Zeci de tineri giurgiuveni au avut nevoie de îngrijiri medicale, în ultimele trei luni, din cauza drogurilor şi a ierburilor. Din această cauză, Centrul Antidrog din Giurgiu s-a redeschis anul acesta şi se ocupă de toate sesizările, tot mai dese, ale părinţilor îngrijoraţi. În tot acest timp, în oraş se redeschid „magazinele de vise”.

Fenomenul consumului de droguri şi etnobotanice în rândul tinerilor giurgiuveni s-a amplificat anul acesta, sunt de părere consilierii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Giurgiu. Tot mai mulţi părinţi îşi suspectează copiii că iau stupefiante. De asemenea, se mai zvoneşte şi că se racolează elevi pentru a-i face cosumatori de droguri. Iar când se identifică doi elevi care consumă etnobotanice la o singură şcoală generală, acesta este un semnal de alarmă, mai susţin consilierii CPECA Giurgiu.

În ultimele trei luni, la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean, au venit circa 40 de giurgiuveni care consumaseră droguri, precum heroină, cocaină sau haşiş. Numărul celor care au sunat la CPECA sau chiar au venit pentru a-i cere sfatul a crescut în ultima vreme, cei mai mulţi dintre aceştia fiind părinţii unor adolescenţi.

La începutul acestui an în Giurgiu funcţionau şase magazine de produse etnobotanice. Ca urmare a apariţiei legii privind interzicerea comercializării a 29 de substanţe şi a şapte plante de acest tip, unităţile cu pricina s-au închis. Dar acest lucru s-a petrecut doar teoretic, pentru că trei dintre acestea s-au “reprofilat”, adică au redemarat activitatea aducând plante “legale”.

Unul dintre acestea, deschis în urmă cu mai puţin de o lună, la aproximativ 200 m distanţă de Şcoala generală nr. 8 „Academician Marin Voiculescu”, i-a pus deja pe jar pe profesori şi pe directoarea şcolii. Ea a cerut în scris autorităţilor locale să interzică funcţionarea unor astfel de magazine pe o rază de doi-trei kilometri depărtare faţă de şcoli. Acest nou „magazin de vise” din oraş, este deschis „la stradă”, la mică distanţă de şcoală, într-un sediu elegant, este dotat cu sistem antiefracţie şi având afişat, pe uşă , programul care începe la ora 17.00 şi durează până la orele 1.00 sau 2.00. Nici de şcoala 5 nu îl desparte o distanţă prea mare, fiind situat în imediata apropiere a benzinăriei de pe şoseaua Bucureşti. De asemenea, sunt afişate două numere de telefon, la care se poate solicita comanda pentru a fi livrată la adresa clientului. Singurul lucru care lipseşte este firma, aşa că magazinul poate trece uşor neobservat de către necunoscători. Cei care circulă frecvent prin zonă ştiu, însă, că firma a fost dată jos, de curând, din cauza numeroaselor scandaluri pe care părinţii le-au făcut în acest magazin, solicitând mutarea sa din apropierea Şcolii nr.8.

Municipalitatea nu a rămas insensibilă la fenomenul consumului de etnobotanice, şi, urmând exemplul altor primării din ţară, în cadrul ultimei şedinţe de consiliu local a aprobat o hotărâre de consiliu pentru reglementarea comercializării plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope în municipiul Giurgiu. Astfel, conform acestei hotărâri, se interzic afişajele, bannerele, autocolantele de reclamă care, prin conţinutul lor, generează ideea de magazine etnobotanice, spice shop-uri, weed shop-uri, şi care sugerează sau stimulează consumul de produse stupefiante, psihedelice sau psihotrope.

Problema care se pune, în final, nu este legată de existenţa fizică a unor asemenea magazine “de vise”, ci, în primul rând, este a părinţilor, care trebuie să fie factorul principal în educarea tinerilor. Mai mult, indiferent de câte legi se vor da, indiferent de care sunt pedepsele, asemenea magazine vor exista, fie fizic, pe străzile din municipiu, fie virtual, nenumărate site-uri fiind puse la dispoziţia doritorilor, la o simplă căutare pe motoarele de căutare pe internet.

D.C.

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.