elevi navetisti Foto: Uneori copiii din satele județului sunt nevoiți să străbată pe jos, în fiecare zi, mai mulți kilometri, părinții neavând posibilitatea de a le achita prețul biletului de autobuz la școlile din apropiere.

 

Viceprepreședintele PNL, Raluca Turcan,  afirma recent   pe o postare de pe pagina personală de Facebook, că PNL cere majorității PSD să repare discriminarea generată de decontarea parțială a transportului elevilor!
Proiectul de Lege privind renunțarea la plafonarea abonamentelor elevilor navetiști  după ce Comisia pentru Învățământ din Senat, condusă de Ecaterina Andronescu, a menținut această discriminare a elevilor din mediul rural. PSD a dat un alt îndemn rușinos la încălcarea Constituției! Este vorba despre o încurajare a discriminării elevilor care merg la o școală situată la o distanță mare de casă – susținea Turcan.

În acest context, Raluca Turcan subliniază că face apel la senatorii din Comisia de Buget, Finanțe și Bănci să respingă această plafonare profund discriminatorie!”, în condițiile în care , Conform Legii Educației Naționale, dar și a prevederilor Constituției naționale fiecare cetățean are drepturi egale la învățătură, iar statul este obligat să asigure accesul nediscriminatoriu la educație. Nicăieri în Constituție sau LEN 1/2011 nu scrie că abonamentul necesar pentru a ajunge la școală se poate deconta parțial! În acest moment, abandonul școlar în România este la o cifră de avarie – 17,5%, iar 20% dintre elevi nu-și continuă studiile liceale, din motive financiare. Guvernul trebuie să țină cont de faptul că din 2020 liceul va fi obligatoriu prin Lege, iar unul din cinci elevi nu-și permite să plătească nici măcar costurile de transport!”, a mai spus vicepreședintele PNL.

Mai mult, vicepreședintele PNL atrage atenția că în ultimii doi ani, Guvernul PSD nu a decontat restanțele înregistrate la naveta școlară, iar în acest moment sunt peste 138.000 de elevi care fac naveta zilnic”, iar suma decontată de către stat este de cele mai multe ori la jumătatea cheltuielii reale sau chiar mai puțin.

În această situație sunt elevii din județe precum: Alba, Arad, Argeș, Caraș-Severin, Prahova, Brăila, Constanța, Galați, Dâmbovița, Mehedinți, Satu Mare, Dolj, Mureș, Vâlcea și  Giurgiu. 

PNL cere majorității PSD să repare discriminarea generată de decontarea parțială a transportului elevilor!
PNL solicită senatorilor și deputaților să susțină echitatea în sistemul de educație, să repare discriminarea elevilor care provin din mediul rural.