IMG_2778Joi, 10 octombrie, în marea familie de navalişti a societăţii Shipyard ATG Giurgiu a avut loc o sărbătoare ce s-a bucurat şi de prezenţa unor înalţi oameni de stat. Cu începere de la ora 11.00, preşedintele societăţii Shipyard,  Gheorghe  Apostol  alături de directorul acesteia, Adrian Patriche,  au fost onoraţi să primească vizita primului ministru al României, Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea, care au acceptat cu satisfacţie să joace rolul de „naşi” ai ceremoniei de botez a  două  nave, din cele 4 (ECOSTAR 100, ECOSTAR 101, ECOSTAR 102 şi ECOSTAR 103), realizate concomitent în Şantierul Naval Giurgiu. Conform tradiţiei, celelalte sticle de şampanie sparte de corpul navei au fost  „lansate” de directorul  societăţii Shipyard , Adrian Patriche  şi de prefectul judeţului Giurgiu, Lavinia Crişu. Premierul României a fost întâmpinat la intrarea în şantierul Naval de numeroşi giurgiuveni, foşti salariaţi ai vechiului şantier naval, oameni politici, parlamentari de Giurgiu (Nicolae Floricel, Marin Anton, Nicolae Bădălău, Lucian Iliescu), deputatul Radu Popa (PSD), primarul municipiului Nicolae Barbu, prefectul şi subprefetul judeţului, Nina Lavinia Crişu şi Toma Petcu, Vasile Mustăţea şi Dumitru Gavrilă, preşedintele şi repectiv vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Răzvan Cuc directorul Zonei Libere Giurgiu etc. După ceremonia oficială de primire delegaţia guvernamentală a avut scurte discuţii cu conducerea Shipyard, după care a făcut o vizită de lucru în şantier, moment prielnic pentru premierul Victor Ponta de a primi numeroase informaţii de la directorul Adrian Patriche şi de sta de vorbă cu salariaţii şantierului. Premierul s-a declarat mulţumit când a aflat că aceştia sunt mulţumiţi de salariile primite la timp şi de faptul că şantierul nu înregistrează datorii faţă de bugetul statului.

Cum aţi reuşit să faceţi patru nave într-un, când în România nu se face nimic într-un an?

La această întrebare muncitorii i-au răspuns premierului: cu eforturi, muncă susţinută şi cu ajutorul conducerii. Un vechi navalist i-a cerut lui Victor Ponta să îi ajute în continuare şi să nu cedeze în lupta cu Băsescu! Surâzând Victor Ponta i-a răspuns: „Sigur că vă voi ajuta, întrucât sunt bucuros să constat că în România unii mai fac nave, aşa cum se întâmplă la Giurgiu, Constanţa şi Galaţi, şi … nu le vând ca alţii! Fiţi sigur că nu voi ceda în disputa cu preşedintele, nu vedeţi că mă lupt zilnic cu dânsul”.  După vizita prin şantier a urmat sfinţirea celor patru nave, de către un sobor de preoţi de la Biserica Buna Vestire din Giurgiu, urmată de botezul navelor, precedat de scurte alocuţiuni rostite de preşedintele Apostol Gheorghe, care i-a mulţumit premierului şi echipei sale pentru participarea la lansarea navelor care vor duce pe Dunăre şi pe Rin o parte din efortul şi priceperea giurgiuvenilor. Pemierul Victor Ponta în alocuţiunea sa a precizat, printre altele: „Vă salut pe toţi cei care lucraţi zilnic aici. Sunt bucuros că am venit la Giurgiu unde se fac lucruri bune. Mă bucur să aflu că după ce în 1997 şantierul a fost gata să fie dat la fier vechi, în 2002 au venit aceşti minunaţi oameni români şi l-au salvat.  Am aflat cu plăcere că românii plătesc salarii bune, la timp, ca şi taxele către stat. Şefii de aici nu păcălesc cu nimic pe nimeni. Admir ce fac ei, şi mai ales faptul că au salvat locurile de muncă, şi să aflu că în scurt timp vor mai face şi noi angajări. Mă bucur că am participat la botezul a patru nave construite de români, cu muncitori şi cu multe materiale din România.

Prin construcţia acestor nave demonstrăm că nu ştim doar să le vindem la fier vechi! Sunt construite pe bani europeni şi nu de la bugetul statului. Nu rostim vorbe goale, ca unii care s-au trezit ecologişti peste noapte! Dumneavoastră chiar aţi făcut nave care vor ecologiza Dunărea. Felicit toţi angajaţii şi pe cei care şi-au pus munca şi banii pentru dezvoltarea unui proiect în care nimeni nu mai credea în 2002. Vă urez viaţă lungă şi să construiţi cât mai multe nave”.

Beneficiarul  celor 4 nave ECOSTAR este  Compania Naţională  A.P.D.F.  SA Giurgiu. Precizăm că  navele fac parte dintr-un proiect european CO-WANDA,  de preluare şi prelucrare a reziduurilor de la nave şi intervenţie în caz de poluare pe sectorul Dunării. După cum ne declara Adrian Patriche, evenimentul de joi este o premieră, prin faptul că pentru prima oară de la înfiinţarea acestui şantier  naval (2002), s-a lucrat concomitent  la toate cele patru nave, lucrările fiind finalizate la aceeaşi dată. Preţul de cost al navelor se ridică la peste 25 de milioane lei, ele fiind construite şi echipate în conformitate cu prevederile societăţii de clasificare şi regulile Bureau VERITAS „ Inland Navigation Rules – 2009” pentru acest tip de navă. Pe parcursul acestei vizite premierul Victor Ponta i-a asigurat pe conducătorii SHIPYARD că va face totul pentru ai ajuta şi în rezolvarea unor probleme legate de plata taxelor – încredinţându-i această sarcină vicepremierului Liviu Dragnea – cu precizarea că „dacă sunt puse de Guvern, atunci eu le scot deoarece România nu trăieşte din aceste taxe!”,  şi de proprietatea asupra terenurilor – situaţie în care a rugat conducerea judeţului să analizeze acest caz şi dacă depinde de administraţia locală să se negocieze, iar dacă depinde de Guvern atunci vă rog să mă informaţi”.  Vizita premierului s-a încheiat cu o scurtă conferinţă de presă, ad-hoc, susţinută în aer liber, prilej cu care a răspuns la întrebările jurnaliştilor locali şi ai celor veniţi de la Bucureşti, împreună cu reprezentanţii mai multor televiziuni naţionale.

Heliade CĂLIN