Muzeul În data de 22 septembrie, Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” din Giurgiu a organizat, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a “Zilelor Muzeului Judeţean”, o manifestare devenită deja tradițională, ce a cuprins, anul acesta, trei expoziții : una de pictură, una de sculptură și una de istorie a presei românești post-decembriste.

        Evenimentul a debutat cu prezentarea expoziției personale de pictură ”Fractal Art – matematica în artă”, aparținând profesoarei de matematică Petronela Toma. Cu această ocazie, autoarea picturilor a precizat pentru publicația noastră care este scopul expoziției pe care a pregătit-o cu atâta pasiune: Mi-am dorit să evidențiez modul în care matematica poate fi folosită în artă, mai exact în pictură, precum și aplicabilitatea acestui domeniu în tot ceea ce ne înconjoară – natură, medicină, economie, muzică, cinematografie. Am încercat, de asemenea, să pun în lumină latura mai accesibilă a conceptului matematic fractal, pentru că arta mileniului III, cu siguranță, va fi una fractală.

        În cea de-a doua parte a manifestării, muzeograful Mircea Alexa a vernisat două expoziții. Prima dintre acestea a cuprins câteva sculpturi de mare valoare din colecția muzeului, printre care ”Bustul lui Ștefan Luchian” (autor Ion Vlad), piesa ”Venus și Amor” (autor Pasquale Romanelli) și ”Bustul lui Tudor Vianu” (autor Milița Petrașcu). Cea de-a doua expoziție, intitulată ”Din istoria presei românești – perioada postdecembristă”, a avut drept obiectiv, după cum ne-a declarat Mircea Alexa, ”descătușarea” presei de după ’90, prin libertizarea și diversificarea sa. Printre publicațiile prezentate s-au numărat cu preponderență cele locale :”Jurnal giurgiuvean”, ”ADS Giurgiu”, ”Cuvântul liber”, ”Vlașca”, ”Giurgiu Express”, ”Informația de Giurgiu”.

        La eveniment au fost prezente, pe lângă cetățenii  dornici să admire exponatele din cele trei expoziții, și două personalități locale: viceprimarul municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu și directorul Direcției de Buget, Situații de Urgență și Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Giurgiu, Noruț Sergiu Stănișteanu, ambii manifestându-și aprecierea și respectul față de efortul depus de organizatorii celor trei expoziții, dar și față de valoarea inestimabilă a exponatelor prezentate.

(Teodora NICOLAU)