Imagini litografiate din presa de la 1877, dar şi vederi inedite din perioada interbelică realizate de fotografi români la Ruse, în Bulgaria, au fost prezentate luni, la Biblioteca Judeţeană Giurgiu, în cadrul unei acţiuni dedicate Zilei Naţionale a Bulgariei.

‘Este a patra acţiune în cadrul protocolului de colaborare încheiat între Biblioteca judeţeană Giurgiu şi Biblioteca Raională Liuben Karabelov din Ruse, iar acţiunea de astăzi este organizată cu prilejul Zilei Naţionale a Bulgariei, aniversată pe 3 martie, dar şi cu ocazia eliberării oraşului Ruse de sub ocupaţia otomană în timpul Războiului de la 1877’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, reprezentanta Bibliotecii Judeţene Giurgiu, Camelia Filip.

Cu această ocazie a fost vernisată la Biblioteca Judeţeană Giurgiu o expoziţie de fotografii privind Războiul de la 1877 şi eliberarea oraşului Ruse.

‘Avem aici imagini litografiate, din ziarul Resboiul, când nu era posibilă fotografia, dar erau pictori care surprindeau imagini şi făceau picturi sau gravuri pe care le transferau la redacţii cu ajutorul unor porumbei călători’, a completat Camelia Filip.

În expoziţia de la Giurgiu au mai fost prezentate şi câteva imagini inedite surprinse de ziariştii români care au fost la Ruse în perioada interbelică şi care au fost văzute astăzi, în premieră, de partenerii bulgari din Ruse.

‘Pentru noi este foarte importantă această acţiune pentru că, la 20 februarie, am sărbătorit eliberarea oraşului Ruse de sub jugul otoman, iar 3 martie este Ziua Naţională a Bulgaria şi s-a ajuns la organizarea acestei expoziţii ca urmare a protocolului de colaborare existent între instituţiile culturale înfrăţite, bibliotecile din Giurgiu şi Ruse şi Muzeul Judeţean Giurgiu’, a declarat şi reprezentanta părţii bulgare, Lili Ganceva.

Ea spune că, totodată, instituţiile partenere de pe cele două maluri ale Dunării au în lucru un site de prezentare bilingv a vieţii culturale, economice, politice şi de turism pentru cititorii de pe cele două maluri ale Dunării.

‘Prin aceste acţiuni se poate vedea clar că întâlnirile între cetăţenii de pe ambele maluri ale Dunării devin din ce în ce mai fructuoase şi, dacă Dunărea nu ne mai desparte, în curând putem spune că nici cuvântul nu ne mai desparte’, a încheiat administratorul public al judeţului Giurgiu şi poet giurgiuvean, Ionel Muscalu.

AGERPRES