Fidel CastroMinisterul Educației și Cercetării Științifice tocmai a centralizat rezultatele înregistrate la examenul național de definitivare în învățământul preuniversitar, sesiunea 2015.

În timp ce ponderea notelor între 8 și 10 atinge procente de peste 50% în județele Sibiu  (59,4), Harghita (57,3), Cluj (56,9), Iași (53,5), Covasna (53,1), Timiș (51,3), Mureș (51,1) și Sălaj (50,9),  valori sub 30% apar în județele Giurgiu , Caraș-Severin (ambele cu 29,2) și Mehedinți (25). În Capitală, 55% dintre candidați au obținut note peste 8.

Este evident că  problemele învățământului  sunt în mare parte probleme generale ale societății, și invers . La Giurgiu rezultatele dezastruoase care ne-au clasat pe ultimele locuri din țară ne demonstrează foarte  limpede că educația și nivelul de cultură la noi în județ  este sublim, dar lipsește cu desăvărșire!  În mod paradoxal județul Giurgiu s-a  clasat primul din țară  la vot  și pe ultimul loc la performanțele  educaționale. Ce  legătură de cauzalitate există oare între cele două realități?

 Atât la examenul de  bacalaureat ( procentul de  promovabilitate)  cât și la  examenul de definitivat, al profesorilor, am fost printre ultimii. Un clasament care ar trebui să îi bucure însă pe politicieni,  întrucât experimentul lor a reușit!  Vor avea o masă de incompetenți  ce  va putea fi manipulată oricum și oricând. Acești  ”luzeri” vor fi mai întâi  racolați  în organizațiile  de tineret , la lipit afișe , pentru ca mai târziu,   când s-au  șlefuit suficient pe la școala corupției, a demagogiei  vor  fi promovați  la grupa de seniori. Aici lupii tineri vor învăța cum să devină baroni locali. 

În privința profesorilor- educatori constatăm,  de la un an la altul, cel puțin din  rezultatele examenelor  de definitivat că  mulți dintre ei sunt de fapt niște surogate,  la fel de  nepregătiți ca și elevii  pe care mimează că-i instruiesc , fără  șansa de a-i   eclipsa. Tot acest spectacol grotesc poartă   un nume:  Școala de proști! Este titlul unei recente  comedii pentru elevi, părinți, profesori și politicieni din România, o  piesă scrisă,  ca un joc al ironiei,  chiar  de directorul Teatrului ”Ion Vinea” din Giurgiu, fabulosul dramaturg Mircea M. Ionescu.

O comedie care – așa cum bine observa cineva într-o cronică- este  extrem de actuală şi acidă,  tratând cu umor  pe alocuri cinic, situația catastrofală a sistemului nostru de învăţământ.  O piesă în care actorii vorbesc despre școala zilelor noastre,  bazată doar pe teorie, fără lecțiile practice care să-i pregătească pe elevi pentru ce va urma după ce ies de pe băncile ei, denunțând  un sistem care produce, pe bandă rulantă, de la șomeri la genii,  care în aceeași cadență părăsesc România , cautându-și  rostul în străinătate.

Tineri care în mare parte nu-și urmează visele, ci mai degrabă ambițiile părinților. Și toate acestea pe fondul conflictului etern dintre generații, dintre părinți și copii, dar și dintre elevi și profesori.

O lume cu Reforme de fațadă și haos… Bacalaureatul? O sperietoare pentru elevii ce devin ulterior  mingii  de ping-pong pentru politicieni. Corupția  de oriunde și pentru orice, pilele, diplomele pe bani și plagiatele, iată în câteva cuvinte criteriile ce stau la baza succesului unui tânăr în România. ( F.Tincu)

 

 

5 COMENTARII

 1. Eu nu inteleg care este legatura intre Inspectorul sef si prostia elevilor si incompetenta profesorilor. Inspectoratul nu este un SRL, unde inspectorul face angajari si atunci este firesc să raspunda pentru incompetenta lor. Facultatiile și sistemul de invatamant care pregatesc asemenea nulitati au responsabilitatea acestui imens esec.

 2. Pentru ce se mai fac inspectiile scolare?
  Tematica unora dintre acestea fiind: MONITORIZAREA CALITATII ACTULUI EDUCATIONAL?
  Unde a fost aceasta calitate?
  Calificativul cadrelor didactice la sfarsitul anului scolar este FB, in proportie de 90%. Cel al elevilor este direct proportional cu al profesorilor?
  Nu mai vorbesc de inspectiile pentru gradele didactice!
  De ce nu trebuie sa raspunda Inspectoratul Scolar de aceste esecuri?
  Cine trebuie sa raspunda?Cine monitorizeaza scolile?
  Totul este o minciuna!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.