri, 16 iulie, într-o conferinţă de presă că a început deja curăţenia de vară în Blocul C din Cartierul Istru. În acelaşi timp se verifică şi se identifică şi toate persoanele din Blocul D, în special cele venite de curând. Avem deja evidenţa persoanelor venite în 2012, 2013 şi ultima evidenţă din iunie 2014. Analizăm pe fiecare locatar în parte, a declarat Nicolae Barbu, şi în final vom lua deciziile de rigoare. Cine nu are nicio legătură cu Giurgiu va pleca de unde a venit. Deşi, o parte din locatarii din Blocul D au contracte până la finele acestui an, vom face totuşi ordine totală şi aici până la 15 august. Blocul C va fi eliberat de locatari, o parte din ei vor fi mutaţi în Blocul D. Apoi blocului C îi vom face o expertiză tehnică deşi personal cred că mai mult ca sigur va fi demolat şi în locul lui vom amenaja duşuri şi toalete, în nişte containere speciale.
În paralel cu acţiunea de la Istru, a mai precizat primarul Nicolae Barbu, Primăria se ocupăm şi de blocurile tip ANL, care se vor finaliza până la 31 decembrie. Firma constructoare are fonduri şi trebuie utilizate până la finele anului. După calculele lor construcţiile vor fi terminate în septembrie – octombrie. Aceiaşi constructori ne-au asigurat că vor prelua de Primăria Giurgiu şi cele două proiecte de 170 milioane de euro pentru construcţiile ANL din zona Obor şi Steaua Dunării.
Pe viitor, a conchis Nicolae Barbu, vor apărea şanse mai mari şi pentru construcţia de case tip ANL. Guvernul lucrează la o analiză pe ţară, întrucât acestea vor fi catalogate pe 8 categorii în funcţie de mărimea oraşelor, în funcţie de zona din oraş etc. Primăria Giurgiu caută deja de acum o locaţie pentru 55 de apartamente în case tip ANL. Aceste case se estimează a se construi cu un preţ de 450 de Euro/mp (TVA inclus) faţă de 380 de euro/mp (cu TVA inclus) cât costă în cazul apartamentelor de la blocurile tip ANL, ceea ce nu mi se pare mult, deşi băncile rămân în continuare refractare la acordarea creditelor ipotecare!
Heliade CĂLIN