În week-endul  ce a trecut Unitatea de Primire Urgenţă (UPU),  a Spitalului Judeţean Giurgiu s-a confruntat  cu o adevărată  avalanşă de bolnavi. După cum ne spunea  dr.  Mazilescu Mihaela, medic în cadrul acestei unităţi, deşi nu toate  cazurile primite aici  necesită spitalizarea, un număr tot mai crescut de bolnavi  abundă zilnic coridoarele serviciului de Urgenţă, uneori doar în căutarea unui sfat, nefăcând altceva decât să streseze şi mai mult cadrele medicale, suprasolicitându-le şi nelăsând loc cazurilor complicate care nu suportă amânare. Domnia sa ne mai spunea că numărul medicilor din  Spitalul Giurgiu este insuficient pentru numărul celor care solicită zilnic sprijin medical.

Dr. Mazilescu preciza că wek-endul din 17-20 ianuarie a fost unul extrem de epuizant, doar în garda sa  la UPU prezentându-se trei cazuri de infarct miocardic.  Doctoriţa Mazilescu ne mai declara  că Ministerul Sănătăţii desfăşoară un program (după un orar bine stabilit), de primire a pacienţilor cu astfel de probleme coronariene, grave, în sudul ţării. Conform acestui program  pacienţii suferă o intervenţie numită angioplastie, în cadrul căreia, cu acordul bolnavului, se introduce un stend, acesta rămânând sub observaţie timp de un an, sub medicaţie cu Plavix. Prin această intervenţie se restabileşte fluxul sanguin spre creier al bolnavului, eliminându-se riscul acestuia de a face un AVC (atac vascular cerebral).

Întrebată care au fost cauzele cele mai frecvente cu care pacienţii au ajuns în ultima perioadă,  la serviciul UPU, dr. Mazilescu ne-a indicat  frigul iernii ce aduce cu el riscuri majore în special atunci când avem de-a face cu bolnavi cronici, boli coronariene, HTA (hipertensiune arterială), infecţii respiratorii, dar şi poleiul , principalul vinovat în traumatismele prin alunecare pe gheaţă,  ce duc la fracturi, entorse şi luxaţii mai ales în cazul vârstnicilor. De aceea, sfatul medicului este ca în zilele în care termometrul scade vertiginos, ar trebui evitată ieşirea din casă şi, dacă acest lucru se impune, persoanele de vârsta a treia să fie îmbrăcate corespunzător .

Luminiţa Geleţu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here