maiorescu-inaugSub titlul: „Fiul nostru fusese abuzat din punct de vedere emoţional de către dirigintă! O profesoară din Giurgiu a fost dată în judecată de părinţii unui elev pentru că le-au terorizat copilul”, în data de 8 mai, într-o ştire a postului de televiziune Kanal D, mai mulţi profesori ai Colegiului Naţional „Ion Maiorescu” erau acuzaţi de abuzuri îndreptate împotriva unui elev de clasa a V-a. Deşi Conducerea Colegiului nu şi-a exprimat  la acel moment vreun punct de vedere, la solicitarea postului de televiziune ”Kanal D”,  ancheta internă a liceului fiind încă  în curs de desfăşurare,  la mai bine de o lună de la acest incident, la rugămintea cotidianului nostru, ”Jurnal giurgiuvean”, câţiva profesori au fost de acord să facă o serie de declaraţii, în exclusivitate, pentru a arăta opiniei publice care este, de fapt, realitatea: “Acest elev, pur şi simplu, terorizează o şcoală întreagă. Cazul elevului  mi-a fost adus la cunoştinţă  de către colectivul de profesori care predă la clasa respectivă. Ei mi-au spus  că activitatea lor la clasă este compromisă de atitudinea provocatoare a elevului. Acţiunea acestuia de a filma şi înregistra le creează un climat tensionat de lucru. Orice gest sau atitudine poate fi scoasă din context şi folosită ulterior, în mod tendenţios pentru a le aduce acuzaţii acestora. După părerea profesorilor situaţia este intolerabilă, fără precedent în această instituţie de învăţământ şi se impune soluţionarea cât mai rapidă pentru a-i diminua efectele. Părinţii celorlalţi  elevi ai clasei au făcut şi ei nenumărate sesizări prin care denunţă comportamentul agresiv, sfidător al elevului în cauză, elev  care vine la şcoală cu aparatură audio-video pentru a-i înregistra şi filma pe profesori – ne spunea unul dintre reprezentanţii conducerii Colegiului. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Giurgiu, Georgeta Stănescu, a declarat celor de la ”Kanal D” că, momentan, se aşteaptă rezultatul final al anchetei şi abia după aceea se va vedea ce măsuri se impun…

 Ce spun părinţii copilului-problemă!

 Părinţii copilului susţin că diriginta l-ar fi ignorat de fiecare dată când acesta avea câte o problemă şi că starea de sănătate a copilului ar fi avut  de suferit din cauza acestui lucru, mai bine zis al stresului. Mai mult, aceştia susţin că au mers cu băiatul pe la diferiţi doctori, încercând să îi găsească leac, dar  deocamdată, fără niciun  rezultat. Conform relatărilor celor de la Kanal D, după ce au stat de vorbă cu un psiholog, părinţii ar fi ajuns la o concluzie şocantă.  „Medicul neuropsihiatru împreună cu specialistul psiholog constataseră de fapt că fiul nostru fusese abuzat din punct de vedere emoţional de către dirigintă”, declara, postului de televiziune, mama copilului. Ca să se lămurească ce se întâmplă la şcoală, părinţii băiatului au decis să îi monteze acestuia o cameră ascunsă. După ce au văzut imaginile,  părinţii băiatului au mers să discute cu diriginta, care, de faţă cu elevul, ar fi negat că i s-ar fi adus la cunoştinţă problemele pe care copilul le-ar fi avut în decursul timpului, cu o serie de alţi colegi ai săi.

 Daune morale de 200.000 de euro!

 Considerând  că dascălul  nu ar fi luat măsuri împotriva celor care le-ar fi hărţuit odrasla,  părinţii elevului au dat-o în judecată pe diriginta clasei în care acesta învaţă, cerându-i  daune morale în valoare de 200.000 de Euro! De asemenea, probleme ne-a creat şi tatăl băiatului, care intra în incinta şcolii, şi la rândul său filma în interiorul instituţiei cadrele didactice, fără a avea acordul acestora, intra în sălile  de curs, intimidând elevii şi multe altele. La rândul ei, diriginta a depus o plângere la poliţie acuzându-i pe elev cât şi pe tatăl acestuia de hărţuire – ne mai spunea acelaşi cadru didactic. Se pare că tatăl elevului, salariat al Poliţiei Giurgiu,  a recunoscut chiar,  în scris,  că deţine probe, conform cărora se verifică  faptul că fiul său înregistrează scene din timpul cursurilor, probabil considerând gestul ca pe un titlu de glorie. În acest context, tatăl elevului, ne mai spuneau dascălii, a creat o adevărată psihoză atât  în rândul elevilor, dar şi al cadrelor didactice din Colegiu .

