Apropierea alegerilor în Administraţia publică locală, a început deja să încingă viaţa politică, naţională şi locală mai mult ca oricând. Au început, ne spune Nicu Ştefan, preşedintele Organizaţiei Judeţene Giurgiu a Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), să aibă loc întâlniri secrete, se fac aranjamente mai mult sau mai puţin oneroase, se aruncă în luptă un întreg arsenal de mijloace psihologice, toate cu un singur scop: cucerirea puterii politice locale.

Sunt tot mai mult folosiţi oamenii cu glas mieros şi ochi de cobră care, sub aparenţa dialogului amical, caută punctul vital pentru aţi da lovitura decisivă. În această luptă acerbă nu mai contează oamenii, nu mai contează principiile, ci doar cine are cei mai mulţi primari şi consilieri la viitoarele alegeri. „UNPR ca partid de centru stânga, care participă pentru prima dată la o bătălie electorală, detesta acest stil de luptă, în care partidele mai vechi se  erijează în forţe atotputernice cărora li se cuvine tot. UNPR subliniază faptul că a fi mai nou pe scena politica românească, nu înseamnă a fi mai prost, sau mai nepriceput, nu înseamnă a ceda din ceea ce-ţi aparţine”, precizează liderul progresiştilor giurgiuveni. Lupta politică, în opinia partidului nostru, spune Nicu Ştefan, înseamnă în primul rând luptă de idei, înseamnă o concurenţă sănătoasă în care cel mai bun să câştige.

Aşa că, atenţie sporită pentru cei care vin cu propuneri dintre cele mai trăsnite de genul “votează-mă tu la primar, că-ţi voi întoarce voturile la Consiliul judeţean”. „UNPR nu are nevoie de asemenea aranjamente care nu se pot controla, nu se angrenează în jocuri politicianiste de prost gust. De la început am spus că mergem singuri în alegeri, ne vom măsura forţele să vedem unde ne situăm, şi nu ne vom dezice până capăt”, precizează preşedintele giurgiuvean.

Atenţie – se pregăteşte fraudarea alegerilor!

Pe fondul scăderii prezenţei la vot, manifestate la ultimele alegeri, UNPR constată că în judeţul Giurgiu se pregătesc practici „ilicite”, precum cumpărarea voturilor ca la piaţă sau votul multiplu, într-o complicitate largă a unor partide politice, care alterează profund mecanismele de funcţionare democratică a instituţiilor. Ceea ce este mai greu, subliniază liderul progresiştilor giurgiuveni, este faptul că deja unii lideri, în special din rândul romilor, se laudă cu sute de oameni strânşi în jurul lor, pe ale căror voturi negociază sume de bani la auzul cărora te apucă ameţeala! Începutul va fi dat de Sărbătorile Pascale, iar sfârşitul de alegerile locale. Ca partid progresist, ce militează pentru o altfel de politică, UNPR condamnă aceste metode fanariote şi atrage atenţia autorităţilor statului privind nocivitatea lor. Alţi paraziţi ai democraţiei româneşti sunt şantajul şi mita, metode ce se practică asupra unor primari pentru a trece dintr-o tabără în alta. Într-o discuţie purtată cu un primar din estul judeţului, ne spune Nicu Ştefan, acesta afirma că pentru a trece dintr-o tabără în cealaltă, s-a ales cu un cadou de peste patru miliarde de lei, cu care speră să rezolve câteva probleme pentru comunitate. Din spusele lui se vedea că trăieşte o satisfacţie uriaşă, pentru că în felul acesta va câştiga multe voturi.

În mileniul trei trăim vremuri jalnice!

Jalnica satisfacţie şi urâte vremuri au fost date românilor să le trăiască în mileniul trei! UNPR, mai subliniază liderul progresiştilor giurgiuveni, constată că la nivel parlamentar, deşi au avut patru alternanţe la guvernare în ultimii 20 de ani democraţia românească dă semne de oboseală, în loc să se consolideze! Încrederea publică în instituţiile fundamentale ale ordinii democratice este la pământ. Concurenţa sănătoasă a partidelor care furnizează stabilitate politică, cum este cazul UNPR, este înlocuită de conflicte talibane, de înţelegeri oculte ale intereselor particulare oportuniste, în timp ce opoziţia ia forma unor fracţiuni sectare unite doar de dragul cuceririi  puterii. Pentru a evita pierderea totală a credibilităţii regimului democratic şi a întări democraţia reprezentativă românească, trebuie să ne întoarcem la bazele ei, baze date de votul popular liber exprimat. Printre măsurile de maximă urgenţă care vor putea contribui la salvarea democraţiei din România, spune Nicu Ştefan, UNPR propune: pedepsirea penală fermă a oricărei încercări de intimidare şi influenţare ilegală a votului; verificarea strictă a surselor de finanţare a partidelor politice; introducerea votului electronic; introducerea buletinelor de vot înseriate; reintroducerea sistemului electoral proporţional care evită pierderea voturilor minoritare; şi reducerea numărului de parlamentari conform Referendumului, concomitent cu clarificarea raporturilor de putere între Parlament şi Executiv.

Heliade CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here