Am primit un comunicat de presă din partea DSVSA Giurgiu, referitor la măsurile transmise de ANSVSA pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale – 2023, măsuri pe care la rândul nostru vi le punem la dispoziție, spre informare. în rândurile de mai jos.
In perioada Sarbatorilor Pascale se constata cresterea semnificativa a cantitatilor de produse de origine animala ce sunt comercializate direct consumatorului final la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul, precum si in piete si targuri organizate periodic de autoritatile judetene/locale. Avand in vedere acest lucru este necesar ca DSVSA Giurgiu sa dispuna masuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare in scopul verificarii modului in care sunt produse, depozitate, transportate si comercializate carnea de miel, ouale, pestele, produsele lactate, precum si alte produse de origine animala destinate consumului uman.
In acest sens, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Giurgiu a stabilit un program de lucru pentru perioada 29.03-15.04.2023, in baza caruia medicii veterinari din cadrul DSVSA, circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale(CSVSAO) vor efectua controale si verificari ale modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoare si centre de sacrificare temporare, unitati de transare, unitati de depozitare, unitati de alimentatie publica, precum si in toate unitatile unde se comercializeaza alimente de origine animala.
După cum ne preciza directorul adjunct al Direcției, dr. Mădălina Stocheci, în perioada 29.03-15.04 va fi asigurat un serviciu de permanență la nivelul DSVSA, CSVSAO, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică.
In toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care va fi valorificata camea si celelalte produse de origine animala, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv in zilele de sambata si duminica.
In scopul prevenirii incalcarii legislatiei sanitare veterinare si protectiei sanatatii consumatorilor, DSVSA Giurgiu va solicita, ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente jdetene/locale in limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu alte autoritati.
Actiunile de control vor avea în vedere, în special, următoarele aspecte:
-
Animalele destinate sacrificarii
– fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a camii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/lnregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;
– sunt respectate regulile de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.. 180/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si formularele de miscare care sunt completate corespunzator;
– animalele au o stare corespunzatoare de sanatate si sunt admise ·- pentru sacrificare in vederea consumului public numai animale identificate conform legislatiei in vigoare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;
– transportul mieilor pentru taiere este efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate sanitare veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar conform modelului stabilit de ANSVSA;
– sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru ‘sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ansvsa.
– în cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile stabilite in Reg. (CE) nr.852/2004 si Reg. (CE) nr. 853/2004, bunastarea animalelor si gestionarea MRS si a SNCU.
– spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor, activitatea de sacrificare a mieilor in spatii amenajate temporar se realizeaza strict numai in perioada 29 martie-8 aprilie 2023 si 3-15 aprilie2023 , intre orele 07,00-17,00.
-
Carnea de miel
– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare insotite de certificat sanitar veterinar;
– carnea de miel rezultata In urma sacrificarilor 1n spatiile amenajate temporar, se obtine numai la cererea directa a consumatorilor si numai dupa efectuarea examenului ante si post mortem, neputand fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea carcaselor de miei se realizeaza cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste procedura pentru marcarea si certificarea sanitara veterinara a carni proaspete si marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman;
– marcarea carnii de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana;
– depozitarea si comercializarea camii de miel trebuie sa se realizeze in spatii adecvate, cu asigurarea temperaturii si starii de igiena corespunzatoare;
– verificarea respectarii pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel in stare refrigerata sau congelata.
-
Ouăle și produsele din ouă destinate consumului uman
– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman, fermele producatoare si centrele de ambalare oua trebuie sa fie autorizate/ inregistrate sanitar veterinar conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare;
– transportul oualor se efectueaza numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe intreaga perioada de depozitare si comercializare este asigurata temperatura si igiena corespunzatoare;
– ouale sunt marcate cu codul producatorului si provin din centre de ambalare oua autorizate in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 cu privire la standardele de comercializare aplicabile oualor;
– examenul ovoscopic este efectuat de catre personalul veterinar din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor pentru ouale valorificate de catre producatorii particulari in pietele agroalimentare si targuri;
– ouale cu coaja crapata sau lovita sunt retrase de la comercializare si sunt dirijate catre o unitate deneutralizare sau prelucrare tehnica;
-
Lapte și produse din lapte
– micii producatori care comercializeaza lapte si branzeturi in pietele agroalimentare si targuri, sunt inregistrati sanitar veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008 cu modificari si completari;
– laptele crud care este destinat vanzarii directe sau prelucrarii in branzeturi provine de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, crescute ferme,/exploatatii autorizate/ inregistrate sanitar veterinar;
– micii producatori care vand direct lapte crud si produse din lapte catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, trebuie sa detina Fise de sanatate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului ANSVSA 111/2008 cu modificari si completari ;
– branzeturile destinate comercializarii de catre micii producatori, sunt expuse la vanzare, in spatii special amenajate din piete agroalimentare si targuri, in vitrine destinate acestui scop, in recipiente (tavi) confectionate din materiale necorodabile;
– branzeturile sunt protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final (de exemplu: in recipiente din material plastic, pungi din plastic, etc);
– in cazul in care transportul si pastrarea branzeturilor in vederea vanzarii directe catre consumatorul final se realizeaza in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), acestea trebuie sa fie curate si identificate corespunzator, pentru prevenirea contaminarii si asigurarea trasabilitatii produselor;
– comercializarea branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara, etc.), sau alte tipuri de recipiente curatate si igienizate corespunzator;
– este asigurata trasabilitatea branzeturilor obtinute de micii producatori, prin utilizarea unor metode de identificare / etichetare, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, cum ar fi:
– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
– utilizarea de pungi imprimate;
-
Peștele și produsele din pescuit
– spatiile si locurile unde se comercializeaza produsele din pescuit sunt inregistrate sanitar veterinar indeplinesc conditiile stabilite pentru desfasurarea acestor activitati;
– sunt respectate conditiile stabilite de legislatia in vigoare cu privire Ia transportul, depozitarea si expunerea spre comercializare a pestelui si produselor din pescuit;
– gheata utilizata pentru mentinerea temperaturii pestelui si produselor din pescuit proaspete, pe intreaga perioada de expunere este in cantitate suficienta si este obtinuta numai din apa potabila;
– se poate asigura trasabilitatea pestelui si produselor din pescuit prin etichete si alte documente insotitoare, inclusiv daca acestea provin din acvacultura (sistem de crestere controlata) sau sunt capturate (pescuite) din mediul salbatic;
– pestele si produsele din pescuit nu sunt infestate cu paraziti vizibili si sunt corespunzatoare din punct de vedere al examenului organoleptic.
(Sursa: DSVSA Giurgiu)