La iniţiativa Guvernului României şi a Casei româno-chineze- a sosit la Giurgiu, joi, 10 noiembrie o delegaţie economică din Shanghai, Republica China, formată din 13 persoane, condusă de Shaocheng Dong, vicepreşedinte Huaxia Culture & Economy Promotion Association, pentru o întâlnire de lucru pe probleme culturale, economice şi turistice cu managementul SC Administraţia Zonei Libere şi oameni de afaceri locali. Delegaţia chineză a fost întâmpinată de prefectul judeţului Robert Cristoi, ca reprezentant şi garant legal al Guvernului în teritoriu, Mihai Miron Gabriel, directorul general al Zonei Libere şi preşedinte al Casei româno-chineze-Sucursala Giurgiu şi Alexandru Epângeac, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură. La întâlnire au mai participat, printre alţii, şi Alecsandru Răceanu, Chief Import-Export SC Shipiyard ATG Marina SRL Giurgiu. Întâlnirea a durat circa două ore şi a avut ca principal scop prezentarea facilităţilor pe care le poate oferi Zona Liberă, şi implicit Judeţul Giurgiu, oamenilor de afaceri care doresc să demareze o afacere în această zonă a ţării.

Prefectul Judeţului Robert Cristoi a adresat distinşilor oaspeţi, cu ocazia schimbului reciproc de mesaje, un călduros salut din partea Guvernului României, alături de urarea sa de bun venit la Giurgiu. În acelaşi timp, i-a asigurat, ca garant al Executivului în teritoriu, pe chinezi de tot sprijinul Guvernului şi al Instituţiei Prefectului pentru organizarea unor asemenea activităţi, arătându-se impresionat şi de numărul membrilor care compun delegaţia, dar şi de calitatea acestora. „Mă bucur că aţi ales Giurgiu, care este una dintre cele mai bune zone ale ţării, pentru activităţile pe care doriţi să le desfăşuraţi aici. Zona Liberă are un potenţial foarte bun, şi are tot sprijinul Guvernului. De asemenea, menţionez că există o foarte bună colaborare între autorităţile locale, conducerea Zonei şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură. Potenţialul economic al judeţului este preponderent agricol, bazat pe culturile cerealiere, iar potenţialul industrial se află mai mult în Zona Liberă şi în nordul judeţului. Avantajele economice ale judeţului vin din mai multe direcţii: Fluviul Dunărea, care asigură transportul de mărfuri şi turişti de la Constanţa până la Rotterdam; apropierea de Bucureşti face ca transporturile să se facă pe apă, rutier şi feroviar; iar bogăţiile din subsol constau în petrol şi gaze naturale; suprafaţa sa este de 3.500 kmp şi are o populaţie de circa 298.000 locuitori”, a mai spus prefectul judeţului. Alexandru Epâgeac, preşedintele CCIA Giurgiu i-a informat pe oaspeţi, printre altele, despre faptul că se află în cea mai bună Zonă Liberă din ţară, că judeţul se află la 60 km de Bucureşti, la graniţa cu Bulgaria şi are trecere pe apă, rutieră şi feroviară  spre Orient pe Podul Prieteniei, iar cu ajutorul Fluviului Dunărea face legătura cu ţările din Europa Centrală până la Rotterdam. „Zona Liberă, ca şi judeţul, este aşezată de-a lungul Dunării într-o zonă de câmpie, cu potenţial turistic nebănuit prin Rezervaţia Comana şi Insulele Mocanu şi Mocănaşu, unde Primăria doreşte să implementeze un proiect care a fost prezentat anul trecut de delegaţia giurgiuveană la Târgul de la Shanghai, aşa cum va spus şi domnul Mihai Miron. Judeţul are peste 250 de mii de hectare de teren agricol arabil-cultivat cu grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă etc, dar şi legume. Avem societăţi comerciale puternice în acest domeniu, un fermier având circa 10 mii de hectare. Avem industrie alimentară dezvoltată, fabrici de mezeluri şi de prelucrarea grâului, ferme de creştere a struţilor, avem Shipyard-ul care face vapoare şi nave  etc, iar în curând vom avea un aeroport la Adunaţii Copăceni”, a mai precizat Alexandru Epângeac.

