cuc_32884200Cu câteva zile în urmă purtătorul de cuvânt al PSD Giurgiu făcea o observație  care pe noi ne-a uimit  prin candoarea ei politică, dacă o putem defini așa.  Răzvan Cuc, actualmente secretar de stat în ministerul Transporturilor  spunea : Daca ne uitam putin in judet si facem o evaluare, nu se pune problema ca avem oameni inregimentati politic la aceste deconcentrate. Cei care au functii de conducere, sunt numai oameni din sistem, profesionisti, care au vechime in deconcentratele respective. Acelasi lucru se poate spune si despre functiile de prefect si subprefect, persoane care au demonstrat că sunt profesionisti pe functii. Cred ca pofta de razbunare nu genereaza progres, ci regres, si e pacat sa se distruga tot ceea ce s-a făcut pana acum, lucruri benefice. De asemenea, nu cred ca viitorul guvern trebuie sa-si facă un target din a vana sau a inventa vinovati pentru ceea ce nu a mers bine, iar cei care fac parte din conducerea deconcentratelor sunt adevăratii tehnocrati, de care Romania are nevoie.

Hai să analizăm puțin această declarație. Îmi permit acest lucru știind că dl. Cuc este un personaj ”open minded” ( engl.- deschis la minte) cu care se poate purta un dialog constructiv.  Probabil că este ordin de la partid ca oamenii numiți în funcțiile de conducere , din deconcentrate, să fie protejați , dar asta nu ne dă dreptul de a exagera.  Cum putem spune de că Ionescu Laurențiu  – director AJPIS Giurgiu sau Dana Breazu – Garda de Mediu, sunt oameni din sistem, ca să dau numai două exemple.  Două personaje despre care se poate spune că se află într-o relație foarte apropiată cu liderii Partidului Social Democrat de la Giurgiu și cam atât. Dl. Cuc ne-o mai dă exemplu în acest context pe d-na prefect , afirmând că face parte dintre cei care au demonstrat  profesionalism în funcție. Prin ce? Prin obediența față de președintele  partidului care o sprijină, adică  același PSD Giurgiu ? Sunt instituții ale căror conduceri n-au dat în cei aproape 4 ani de mandat al directorilor lor nici măcar un comunicat asupra activității lor. Altele în care directorii din deconcentrate au tot fost schimbați în funcție de alianțele politice între partidele din arcul guvernamental (vezi ALDE, UNPR…) sau diverse alte motive aparținând grupurilor de interese…  

Dl. Răzvan Cuc, pe care eu sincer îl apreciez, mai vorbește despre o așa zisă poftă de răzbunare a viitorului cabinet Cioloși… Nu d-le Cuc, este vorba de voința poporului, a străzii. Schimbarea  directorilor din deconcentrate și depolitizarea acestor instituții sunt două propuneri ce fac parte din cele 51 de puncte pe care societatea civilă le-a solicitat viitorului guvern, pentru  a fi rezolvate cât mai repede. Dacă d-stră sunteți de o altă părere aveți curajul de a ieși în stradă pentru a spune oamenilor ce ne spuneți nouă astăzi. În privința faptului că tehnocrații de care vorbiți sunt niște profesioniști ar fi bine ca mai întâi să aveți o analiză minuțioasă asupra acestui aspect,  eventual să cereți evaluarea conducătorilor de instituții de către o comisie de profesioniști și de abia apoi să vorbiți de probitate profesională. Un lucru este cert domnule Răzvan Cuc: strada, oamenii acestei țări nu îi mai vrea! Și va trebui să țineți seama de asta!

(Florian TINCU)

3 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.