Ziua de Sfânta Maria nu va mai fi niciodată o sărbătoare pentru o familie din Giurgiu. Şi aceasta pentru că tocmai de Sfânta Maria, o femeie şi fiica sa şi-au pierdut, dramatic, soţul, respectiv, tatăl. Un bărbat de nici 42 de ani a decis să-şi pună capăt zilelor, spânzurându-se, pe 15 august, în baia propriului apartament, iar cea care l-a găsit a fost chiar soţia.

Ambulanţierii l-au resuscitat aproape o oră

Era puţin trecut peste ora 18, iar oamenii petreceau în cartierul Tineretului, pentru că era zi de mare sărbătoare – Sfânta Maria. Liniştea cartierului a fost, brusc, spulberată, de nişte ţipete aproape supraomeneşti ce răzbăteau dintr-unul din apartamentele blocului L5. Nimeni nu ştia ce se întâmplă, însă toată lumea a înţeles că era vorba de ceva grav. Şi chiar aşa a fost, pentru că o femeie tocmai îşi găsise soţul spânzurat în baie, în timp ce în camera alăturată se afla fiica celor doi, o fată de 17 ani. De altfel, chiar ea a fost cea care şi-a ajutat mama să-l dea jos pe bărbat din ştreang… Chemaţi imediat la faţa locului, medicii şi asistentele de la Ambulanţă au încercat să salveze victima mai bine de 45 de minute, dar, din păcate, era prea târziu.

Un bilet care încurcă şi mai mult lucrurile

Cel care a decis să facă acest gest disperat era Vicu Brişcă, un subofiţer al subunităţii de pompieri Mihai Bravu. Deşi a lăsat în urmă un bilet, nimeni nu ştie ce l-a determinat să se sinucidă. În  bilet, bărbatul spunea doar că îşi cere iertare şi ruga pe cei rămaşi în urma sa să aibă grijă de fiica sa. Evident, după moartea bărbatului, toată lumea a încercat să găsească explicaţii. Una dintre aceste posibile explicaţii ar fi legată de situaţia sa profesională; în urmă cu circa două luni, Vicu Brişcă fusese trecut pe lista de disponibilizări, iar acest lucru se pare că l-a marcat profund, pentru că, din momentul în care aflase această veste, se schimbase radical: se închisese în sine, era tot timpul retras şi abătut, dar şi slăbise foarte mult, măcinat, probabil, de spectrul şomajului. Ar putea fi o explicaţie, numai că în joia precedentă, Vicu Brişcă susţinuse un examen pentru a-şi continua activitatea în cadrul ISU Vlaşca şi luase chiar cea mai mare notă, având, astfel, locul de muncă asigurat. De altfel, de la 1 septembrie, acesta ar fi trebuit să înceapă munca într-un nou post, tot în cadrul subunităţii din Mihai Bravu. Aşadar, ipoteza pierderii locului de muncă nu prea mai stă în picioare… Gura lumii – care, după cum se ştie, „toacă” mult în astfel de situaţii – mai vorbeşte despre existenţa unor probleme financiare în familie; mai exact, despre un împrumut mare în bancă, împrumut pe care familia nu ar mai fi reuşit să-l achite… Şocaţi de vestea morţii lui Vicu Brişcă, colegii se întrebau dacă nu cumva au exista probleme în familie, certuri cu soţia, însă nu poate fi vorba despre aşa ceva, toţi cei care îi cunoşteau declarând, fără echivoc, că niciodată din casa familiei Brişcă nu s-au auzit certuri ori reproşuri, cei doi soţi înţelegându-se foarte bine.  Fiica lor este un copil cuminte, politicos şi bine crescut, care îşi vede de şcoală şi care nu le-a făcut niciodată niciun fel de probleme.

Apare un detaliu important…

În ziua în care bărbatul era înmormântat la Oinacu, sat de unde provenea, se afla un alt detaliu: Vicu Brişcă – şofer profesionist, post pe care era angajat la ISU – rămăsese fără permis de conducere! Aşadar, un alt posibil motiv al sinuciderii… Incidentul se petrecuse miercuri, 10 august, adică cu doar o zi înainte ca Vicu Brişcă să susţină şi să promoveze examenul la serviciu. Numai că şi în cazul acestui incident apar nişte semne de întrebare… Concret, în acea dimineaţă, bărbatul plecase de acasă la volanul maşinii personale; când a intrat pe şoseaua Bucureşti, venind dinspre Tineretului,  acesta nu s-a încadrat pe banda normală, ci a pornit pe mijlocul şoselei, pe linia continuă. Din întâmplare, în zona Petrom se afla un echipaj de Poliţie care, evident, l-a oprit imediat. Ciudată a fost, însă, reacţia bărbatului, care a susţinut, senin şi foarte convins de ceea ce spune, că circula exact pe unde trebuia, adică circula corect – pe linia continuă! Faptul că susţinea cu tărie că circulă normal, deşi recunoştea că era pe linia continuă, precum şi comportamentul ciudat, i-a determinat pe poliţiştii să se întrebe – şi să-l întrebe – dacă se simte bine şi dacă are nevoie de asistenţă medicală. Vicu Brişcă a susţinut, însă, că se simte foarte bine şi că nu are probleme… Poliţiştii i-au întocmit proces verbal şi i-au suspendat atunci permisul de conducere, iar bărbatul nu a comentat nimic şi nu a avut nicio reacţie. Aceiaşi poliţişti i-au explicat, apoi, că, potrivit legii, are dreptul de ataca în instanţă suspendarea permisului, dar Vicu Brişcă nu era deloc interesat de acest aspect. Să fie oare acesta motivul bizarei sinucideri? Este un posibil răspuns, pentru că, chiar dacă a doua zi promova cu brio examenul la serviciu, fără permisul de conducere, bărbatul nu ar fi putut profesa…

Cei dragi se pregăteau  de nuntă

Nimeni nu poate spune acum de ce Vicu Brişcă a alesatât de uşor moartea… Omul care se luptase de atâtea ori cu moartea, se aruncase acum în braţele ei. Vestea a căzut ca un trăznet peste toţi cei care l-au cunoscut şi, mai ales peste familie… Ironia sorţii, cei dragi se pregăteau de nuntă, sâmbătă, cumnatul său urmând a se căsători la Oinacu şi, în acelaşi timp, era programat şi botezul copilului acestuia… E lesne de înţeles ce este în sufletul acestor oameni, nevoiţi ca, în loc de nuntă, să-l îngroape de Vicu… De altfel, la înmormântarea care a avut loc miercuri, în satul natal – Oinacu, alături de familia pompierului s-au aflat numeroşi colegi şi prieteni, îndureraţi şi încă şocaţi de gestul inexplicabil al lui Vicu Brişcă.

Indiferent câte explicaţii s-ar căuta acum, nimeni nu poate şti ce anume l-a determinat pe bărbatul de nici 42 de ani să recurgă la acest gest. Se ştie, însă, că ceea ce a făcut i-a marcat pe viaţă pe toţi cei dragi şi, în special, pe soţia şi fiica lui… Şocul prin care au trecut cele două când şi-au găsit soţul şi tatăl spânzurat este greu de trecut… Pentru Vicu Brişcă, problemele – indiferent care ar fi fost acestea – s-au terminat definitiv. Pentru familia sa, nu numai că nu s-au terminat, ci au ajuns, probabil, la un punct critic, după ce şi-au pierdut singurul sprijin… Dumnezeu să le dea puterea de a trece peste acest şoc inimaginabil, iar pe Vicu, să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here