Un centru de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil cu o capacitate de o sută de locuri a fost inaugurat marţi la Giurgiu, în prezenţa secretarului de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan Dascălu, alături de şeful Departamentului Schengen, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu şi alţi reprezentanţi de specialitate din cadrul MAI. „Necesitatea înfiinţării acestui centru rezidă în schimbarea rutelor de migraţie şi a creşterii cererilor de azil care s-au triplat în august acest faţă de aceeaşi lună a anului precedent”, a declarat, în deschiderea evenimentului, directorul general al Oficiului Român pentru Imigrări, chestor principal de poliţie Nelu Pop. Centrul va funcţiona în clădirea fostei şcoli a Poliţiei de Frontieră pentru Marină Giurgiu şi este dispus pe trei nivele în care vor funcţiona săli de primire şi dispecerat, săli de sport, camere de cazare, săli de mese, o sală pentru internet şi chiar o cameră de rugăciuni. „Este total justificată inaugurarea acestui centru pentru că există şi va exista o presiune pe frontierele noastre în perspectiva aderării la spaţiul Schengen şi va fi probabil un aflux de cetăţeni care vor solicita azil în ţara noastră”, a declarat şi secretarul de stat Ioan Dascălu.

La noul centru pentru solicitanţii de azil din România şi singurul pe frontiera cu partea bulgară vor lucra 27 de angajaţi, sub conducerea directorului de centru comisar şef Ioan Puhace. Înfiinţarea Centrului de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil era necesară mai ales că problema azilului este esenţială în contextul problematicilor Schengen, iar decizia intrării României în acest spaţiu urmează a se lua până la finalul acestei luni, este părerea şeful Departamentului Schengen, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu, exprimată în cadrul aceluiaşi eveniment la Giurgiu. „Fără doar şi poate libertatea de mişcare este câştigul esenţial al spaţiului de liberă circulaţie Schengen, iar un spaţiu de liberă circulaţie nu poate fi sigur dacă frontierele externe ale acestuia nu vor fi bine apărate. După cum bine ştiţi după apropiata intrare a României în spaţiul Schengen, sperăm ca decizia să se ia în 22 septembrie cu ocazia Consiliului JAI, România va gestiona o frontieră externă de 2.070 de kilometri, a doua ca mărime după cea a Finlandei cu Rusia, şi, bineînţeles, cu o problematică destul de complexă”, a declarat Marian Tutilescu. El a subliniat faptul că în contextul intrării României în Spaţiul Schengen, problema azilului este una esenţială şi a dat ca exemplu faptul că în momentul de faţă, în dezbaterea Comisiei Europene, mai precis a Consiliului JAI, există un proiect de îmbunătăţire a Schengen iar în cadrul acestui proiect se prevede ca domeniile care până acum au făcut obiectul evaluării de către comisie pentru viitoarele state candidate, cu siguranţă se va introduce domeniul asigurării facilităţilor necesităţilor de azil.

Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Giurgiu se adaugă celorlalte cinci astfel de centre din ţară de la Bucureşti, Galaţi, Timişoara, Rădăuţi, Maramureş, cu o capacitate totală de 1.020 de locuri.

AGERPRES