NAVA-MURES-LA-GIURGIUSăptămâna trecută la Bruxelles a fost semnat contractul de finanţare pentru stadiul II al proiectului – High Performance Green Port – Construction, obiectiv care trebuie finalizat până la 31.08.2018. Proiectul are o finanţare nerambursabilă în valoare de circa 13 milioane de euro, iar beneficiari sunt ILR Logistica România, Primăria Municipiului Giurgiu și Administrația Zonei Libere.

Semnarea acestui contract deschide cale liberă, prin asigurarea finanţării şi  realizării în Giurgiu a unui port ultramodern cu acces trimodal, în care operaţiunile portuare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.  “Prin implementarea acestui proiect se va dezvolta industrial atât municipiul Giurgiu cât și zonele adiacente municipiului, prin renaşterea activităţii portuare din municipiu. Sperăm ca după finalizarea proiectului, Giurgiu să fie cel mai important port dunărean, cel mai prosper, iar de toate acestea să beneficieze locuitorii municipiului”, a precizat primarul Nicolae Barbu în ultima conferinţă de presă din acest an. La conferinţă au mai participat reprezentantul ILR Industries Romania, Marian Bujor, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor , Răzvan Cuc şi directorul Zonei Libere Giurgiu , George Popa. 

 Edilul şef  declara că în contul coordonatorului proiectului (ILR Industries România) a intrat deja suma de prefinanţare – 4 milioane de euro, urmând  ca fiecare partener al acestui proiect să demareze procedurile de licitaţii pentru a realiza obiectivele stabilite prin proiect.
  Valoarea iniţială a proiectului a fost de 16 milioane de euro, din care 500.000 de euro pentru lucrările efectuate de Zona Liberă şi 1,6 milioane de euro pentru lucrările executate de Primăria Giurgiu. După verificările Comisiei Europene, proiectul s-a semnat pentru 15,5 milioane de euro, din care aproape 13,5 milioane sunt nerambursabili și 2,5 milioane, cofinanțare a celor trei parteneri.
  Acest proiect are două segmente: proiectarea şi studiile de fezabilitate – care sunt aproape finalizate şi cel de-al doilea segment – execuţia propriu-zisă a lucrărilor. Realizarea acestui proiect va creşte traficul şi volumul de mărfuri prin Portul Giurgiu şi va anima activitatea economică din zonă. Centrul trimodal construit la Giurgiu va fi singurul din Europa de sud-est, hala va avea 8.000 de mp., cu un port interior şi cu o capacitate de lucru de 300.000 tone/an. Municipalitatea va amenaja zona verde din spatele blocurilor ANL. Zona Liberă va reabilita drumurile interioare care fac legătura dintre intrare şi Portul Trimodal, dar şi reabilitarea cheului. Startul lucrărilor se va da în primăvara anului 2016, a precizat Marian Bujor, rezentantul ILR Industries România.

(Marian TARU)