Vecinii nostrii de peste Dunare ne dau o lectie de intoleranta la abuzurile unor companii ce detin monopolul in energie in Bulgaria. Conform jurnalistilor de la Agerpres duminica 18 februarie mii de bulgari au ieşit in strada  pentru a protesta faţă de costurile mari ale facturii la energie electrică. Acţiuni de protest au loc în aceste zile in peste 35 de oraşe din întreaga ţară. Cei mai mulţi sunt protestatarii din Varna, unde circa 10.000 de persoane au blocat circulaţia din centrul oraşului, precum şi peste un pod ce asigura legătura între partea de nord şi cea de sud a litoralului bulgăresc.   Alte aproximativ 5.000 de persoane s-au strâns în faţa Ministerului Economiei şi Energiei de la Sofia, unde au defilat pe străzile din centrul oraşului şi apoi, în piaţa parlamentului, finalizand actiunea printr-un miting. Proteste de amploare sunt organizate şi la oraşele Plovdiv  şi Blagoevgrad, deocamdată, manifestaţiile fiind paşnice, forţe semnificative ale poliţiei şi  jandarmeriei fiind insa angajate .

La Sofia, mulţimea a scandat ‘mafie’ şi ‘demisie’. Participanţii şi-au incendiat facturile pentru ianuarie şi poartă pancarde pe care au scris ‘Nu sclaviei din energie’, ‘Oamenii împotriva mafiei’, ‘Ocupanţii energetici – afară’. Organizatorii au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le îndeplini cererile. Principala revendicare a protestatarilor este renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN. Această iniţiativă este sprijinită în primul rând de partidele naţionaliste Ataka şi VMRO, dar şi, mai recent, de Partidul Socialist bulgar, principala formaţiune de opoziţie.

Protestele au loc cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare din iulie. Cetatenii sustin  că societăţile de distribuire a energiei electrice trebuie să fie controlate de stat, pentru ca în prezent companii private câştigă pe seamă consumatorilor, profitând de faptul că au monopol de piaţă.
Protestele continuă de mai bine de o săptămână  Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum tarifele plătite de gospodării se situează între 0,07 şi 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus. In acest timp romanii accepta orice abuz din partea companiilor de distributie a energiei, fie ea electrica, termica sau privitoare la majorarile (de cele mai multe ori nejustificate), carburantului, fara a cracni. La Giurgiu desi investitiile actualului proprietar italian, Enel, au fost minime, ele impovareaza luna de luna cheltuielile de supravietuire mai ales al pensionarilor care au ajuns sa renunte pe rand la multe din aparatele electrice necesare in casa. (Jurnal Press)