646x404Un grup de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi doi neafiliaţi, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Inițiatorii au invocat în expunerea de motive „stresul”, „uzura psihică şi fizică” la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

            Proiectul are un articol unic care prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

            În expunerea de motive se mai precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensiile din sistemul public. În acelaşi timp, spun iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca „prioritate naţională”.

            Iniţiatorii mai spun că proiectul a fost trimis spre consultare federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar, iar printre semnatarii propunerii legislative se află şi fostul lider sindical, senatorul PSD Cătălin Croitoru.

            Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică, iar Senatul este for decizional în acest caz.

            Pentru a afla cât de încrezători sunt sindicaliștii din sistemul de învățâmânt al județului Giurgiu în privința materializării acestui proiect de lege, ne-am adresat președintelui Ligii Cadrelor Didactice Giurgiu, prof. Ion Trăistaru, care ne-a declarat: Bineînțeles că ar fi binevenite aceste pensii speciale. Este discutabil însă dacă proiectul va fi adoptat. Totul depinde de fondurile Guvernului, pentru că de la a vrea, a cere și a da este o mare diferență. Rămâne să vedem ce se va întâmpla, dar nu ne punem speranțe prea mari, ca să nu fim ulterior dezamăgiți, a mai precizat acesta…

 (Teodora Nicolau)

1 COMENTARIU