Apropierea toamnei le îndeamnă pe gospodine să ia cu asalt Piaţa Centrală în aceste zile, în căutarea „vedetelor” de sezon: vinete, ardei capia, roşii şi alte legume, numai bune de pus la conservele de iarnă.

Într-o discuţie avută cu Marian Pavel, administratorul Pieţei Centrale Giurgiu, acesta ne preciza faptul că, în această perioadă, tarabele pieţei sunt pline de legume de sezon.

„Un lucru îmbucurător este faptul că din ce în ce mai mulţi producători autohtoni aleg să îşi comercializeze marfa prin intermediul Pieţei Centrale, în condiţii civilizate. Dacă vă uitaţi în piaţă, pe acele etichete aflate în dreptul fiecărui comerciant, veţi descoperi că mai mult de 80% sunt producători veniţi fie din municipiu, fie din localităţile judeţului nostru”, ne mai spunea administratorul Pieţei.

Astfel, un tur scurt printre tarabele pline cu legume ne-a dat ocazia să facem un calcul, la cât s-ar ridica costul unui „coş” pentru o zacuscă de iarnă…ca la mama acasă.

Vinetele se vindeau la preţuri începând de la 1,5 lei kilogramul, şi ajungeau chiar şi la trei lei pentru un kilogram, cele mari. Apoi, ardeiul capia costa 2,5 – 3,5 lei kilogramul, în timp ce pentru roşii gospodinele scot din buzunar cam 1 – 2,5 lei pentru un kilogram. Mai trebuie şi un kilogram de morcov, care costă cam doi lei, doi lei şi cincizeci de bani.  Ceapa costă şi ea doi lei kilogramul, astfel că numai pentru legumele necesare unei porţii de zacuscă o gospodină cheltuieşte între 12,5 şi 25 lei, acestora adăugându-li-se şi cheltuielile „auxiliare”.

Şi, dacă tot am vorbit despre reţete de zacuscă, o comerciantă din localitatea Vieru, Carmen Pitulice, a avut amabilitatea de a ne pune la dispoziţie reţeta pe care o pregăteşte, de ani buni, toamnă de toamnă, şi pe care a învăţat-o de la mama sa: 3kg vinete, 1 kg ulei, 2 kg ardei capia, 2 kg roşii, 1kg morcov, 1,5 kg ceapa,1 linguriţă piper, 2linguri sare.

„Vinetele le ungem cu puţin ulei (să se cureţe de pieliţă mai uşor) după care le băgăm la cuptor pentru a se coace. După ce vinetele s-au copt le scoatem, le lăsăm să se răcească puţin, după care le vom lua pieliţa. Le punem într-o strecurătoare pentru a se scurge zeama lăsată de vinete.

Coacem şi ardeii, iar ardeii după ce îi scoatem din cuptor o să-i punem în apa rece pentru a se curăţa mai bine. O dată ardeii curăţaţi îi vom tăia mărunt.

Ceapa o curăţăm şi pe ea , o spălăm şi o tăiem mărunt. Morcovul îl curăţăm , îl spălăm după care îl vom da pe răzătoarea cu ochiuri mici.

Roşiile le vom pune timp de 5 minute în apa opărită pentru a se curăţa de coajă. După ce am curăţat roşiile de coajă le vom tăia şi pe ele mărunt.

Într-un ceaun vom pune uleiul peste care vom pune ceapa, iar când ceapa s-a înmuiat puţin vom pune morcovul, iar după 5 minute vom pune şi ardeiul, vinetele tocate mărunt, apoi roşiile şi să nu uităm de sare şi piper. Lăsăm să fiarbă la foc mic amestecând din când în când până ce iese uleiul la suprafaţă. O dată ieşit uleiul la suprafaţă înseamnă că este gata. Acum putem pune zacusca în borcane după care o punem la cuptor timp de 10-15 minute. Scoatem borcanele din cuptor şi le învelim bine cu o pătură până a doua zi. A doua zi se pot depozita în cămară”, ne-a spus gospodina din Vieru.                  

 Jurnal

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here