 Măsura extremă a părinţilor, în semn de protest

În semn de protest faţă de comportamentul elevului de clasa a   V-a, şi exasperaţi totodată că nu găsesc nicio soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii, părinţii au ajuns până acolo încât au refuzat să-şi mai  trimită copiii,  pentru o zi,  la şcoală. A fost momentul în care conducerea Colegiului s-a implicat în acest caz  readucând copiii  la şcoală, dar nu înainte de a le promite părinţilor acestora că nu vor mai avea de suferit şi că pe viitor  vor fi protejaţi. Şcoala a dat curs tuturor sesizărilor, dar a acţionat cu mult tact. S-a avut în vedere faptul ca elevul în cauză se află la o vârstă încă fragedă şi că trebuie protejat. Aşa că fiind prima sancţiune primită, ea  nu a fost deloc drastică şi a avut ca prim scop remedierea comportamentului elevului. Dar se pare că elevul nu a înţeles nimic din asta. Dimpotrivă, elevul a continuat să aibă o atitudine jignitoare şi sfidătoare la adresa colegilor , intimidându-i cu filmările pe care afirma că le-ar deţine.

 ”La cremenal stimabililor, la Cremenal!”

 În mod paradoxal, spun dascălii elevului, reacţia părinţilor  băiatului a fost neaşteptată . Astfel ei au dat în judecată atât diriginta, cât şi conducerea Colegiului , dar şi Inspectoratul Şcolar Judeţean ba chiar şi Ministerul Educaţiei Naţionale,  nemulţumiţi probabil că nu au luat măsuri coercitive împotriva celor ce au avut îndrăzneala de a-l contrazice pe micuţul Goe, dintr-a V-a.

În acest context toţi profesorii sunt la acest moment terorizaţi de ideea că sunt filmaţi şi  hărţuiţi, fiind permanent  ameninţaţi cu înregistrările făcute, ne-a mai declarat reprezentantul conducerii Colegiului Naţional ”Ion Maiorescu”.

După cum probabil v-aţi dat seama, cazul este departe de a-şi găsi, deocamdată, o rezolvare, fiind nevoie probabil de intervenţia organelor legii. Vom reveni cu detalii în funcţie de măsurile ce vor fi luate şi evident cu deciziile instanţelor de judecată, singurele îndreptăţite de a hotărî cine are dreptate în acest caz şi ce ar trebui făcut pentru restabilirea liniştii şi normalităţii în Colegiul ”Ion Maiorescu”.

 

(Jurnal)

 

10 COMENTARII

 1. Si la ce ne asteptam? Noi ca profesori suntem trasi la raspundere de niste parinti fara capacitatea de a intelege ce este educatia, cum se preda si la ce foloseste.
  Pe vremuri daca profesorul spunea parintelui cat de urat se poarta odrasla, copilul era snopit in bataie si pe buna dreptate. Alta data nu mai facea si statea in banca.
  Dar toata lumea iti zice ca are probleme comportamentale, tu ii dai tot lui dreptate? Ca organ din politie, cu studii superioare sa faci asa ceva? Sa vi sa terorizezi scoala pentru el? Muta-te la alta scoala! Noi profesorii avem o slujba foarte importanta si un rol esential in educatia unui copil. Dar probabil treaba asta e greu de inteles pentru cei care sunt interesati mai mult de scandaluri.

  Sincer in fiecare zi, auzind toate tampeniile posibile si imposibile care se petrec in tara asta, mi-e jena sa raspund cand sunt intrebat de nationalitatea mea.

  Multumesc revistei „jurnal giurgiuvean”.

  Stima.

  • Voi profesorii , voi astia superiori. Aveti un rol foarte important , dar in loc sa ne incurajati sa ne faceti sa invatam voi ne pedepsiti si nu e ok , un copil nu invata din pedespe. Adica notele mici. Pai cand un elev vede ca a luat nota 2 sau 3 se enerveaza , va injura si zice ca aveti pica pe el si tot nu invata. Sa va spun ceva , toti elevii sunt de nota 10 , iar voi nu pricepeti asta. Voi la evaluare in loc sa incepeti de la 10 si sa scadeti atunci cand va raspunde gresit sau deloc , voi incepeti de la 1-2 si daca va spune corect trece la nota de mai sus 3 sau 4 sau 5 samd. Stiu ca nu are legatura cu reportajul , dar voiam sa spun asta unui profesor. Voi spuneti ca este usor sa dati note mici. Daca dati un 2 unui copil dormiti mai bine ? Am foarte multe de spus , eu sunt un copil mediocru la liceu , adica ma multumesc cu 5 si 6 la materii de care pur si simplu nu imi pasa , invat doar esentialul si ce cred eu ca am nevoie. Uneori as vrea sa fiu eu profesor , sa fiu diferit in invatamant si sa nu ii fac pe copii niste roboti inculti. Pace. ✅

 2. Aveți mare dreptate domnule profesor. Personal am auzit de situație de ceva vreme și mă mir de ce elevul nu este sancționat exemplar și cea mai mare pedeapsă posibilă (înțeleg că la el este recidivă), iar în privința părinților care încurajează acest comportament Protecția Copilului să îi decadă din drepturile părintești deschizând anchetă penală împotriva lor. Ce dacă este tasu polițist? Legi avem, instituții avem, nu vrem să aplicăm legea? Păi ce vină au elevii din clasa odraslei milițeanului și profesorii care sunt hărțuiți în exercitarea profesiei.

