În urmă cu câteva zile, un deţinut de la Penitenciarul Giurgiu s-a spânzurat în baia celulei, fără a da vreo explicaţie şi fără ca cineva să bănuiască măcar ce plănuieşte. Nici colegii de celulă, nici personalul penitenciarului nu îşi pot explica, cu exactitate, ce s-a întâmplat în mintea bărbatului de 40 de ani care a ales să îşi încheie socotelile cu viaţa. Marian G. era încarcerat la Penitenciarul Giurgiu de circa un an de zile, din data de 28 aprilie 2010. Avea de ispăşit o pedeapsă de şase ani pentru furt şi încă una de un an pentru vătămare corporală. Sâmbătă, 26 martie, în timp ce colegii deţinutului se aflau la plimbare în curtea penitenciarului, puţin după orele 10, Marian G. s-a spânzurat cu o bucată de material textile de o ţeavă din baie.

El renunţase la plimbare, sub motiv că ar vrea să facă curat în camera de detenţie. La întoarcerea în celulă, colegii lui Marian G. s-au îngrozit de privelişte: acesta zăcea fără suflare, atârnând în ştreang. Degeaba au încercat să îl resusciteze, iar medicul chemat la faţa locului nu a mai putut face nimic altceva decât să constate decesul.

Gestul inexplicabil al deţinutului a făcut vâlvă în închisoare. Unii spun că Marian G. era extrem de afectat de decesul soţiei, în urma unei boli incurabile, şi că era extrem de îngrijorat de soarta celor doi copii ai săi, rămaşi fără niciun sprijin în comuna Smârdioasa, din judeţul Teleorman. Conform celor declarate de Florinel Stănică, purtător de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, ultima persoană care l-a vizitat pe Marian G. a fost mama sa, pe data de 28 decembrie 2010.

De asemenea, acesta mai preciza că este primul caz de acest gen petrecut în Penitenciarul din Giurgiu, deşi în nenumărate rânduri deţinuţii, pentru a atrage atenţia asupra lor, se automutilează tăindu-şi venele sau bătându-şi cuie în cap.

Oana CĂLIN