alegeri-prezidentiale-2014-peste-18-milioane-de-alegatori-asteptati-duminica-la-urne-cum-si-unde-puteti-vota-18496332Neparticiparea la vot ar duce la amendă de 1.000 de lei

Mai multe legi au fost adoptate tacit,  recent  la Senat, după ce termenul de dezbatere şi adoptare a acestora a expirat, printre acestea numărându-se una care introduce votul obligatoriu la alegeri şi o alta referitoare la instalarea de camere de supraveghere în secţiile de votare.

Proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi UNPR cere ca  votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot, prevede  Potrivit aceleiași iniţiative, votul nu va fi obligatoriu și pentru cetăţenii care au peste 80 de ani sau pentru cei care suferă de boli cronice. Neparticiparea la vot ar putea fi sancţionată cu 1.000 lei amendă!
     

Iniţiatorii mai propun introducerea pe buletinul de vot a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul niciunui candidat. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma „niciunul dintre candidaţi nu corespunde”.Conform iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Un alt proiect de lege prevede dotarea fiecărei secţii de votare cu camere de supraveghere, iar buletinele să fie tipărite de tipografii din afara ţării care le vor realiza „cu toate elementele de siguranţă necesare, ca la bancnote, pentru a împiedica falsificarea buletinelor”.

Proiectul stabileşte totodată că alegătorii vor vota exclusiv la secţiile de votare unde îşi au domiciliul.
Proiectele de lege vor merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.