„Judeţul Giurgiu ar trebui să mulţumească Cerului pentru acest an agricol deosebit de bun”- ne declara zilele trecute specialistul în agricultură, ing. Cornel Bernat, director al societăţii AGROHOLDING SA Giurgiu. Acesta mai spunea că singurele probleme au existat în perioada recoltării din cauza timpului nefavorabil. „Pot să afirm că de mult nu am mai avut un an în care să se obţină recolte atât de bune la grâu, orz, dar şi la floarea soarelui şi, cu siguranţă, peste câteva săptămâni, la porumb. Un cadou făcut de natură judeţului nostru. Spun asta pentru că, de obicei, când se face grâul nu se face porumbul şi invers. În timp ce judeţele limitrofe au avut de suferit din cauza ploilor şi furtunilor, judeţul nostru a fost ferit parcă de o mână cerească. S-au obţinut producţii de peste 5.000 kg/ha la grâu şi de 3.500 kg/ha la rapiţă, evident în culturile unde s-a respectat tehnologia”, ne preciza Cornel Bernat.

În privinţa preţului de pe piaţa de cereale directorul AGROHOLDING se arăta optimist. „La valorificare, rapiţa a crescut la preţ faţă de anul trecut, fiind cotată la peste 1,10 lei/Kg. La grâu, datele se schimbă de la o zi la alta. Dacă în urmă cu câteva zile grâul de panificaţie se vindea cu 0,42- 0,50 lei/kg astăzi el a sărit de 0,50 lei/kg şi vă asigur că va mai creşte. De aceea, îi sfătuiesc pe cei care nu sunt presaţi de datorii să mai aştepte, căci el va ajunge sigur până în toamnă la 0,6 lei/kg. Explicaţia acestor valori este faptul că marii producători din bazinul Mării Negre, Rusia şi Ucraina, au suferit pierderi importante. Aşa că dacă morarii noştri făceau mofturi până mai ieri, acum ei caută îngrijoraţi grâu de panificaţie, căci după inundaţiile şi ploile din restul ţării grâul a încolţit sau a fost distrus.”

Cornel Bernat ne mai spunea că în majoritatea unităţilor agricole recoltarea de vară s-a încheiat, trecân-du-se la eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi dezmiriştitul arăturilor de vară, cu predilecţie pentru culturile ce vor fi însămânţate în toamnă. „Fermierii trebuie să se gândească la amplasarea culturii pentru anul agricol 2011 – 2012. O recomandare tehnică pe care aş face-o, ţinând cont că în urma ploilor multe din terenuri sunt îmburuienate, ar fi o erbicidare totală cu „glifosat” (2-3 l/ha), arăturile făcându-se după acest tratament. A doua lucrare ce se impune este asigurarea stocurilor de seminţe pentru însămânţările de toamnă. Stocurile de seminţe de orz şi de grâu urmând să intre în acţiunea de condiţionare. La finele lunii august începe recoltarea florii – soarelui, unde se speră obţinerea unui preţ de 1,10 lei/kg, pentru ca în septembrie să se înceapă recoltatul porumbului. De aceea, fiecare fermier trebuie să-şi facă un necesar al seminţelor, al pesticidelor şi îngrăşămintelor folosite în această toamnă şi, până la 1 septembrie, să le aibă în magazie”.

a consemnat T. Florian