telefon-inchisoare-e1429348602632

 Mediul penitenciar se pare că devine o sursă de inspirație  pentru tot mai mulți dintre cei găzduiți aici.  Unii scriu cărți, alții pregătesc tratate sau lucrări ștințifice în timp ce altora,  în mod subit  li se dezvoltă imaginația… De o deosebită  imaginație a dat dovadă și un deținut din Penitenciarul Giurgiu, pe numele său Ioan Mâzgă care recomandându-se procuror cu funcție de conducere din cadrul DNA şi pretinzând că are influenţă asupra procurorilor din subordine prin prisma funcţiei de conducere deţinute, a pretins în cadrul mai multor convorbiri telefonice, unei persoane (persoană denunţătoare în cauză), suma de 50.000 euro, pentru ca o rudă a sa să fie exonerată de răspundere penală în cauzele penale, în care acesta din urmă era cercetat de către procurori din cadrul DNA.      

 La indicaţiile  lui Mâzgă Ioan, suma respectivă de bani trebuia înmânată, ulterior, inculpatului Mihai Alexandru Pandrea, la o locaţie  de pe  raza  judeţului Braşov, după cum precizează procurorii.      Inculpatul Mihai Alexandru Pandrea a fost cooptat de către inculpatul Mâzgă Ioan, pentru că acesta din urmă se află în stare de deținere în Penitenciarul Giurgiu, astfel că, pentru punerea în executare a rezoluției infracționale, era nevoie de sprijinul unei persoane aflate în stare de libertate care să poată primi suma de bani pretinsă de inculpat. 

     La rândul său, inculpatul Mihai Alexandru Pandrea a cooptat alte două persoane care să primească suma de bani, în condițiile în care exista temerea că ar putea fi depistat de organele de urmărire penală. Așa că Ioan Mâzgă  a identificat  câteva persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanţelor de judecată şi al organelor de urmărire penală, pretinzând sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală a acestora. 
În acest mod ,inculpatul Ioan Mâzgă, prevalându-se din perspectiva funcţie deţinută, a contactat telefonic lucrători de poliție, inclusiv de la dispeceratele unor unități de poliție din țară sau centre de arest preventiv, pentru a obține informații nedestinate publicității, privind persoanele arestate preventiv și membrii familiei sau cunoscuți cu care aceștia au luat legătura pe perioada arestării preventive. 
      

Conform comunicatului toate aceste acțiuni au fost realizate de către inculpatul Ioan Mâzgă în scopul identificării persoanelor cu afaceri judiciare/apropiaților acestora,  față de care, în schimbul obținerii unor sume de bani, a traficat influența pe care , din perspectiva funcției deținute, o are procurorul șef adjunct al DNA”!!

Din câte observăm inculpatul a reușit să creeze un sistem bine  pus la punct, dar care nu ar fi fost posibil de realizat fără personaje naive care  să  intre din păcate în acest mecanism infracțional. Cazul de față poate fi luat că un semnal de alarmă pentru   toți cei  care se grăbesc să furnizeze date prin telefon fără  să aibă certitudinea identității interlocutorului și care din  disperare sau credulitate devin ulterior victimele acestor escroci de profesie! (Jurnal)