cupoaneGuvernul a decis recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupele I şi II de muncă ce nu au beneficiat de mărirea punctajelor.

Pensionarii care au muncit în condiţii speciale vor primi pensii majorate. Vorbim despre o recalculare a drepturilor financiare care-i vizează pe cei ieşiţi la pensie înainte de 2011: persoane cu handicap, nevăzători, cei care au muncit în minerit sau în aviaţia civilă. Prin această măsură se încearcă rezolvarea inechităţilor apărute în urma unor schimbări legislative succesive.

Este vorba despre pensionari care au desfăşurat, înainte de a intra în pensie, activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 – e vorba şi de activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/ sau condiţii speciale – pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Practic, e vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleaşi condiţii de muncă.

Ele se aplică şi pentru persoanele în cazul cărora nu s-au aplicat acele modificări, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, şi cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite (…) E vorba de pensionari ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special şi recalculate prin OUG 4/2005. Hotărârea de Guvern va trebui aprobată şi de Parlament pentru a intra în vigoare.                    (Jurnal) 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here