Joi, 20 noiembrie, istoricul Emil Păunescu, directorul Muzeului Județean ”Teohari Antonescu”, a prezentat  expunerea inițiativei sale privind aprobarea unei Hotărâri de Consiliu prin care ziua de 10 noiembrie să fie declarată ”Zi istorică a Municipiului Giurgiu”.

În sprijinul acestui proiect de hotărâre, istoricul Emil Păunescu, a declarat:  Avem o zi a orașului, care poartă numele de Sfântul Gheorghe. Avem o dată istorică 23 septembrie 1403, în care se atestă documentar existența orașului, iar azi vă propun să aprobați ceva unicat în România – ”Ziua istorică a Municipiului Giurgiu”, pe data de 10 noiembrie. Vă propun acest lucru întrucât suntem singurul oraș din România eliberat chiar în prima zi a Primului Război Mondial, de către armata franceză. La Muzeul Județean Giurgiu și la Muzeul Județean al Poliției de Frontieră Giurgiu am avut expoziții pe tema acestui eveniment. Giurgiu este singurul oraș din România decorat de armata francează. Armata eliberatoare i-a acordat ”Crucea cu Palmete”, cea mai înaltă distincție militară oferită de armata franceză. Prin acordarea acestei decorații am fost declarați eroii, Giurgiu fiind singurul oraș din România complet dărâmat.

Consilierii municipali au fost de acord cu propunerile istoricului Emil Păunescu,  în consecință de acum încolo în fiecare an giurgiuvenii vor sărbători Ziua de 10 noiembrie, așa cum știu doar ei să facă acest lucru. (Heliade CĂLIN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.