Doamne-ajuta

Discuţia despre impozitarea veniturilor Bisericii nu este una nouă şi a fost readusă în spaţiul public de multe ori după 1989, mai ales în preajma campaniilor electorale. Politicienii s-au ferit să vorbească însă deschis despre o astfel de posibilitate, mai ales că în multe campanii electorale, rolul Bisericii Ortodoxe, spre exemplu, a fost unul important pentru candidaţii înscrişi în bătăliile politice. De aceea, majoritatea mesajele venite dinspre spaţiul public au fost de susţinere a cultelor religioase, discuţia despre impozitarea veniturilor Bisericilor venind mai ales dinspre societatea civilă.

”Asta este o discuţie pe care o vom avea eventual la final de an, când facem bugetul pe 2016, dar nu se va discuta acum”,
a fost răspunsul ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că se poate ajunge la o formulă în care să fie impozitate doar micile venituri ale Bisericii, precum vânzarea de lumânări sau alte produse bisericeşti, nu şi arendele încasate pe suprafeţele de pământ deţinute. Proiectul, care momentan nu are o susţinere majoritară în Guvern, din cauza faptului că se apropie un an electoral, ar presupune însă că fondurile strânse din aceste impozite s-ar reîntoarce de la stat către Biserici pentru proiecte cu caracter social. Ar fi însă un prim pas, prin care anumite acţiuni economice ale Bisericii ar putea să fie impozitate, chiar dacă banii se reîntorc tot către cultele religioase, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro!!  Bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice, fără scop patrimonial. De asemenea, nu se găsesc date financiare publice despre entităţile BOR care desfăşoară strict activităţi economice. Spre exemplu, doar Basilica Travel, agenţia de pelerinaje a BOR, a raportat un profit de aproximativ 115.000 euro pe 2014!

 Chiar și în condițiile în care se vor impozita   doar micile venituri ale Bisericii, precum vânzarea de lumânări sau alte produse bisericeşti, este o măsură pur formală fiind conștienți că nu  se eliberează bonuri fiscale pentru asemenea gen de comerț, astfel că această măsură este inutilă fiind probabil promovată doar pentru a  da impresia societății civile că impozitarea nu este discriminatorie.

 Decât să fim  amăgiți cu măsuri inutile mai bine s-ar discuta un proiect de lege prin care eparhiile să doneze o parte din veniturile sale către Spitale, Aziluri de bătrâni, Case de Copii  sau măcar acestea să fie obligate ca veniturile  să le folosească pentru a oferi o masă caldă creștinilor foarte săraci!

(O Menos)

1 COMENTARIU

 1. Această impozitare se va produce:
  -la Calendele Grecești;
  -la Paștele Cailor;
  -la Sfântu’ Așteaptă;
  -când o face plopul pere și răchita micșunele;
  -când o zbura porcul ;
  -când o face Spânul barbă;
  -când mi-o creşte păr în palmă;
  -când o făta bostanul…,
  adică NICIODATĂ !

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.