dragnea-300x199 FOTO:Liviu Dragnea, este noul dirijor al mărețului cor al PSD, care promite că ai săi colegi , sub bagheta sa  nu vor mai  falsa,  cântând după ureche ca până acum.  

La această oră  se desfășoară Congresul  PSD, în cadrul căruia va fi validat președintele partidului, ales deja la scrutinul intern din 11 octombrie. Totodată, va fi aleasă o nouă conducere (președinte executiv și vicepreședinți) și se vor adopta modificări la Statutul partidului. Din păcate Congresul social democraților după părerea celor mai mulți dintre analiști seamănă grețos de mult cu Cele de până în decembrie 89 , când toți românii știau cine trebuia să fie validat pentru funcția de președinte al pcr.  Congresul vine la doar o săptămână după ce, la 11 octombrie PSD și-a ales președintele, pentru prima dată după 1989, în cadrul unui scrutin intern.

Președintele PSD a fost ales direct de către membrii de partid, și nu indirect, prin intermediul delegaților la congres, cum s-a întâmplat până acum. De notat prezența la aceste alegeri  la care au participat 435.172 de membri de partid din totalul de 535.699, adică 81,23%!,  97% dintre membrii PSD care au participat la scrutinul intern au votat pentru Liviu Dragnea,
Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD din 22 iulie 2015, a fost singurul candidat la președinția partidului.

Pe lista celor 14 vicepreședinți se pot regăsi nume importante , inclusiv al președintelui PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău: Andrei Dolineaschi, actualul secretar general al PSD.

-Marian Neacșu ,președinte PSD Ialomița.

-Niculae Bădălău, președinte PSD Giurgiu.

-Mihai Tudose, președinte PSD Brăila.

-Marian Oprișan, președinte CJ Vrancea.

-Dumitru Buzatu, președinte CJ Vaslui.

-Cătălin Nechifor,președintele CJ Suceava.

-Sorin Grindeanu, președinte PSD Timiș.

-Paul Stănescu, președinte CJ Olt.

-Mircea Dușa, ministrul Apărării, președinte PSD Harghita.

-Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș.

-Gabriela Vrânceanu Firea, președinte PSD Ilfov.

-Olguța Vasilescu, primar Craiova.

-Ecaterina Andronescu, senator.

-Aurelia Cristea, deputat.

Președintele Liviu Dragnea, a precizat că îl susține pe Valeriu Zgonea pentru funcția de președinte executiv și că speră ca acesta să nu se răzgândească asupra candidaturii sale. În ceea ce privește numărul vicepreședinților, s-a decis să existe 14 față de 16 cât există în prezent. Patru dintre funcțiile de vicepreședinte sunt rezervate femeilor. Secretarul general va fi și el schimbat, însă numirea lui va fi făcută de CExN, imediat după Congresul din 18 octombrie 2015.

Pe lângă validarea președintelui ales la 11 octombrie 2015 și alegerea unei noi conduceri (președinte executiv, vicepreședinți), Congresul PSD din 18 octombrie va adopta și o serie de modificări la actualul statut al PSD. Cele mai multe dintre modificări au fost decise în cadrul CExN al PSD din 12 octombrie.O primă modificare a statutului se referă la interzicerea cumulului de funcții de conducere de la nivel județean cu cele de la nivel național, astfel încât președinții de organizații nu mai pot fi și vicepreședinți în partid, la nivel național.

Posibilitatea ca premierul să poată vota în cadrul Biroului Permanent Național, precum și posibilitatea ca miniștrii să participe la ședințele acestei structuri, dacă sunt invitați, sunt alte modificări la statut, decise la CExN din 12 octombrie. Liviu Dragnea a susținut aceste modificări, precizând că politicile publice pe care le elaborează un partid când este la guvernare, trebuie puse în practică de primul ministru și de guvern, astfel încât este firesc să poată și el vota.

O altă modificare vizează și Consiliul Național al PSD, care va deveni o structură de specialitate a partidului, formată din: parlamentari, miniștri sau, după caz, secretarii de stat în ministerele unde PSD nu are miniștri, președinții de consilii județene sau vicepreședinții, toți primarii de municipii și de orașe și reprezentanți ai primarilor de comună, câte trei din fiecare județ. De asemenea, printr-o altă modificare vor fi înființate opt posturi de secretari regionali. Așteptăm cu interes să vedem și ce alte cadouri va mai primi Nicolae Bădălău după numirea de astăzi și cu ce îi va ajuta această nouă funcție de vicepreședinte al PSD, pe giurgiuveni. ((Florian TINCU)

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.