Deşi în impas, Zona Liberă Giurgiu continuă să menţină trează atractivitatea pentru acest obiectiv, mai ales datorită directorului acesteia, Constantin Toma, care are credinţa că odată cu rezolvarea acestei crize la nivel mondial, societatea pe care o conduce se va putea relansa. Chiar dacă activitatea Zonei s-a micşorat ca volum, există permanent solicitări din partea unor firme din municipiu şi judeţ, pentru închirieri şi concesionări de terenuri.

„Este normal să existe interes pentru această zonă de vreme ce am ajuns să concesionăm terenuri pornind de la un euro/mp, evident preţul crescând în funcţie de gradul de amenajare al zonei” preciza directorul Toma.

„Avantajele Zonei Libere rămân încă valabile iar pentru cei care nu le cunosc aş putea să numesc câteva dintre ele. În primul rând aici nu trebuie să investeşti bani în teren, căci îl poţi concesiona pe termen de 49 de ani, plătind o redevenţă de doar 1 euro/mp. Plata se poate face atât trimestrial cât şi anual. Pe lângă această înlesnire ai toate utilităţile asigurate, iar începând de anul viitor şi accesul la gazele naturale, fiind în stadiul de finalizare al acestui proiect. Un alt avantaj este acela că sunt scutite de taxe şi TVA toate mărfurile din afara UE (ba chiar şi de accize dacă e cazul). În plus în Zona Liberă se asigură toate serviciile necesare unei bune activităţi necesare agentului economic, de la consultanţă şi asistenţă pentru înfiinţarea unei firme şi până la obţinerea avizelor necesare şi furnizarea de utilităţi, aproape toată infrastructura de transport fiind asigurată (rutier, naval, şi feroviar). Tot aici, la noi, există servicii încărcare/descărcare nave pentru cei care aduc marfa pe apă sau pe şosea. Avem chiar şi un parc auto propriu, asigurându-se paza mărfurilor depozitate aici. Avem chiar şi comisionari şi un birou vamal, ba şi bancă (Banca Transilvania). Agentul economic are aici, la doi paşi, tot ce-şi doreşte, plăţile putându-se face în euro, dolari sau lei. Un avantaj în plus îl au investitorii străini, prin faptul că profitul realizat în Zona Liberă poate fi transferat în ţara lor de origine.

De asemenea, există societăţi cu activităţi foarte diversificate de comerţ, de logistică, de construcţii şi de producţie, firme cu care se poate colabora foarte uşor, fără a fi nevoit să apelezi la persoane sau societăţi din afara Zonei” a mai precizat Constantin Toma. Directorul Zonei Libere mai releva faptul că deşi de la începutul anului o serie de firme au concesionat terenuri, această criză economică generală a făcut ca un mare investitor să rezilieze o afacere din care Zona ar fi putut câştiga vreo 20 milioane de euro.

„Sunt câţiva agenţi economici care s-au retras, unul dintre ei fiind găzduit aici încă de la înfiinţarea Zonei”. Terminalul de containere, la rândul său, deşi este activ, nu-şi va putea realiza programul de operare pe acest an, 100%, din cauza reducerii numărului de contracte operate pe semestrul doi, 2009”, ne mărturisea directorul Toma.

Situaţia delicată prin care trecem cu toţii a determinat conducerea societăţii să facă reduceri masive de personal anul trecut, problemele continuând să dea mari bătăi de cap echipei manageriale în principal datorită reducerii volumului de mărfuri tranzitate prin Zona Liberă Giurgiu dar şi ca urmare a creditelor uriaşe şi totodată numeroase la care actuala conducere a trebuit să ramburseze ratele, evitând pe cât posibil întârzierile ce ar putea fi fatidice pentru existenţa ei.

Florian T.