Cine sunt şi ce vor chinezii. Oaspeţii Zonei Libere au venit la Giurgiu din Capitala economică a Chinei- Shanghai, aşa după cum a precizat liderul delegaţiei Shaocheng Dong, în mesajul de prezentare, subliniind că Beijing este capitala politică a ţării. Membrii delegaţiei erau directori sau manageri ai unor mari societăţi economice de promovarea activităţii în domeniile: cultural, economic, turism (cea mai mare companie, cu un profit în 2010 de peste 250 milioane de euro), aviaţie, echipamente şi instalaţii electrice (profit în 2010 de 1,2 miliarde de euro), automaticii etc.  Delegaţia chineză a venit pentru prima oară la Giurgiu şi în România, după ce în prealabil a mai vizitat Ungaria, Slovacia şi Austria. Delegaţia chineză interprinde acestă vizită economică la Giurgiu cu scopul de a căuta şi desfăşura proiecte de colaborare cu partea română. „Sunt bucuros şi mă simt onorat de faptul că am putut să ne întâlnim cu prefectul judeţului, preşedintele Camerei de Comerţ şi directorul Zonei Libere şi să putem să cunoaştem potenţialul dumneavoastră”, a menţionat printre altele domnul Dong. Liderul delegaţiei chineze ne-au oferit câteva date statistice despre China, ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, care are un ritm anual de creştere economică semnificativă în ultimii 25 de ani, ritm care se prefigurează şi pentru următorii 20 de ani. „China a găzduit în ultimii doi ani două evenimente grandioase-Olimpiada la Beijing şi Expoziţia Mondială la Shanghai- un oraş poziţionat ca şi Giurgiu pe malul apei, cu o suprafaţă de 6000 de hectare şi cu o populaţia cât a României. Are un ritm anul de dezvoltare de 8%, şi are o Zonă Economică de Dezvoltare puternică, deşi este cea mai mică din China, aici activează peste 100 de mari firme străine, iar valoarea producţiei este 6 miliarde de euro. China este deschisă spre colaborarea cu ţările din Europa, în acest scop preşedintele şi primul ministru au vizitat recent această zonă. Noi am venit să vedem cum putem dezvolta relaţiile cu judeţul Giurgiu, turistic şi investiţional şi să promovăm schimburile turistice, noi având peste un milion de turişti care ies anual peste hotare, a mai spus domnul Dong. Oaspeţii chinezi au dorit să mai afle şi amănunte legate de potenţialul economic şi facilităţile oferite de Zona Liberă, de judeţ, să vadă dacă se poate  organiza un zbor direct Bucureşti-Şhanghai; ce potenţial turistic este la Bucureşti şi la Giurgiu; cât costă un apartament cu 2 camere, dar un hectar de pământ; dacă pot construi centrale care să producă curent electric sau eolian; şi să facă investiţii specifice domeniului de care aparţine fiecare delegat.

Zona Liberă: oportunităţi şi facilităţi. Directorul general al SC Administraţia Zonei Libere Mihai Miron Gabriel le-a prezentat oaspeţilor chinezi, pe larg, toate oportunităţile şi facilităţile de care pot beneficia în situaţia în care doresc să investească la Giurgiu, asigurându-i că Zona este cea mai atractivă din România şi că se bucură de tot sprijinul Guvernului. Este singura Zonă Liberă, din 6 câte sunt în ţară, care are şi activităţi productive. Se întinde pe 160 de ha şi aici îşi desfăşoară activitatea numeroase firme cu specific de stocare, depozitare şi producţie de mărfuri. „În Zona Liberă funcţionează un Terminal de Containere, se asigură servicii portuare, există posibilitatea transportării mărfii de la Constanţa până la Rotterdam. Printre principalele activităţi ale Administraţiei Zonei Libere se găsesc şi cele de concesionare (până la 49 de ani) sau închiriere (5 ani) cu posibilităţi de prelungire. La închiriere avem spaţii închise şi descoperite (pe platforme betonate) pentru depozitarea mărfurilor, şi alte tipuri de spaţii comerciale. Avem activităţi portuare şi transport de mărfuri cu ajutorul camioanelor”, a precizat directorul Zonei Libere. La capitolul facilităţi, Mihai Miron Gabriel a menţionat printre altele că „oportunităţile oferite sunt favorabile, deoarece, din punct de vedere vamal, atâta timp cât  mărfurile staţionează în Zona Liberă nu sunt supuse obligaţiei de plată a drepturilor vamale şi a TVA, deci se pot constitui stocuri mari. Terenurile pot fi atribuite în folosinţă, fiind proprietatea Zonei, pentru realizarea obiectivelor de producţie. Prin specificul său, Zona sprijină investitorii care dezvoltă activităţi industriale şi contribuie la stimularea exporturilor de produse finite. La lichidarea societăţii comerciale persoanele fizice sau juridice pot transfera în afară capitalul, după plata obligaţiilor faţă de România. Operaţiunile financiare din Zonă se fac în valută liber convertibilă acceptată de BNR”. Ca să fie cât mai aproape de specificul chinezilor şi pentru a le demonstra că dorim să încheiem relaţii trainice de colaborare cu ei, directorul Mihai Miron Gabriel a invitat-o, în finalul întâlnirii de joi, 10 noiembrie, pe Ana Maria Burcuş să prezinte şi obiectele Casei româno-chineze-Sucursala Giurgiu, instituţie recent înfiinţată tocmai cu scopul de a pune bazele colaborării româno-chineze.

Heliade CĂLIN