Vineri, 30 octombrie Inspectoratul Judeţean de Poliţie Giurgiu a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate două subiecte şi anume: Campania „Votul ilegal înseamnă închisoare” şi modul de comunicare în perioada campaniei electorale şi a alegerilor prezidenţiale.

La conferinţă au participat reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vlaşca, Poliţia de Frontieră şi Prefectura Giurgiu.

„Campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor a demarat în data de 22 octombrie şi se va finaliza în data de 6 decembrie. În ziua alegerilor prezidenţiale, la dispeceratele 112 din toată ţara vor fi desemnate peroane care se vor ocupa de preluarea apelurilor de la populaţie cu privire la sesizarea unor ilegalităţi comise de diferite persoane care încalcă prevederile legislaţiei electorale”, a declarat în cadrul conferinţei purtătorul de cuvânt al IJP Giurgiu, comisarul Mirela Gheţa.

Totodată, vor fi organizate acţiuni în mediul rural şi vor fi distribuite pliante şi afişe în care sunt prezentate succint riscurile la care sunt supuşi cetăţenii care încalcă legea. Astfel că, potivit art. 26/3 din OU nr.95 din 2 septembrie 2009 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea executării unor drepturi.

Cristiana Macarie