 3. Ca sa inteleaga mai bine cititorii despre ce e vorba in cauza respectiva, dati numele parintilor copilului. Va asigur ca toats limea va realiza despre ce este vorba.
  In viata, degeaba esti prost daca nu te faci si de râs.

 4. Eu nu inteleg cum un singur copil, aflat intr-o singura clasa ar putea teroriza o intreaga scoala! Majoritatea profesorilor isi bazeaza „educatia” pe care o ofera doar pe metode gresite, abuzive, de a preda. Foarte rar intalnesti un profesor bun care explica si clar si de mai multe ori pentru cine nu intelege doar prinexemplu, nu ad-hoc. Un asemenea profesor are constiinta impacata si astfel camera de filmat nu il deranjeazs.
  Similar, la bacalaureat, un elev pregatit nu e deranjat de prezenta camerei de supraveghere. Foarte bine, sa filmeze tot, sa se asigure ca ora se desfasoara corect, apoi filmarile sa fie evaluate de inspectorat impreuna cu unpsiholog. Poate asa, profesorii care vin la ora cu capsa pusa, noteaza incorect si intimideaza elevii isi pierd jobul, exact cum ar trebui, iar elevul sau elevii cu probleme ar putea fi consiliati psihologic sau, daca este situatia atat de grava cum se exagereaza, exmatriculati, cu divezi video!

 5. In ultimul timp tipologia ” dl Goe” s-a inmultit exponential in randul elevilor , mai ales pe fondul lipsei educatiei de acasa. Personal am observat la unii parinti ca exagereaza cu rasfatul copiilor , mergand pe ideea ca vor da de greu cand vor merge la scoala , acolo unde invatatoarea si profesorii se vor ocupa sa indrepte ce nu s a facut pana atunci

 6. Domnule GEO cam cum te-ai simți dumneata filmat, supravegheat (sau spionat) in orice minut al meseriei dumitale? Și culmea de cel care este subiectul meseriei dumitale. Iar în privința lui WHATEVER, pune băiete mâna și învață nu mai debita tâmpenii.

 7. Fiind rubrica de comentarii, este normal fiecare sa-si spuna parerea iar parerile sa fie impartite. Daca vrem sa fim corecti si sa judecam la rece, ne dam seama ca nu este deloc bine ce se intampla. In primul rand vorbim asa cum reiese din articol, de un copil de clasa a-V-a. Nu se poate ca un copil de 11-12 ani sa vina cu aparatura de inregistrat la scoala atata timp cat regulamentul scolii interzice acest lucru. A fost optiunea parintilor sa-l inscrie la acea scoala, deci trebuie sa accepte regulile scolii. Daca parintele sustine ca, copilul a fost „abuzat emotional” si spune ca dureaza de ceva timp acest lucru, eu ca si parinte imi retrageam imediat copilul din acea clasa, chiar daca ulterior faceam plangeri, sesizari si altele la adresa dirigintei, profesorilor, scolii, etc, dar in primul rand ma interesa linistea si binele copilului meu. Apoi chiar este posibil ca un singur copil si un parinte sa spuna adevarul iar TOTI ceilalti sa fie in tabara opusa? Nu va pune pe ganduri? Referitor la comentariul tau Geo, este adevarat ca si la bac sunt camere, dar sunte legale, sunt in toata tara si supravegheaza un examen care dureaza 1-3 ore si atat. Ne-am invatat sa dam vina numai pe invatatori si profesori, dar noi ca parinti, nu avem responsabilitati? Cum sa-mi trimit copilul la scoala ca James Bond cu microfoane pe el si camera de inregistrat? Unde suntem? Unde am ajuns? Nu ne facem singuri dreptate, nu este corect fata de colegii lui, fata de ceilalti profesori. Copilul este singurul care are de suferit, va fi ocolit de ceilalti copii din clasa si chiar de la celelalte clase daca stiu ca sunt mereu inregistrati. Mie nu mi se pare ca parintii au actionat corect, il mutau si apoi isi rezolvau problema pe cale legala cu cei care credeau dansii ca i-au facut rau copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here