Zilele trecute un  cetăţean giurgiuvean reclama un caz ciudat  ce  vizează procesul de ridicare a patrupedelor de pe stradă,  de către Primăria Giurgiu, la scurt timp după ce a fost promulgată legea euthanasierii câinilor fără stăpân.  Marian Băjenaru, cel ce ne relata aceste fapte, este un mare iubitor de animale. Vreo doi ani a fost chiar voluntar la adăpostul de câini al oraşului, din partea ISU Giurgiu. De cinci ani ridică din cartierul Negru Vodă, în care stă, câinii ce rătăcesc pe stradă, pe care îi duce la o gospodărie a sa de la ţară. În prezent numărul  celor adoptaţi a ajuns la 28! Dar asta nu-l determină să renunţe să mai adopte şi alţii. Marian Băjenaru ne mai mărturisea că de circa cinci ani se simte ataşat, atât el cât şi familia sa,  de doi câini, din cartier, unul galben şi altul roşcat, pe care, cu doi ani în urmă, i-a sterilizat şi vaccinat  pe cheltuiala sa, în cadrul Adăpostului administrat de Primăria Giurgiu.

Marţi 24 septembrie, pe la ora 9.00, când tocmai se întorcea de la serviciu, omul nostru  l-a zărit pe unul din cei ”doi prieteni” ai săi, în maşina operatorului de ecarisaj.  A doua zi dimineaţă,  la o nouă întâlnire cu ”hingherii”, Marian Băjenaru le-a cerut acestora să îi dea răgaz  câteva zile pentru a adopta câinele. Vânătorii de maidanezi au zâmbit însă zeflemitor ca răspuns la această solicitare, după cum ne mărturisea M. Băjenaru.

Joi 26 septembrie omul a fost de serviciu.  La sosirea acasă vecinii  i-au povestit că vânătorii de maidanezi vizitaseră  din nou cartierul, ocazie cu care îi luase câinele. Vineri 26 martie, o vecină i-a povestit doamnei Băjenaru, chiar în cabinetul veterinar al doctorului Funieru,  cum oamenii aceia după ce au luat urma câinelui  s-au dus după el într-un bloc alăturat, şi l-au ridicat de pe o scară unde locatarii obişnuiau să-i mai dea uneori să mănânce. Luni 30 septembrie,  fiica  împreună cu soţia d-lui Băjenaru au mers,  încă de la primele ore ale dimineţii, la adăpostul de câini  al municipiului, căutându-i, din cuşcă în cuşcă, pe cei doi câini. Surpriza a fost că cele două patrupede nu erau nicăieri. La rândul lor medicii care asigură serviciile medicale în adăpost

şi-au manifestat nedumerirea , mai ales că în registrele lor de evidenţă cei doi câini nu figurau ca fiind capturaţi!?  Şi atunci ce se întâmplase cu ei? Unde fuseseră duşi aceşti câini? După un schimb mai dur de cuvinte între membrii familiei Băjenaru şi administratorii adăpostului  ce erau însoţiţi îndeaproape  şi de un poliţist local, aceştia au plecat către casă hotărâţi să continue căutarea. La numai două ore însă,  după acest incident, unul dintre câini a reapărut ca prin farmec, în acelaşi loc de unde fusese ridicat.

Familia Băjenaru nu a stat prea mult pe gânduri şi a şi solicitat adopţia acestuia. Din păcate câinele cu blana de culoare galbenă  nu a mai reapărut în cartier  şi nici în adăpostul special amenajat , ceea ce îi ridică acum giurgiuveanului nostru un mare semn de întrebare: Ce se întâmplă cu aceşti câini? Devin  ei oare ţinta unor ulterioare afaceri sau victimele unor crime odioase?

Asemenea lui Marian Băjenaru şi alţi cetăţeni, iubitori de animale, ne-au adresat în ultima vreme,  acest fel de  întrebări cărora le-am dori să le găsim cât mai repede un răspuns din partea autorităţilor, pentru a nu da curs speculaţiilor de tot felul, ce s-ar putea face pe această temă. Până atunci însă Marian Băjenaru continuă să-şi caute prietenul  cu blana de culoare galbenă, pe care doreşte să-l adopte cât mai repede, înainte  de a avea şi acesta soarta câinilor  fără stăpân ce deşi sunt ridicaţi de pe stradă,  ulterior nu mai apar în registrele de evidenţă ale adăpostului Primăriei!

T.F.

10 COMENTARII

  1. Stimate domnule (sau doamnă) „MAC”, fiecare om îşi stabileşte nişte priorităţi. Pentru domnul Băjenaru, în acel moment erau câinii. Este alegerea dânsului şi nimeni nu are dreptul să îl judece. Dacă pe dumneavoastră vă preocupă bătrânii (cu doi „i”, pentru că aşa este corect), sunt convins că îi ajutaţi de fiecare dată când îi vedeţi pe stradă, le oferiţi adăpost, le daţi de mâncare etc.

  2. MAC MAC….DACA TU AI LASAT-O PE MA-TA PE STRAZI EU NU TREBUIE SA O AJUT….SI AJUT UNDE VREAU SI CAT VREAU SI CUM POT PE CEI CARE CHIAR MERITA AJUTORUL MEU….LA ORICE ORA DIN ZI SI DIN NOAPTE AS AJUTA UN CAINE PENTRU CA OMUL SE POATE AJUTA SINGUR SAU DE CELE MAI MULTE ORI NU MERITA AJUTORUL!

  3. @MAC :Unii se ocupa de oameni, altii de animale. Si de animale trebuie sa se ocupe cineva.
    Cine te impiedica sa te ocupi de…”batranii de pe strada”???!!!
    Asa cum iubitorii de animale si-au umplut casele de animale (caini si pisici), asa cum cauta sa le apere de unii „oameni” (multi chiar batrani FOARTE RAI!- ca batranetea nu te face mai bun, daca n-ai fost, batranetea te face mai neputincios)..la fel poti sa iei si tu niste batrani. Cine te impiedica? Daca asa te MACINA grija!

  4. Câinele este cel mai bun prieten al omului. Al omului care l-a imblanzit si care are grija de el. Omul are grija de el iar câinele il iubeste si il apară. Când omul nu mai are grija de el, câinele se salbaticeste, se redesteapta genele adormite ale autoapararii si se întoarce împotriva omului. In comunitatile umane nu trebuie sa existe câini fără stăpâni. In alta ordine de idei…. Ar trebui sa avem grija si de țânțari, șobolani sa nu ii mai omoram. Sa nu mai mâncăm carne de vita, porc, pasare.

  5. Sunteti atat de ipocriti voi mari iubitori de animale, in special de caini sau exclusiv de caini. Pai daca sunteti atat de sensibili la suferinta bietelor animale, atunci cand consumati cadavre, tesuturi moarte de la porc , vita, pui, caprioare, miel si tot ce mai haliti voi iubitori de animale nu va ganditi ca le-ati omorat ca sa le mancati. Suferinta acestor animale este mai putin importanta sau ati facut voi studii si ati constatat ca ele nu sufera dimpotriva se bucura ca au privilegiul sa fie mancate de catre voi. Saunteti niste ipocriti cu pretentii de fiinte nobile si minunate interesate de binele animalelor.. si ce consumati voi sunt tot animale. Deveniti vegetarieni si apoi poate parerea voastra chiar o sa valoreze ceva.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.