O sentinţă ce a oripilat opinia publică

În data de 9 octombrie 2011 (conform comunicatelor primite din partea organelor de anchetă),  Ionuţ Tănăsoaia, membru al clanului de interlopi Butoane,  aflându-se în discoteca unui club din oraşul Giurgiu, pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit şi apoi l-a lovit puternic cu pumnul în plină figură pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, care după ce s-a dezechilibrat a fost proiectat cu capul de un plan dur. În urma impactului, baschetbalistul a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai târziu, la decesul său. Drept urmare,  Ionuţ Tănăsoaia – cel care provocase scandalul ce a precedat tragedia –  a fost condamnat la doar cinci ani de închisoare pentru infracţiunea de lovituri cauzatoare de moarte, lucru ce a oripilat opinia publică la momentul anunţării sentinţei.

Procurorii au ghicit că lucrurile  sunt cusute cu aţă albă

În data de 27 februarie a.c, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au comunicat că au atacat cu apel sentinţa penală prin care s-a dispus condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare a lui Ionuţ-Adrian Tănăsoaia. Conform Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la aplicarea acestei pedepse instanţa de fond a avut în vedere dispoziţiile din Codul de procedură penală privind recunoaşterea faptei.  Procurorii au apreciat soluţia ca fiind nelegală, întrucât pedeapsa componentă, de un an închisoare aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (prevăzută de art.321 alin.2 Cod penal, ale cărei limite sunt cuprinse între 2 şi 7 ani) este mai mică decât limita minimă a pedepsei prevăzută de lege pentru această infracţiune (în condiţiile în care nu i s-au reţinut circumstanţe atenuante).Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu ceruse instanţei Curţii de Apel Bucureşti că pedeapsa în cazul lui Ionuţ Tănăsoaia să fie orientată spre medium, nu spre limita minimă a pedepsei, în condiţiile în care pentru fapta de care era acuzat agresorul baschetbalistului Chauncey Hardy legea prevedea o pedeapsă între trei ani şi patru luni şi zece ani de închisoare. Ionuţ Adrian Tănăsoaia spunea atunci în faţa instanţei că nu a făcut altceva decât să încerce să aplaneze situaţia şi că cele petrecute în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în clubul din Giurgiu au fost pur şi simplu o întâmplare. Avocatul lui Ionuţ Tănăsoaia, Emil Vucă, a susţinut în faţa instanţei că Chauncey Hardy nu a fost tratat timp de opt ore după incident, respectiv până la ora 12.00, când a fost transportat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Totodată, avocatul a spus că la dosarul cauzei există dovezi din care reiese că Hardy a fost acuzat în SUA pentru deţinere de droguri şi a fost exclus dintr-o ligă, pentru comportament violent.

FBI-ul şi-a arătat până la urmă implicarea

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) Bucureşti îl condamnaseră pe 17 aprilie pe Ionuţ Tănăsoaia, la cinci ani de închisoare pentru infracţiunea de lovituri cauzatoare de moarte şi la un an şi opt luni pentru cea de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, urmând ca Gipsy Gipsanul să execute pedeapsa cea mai grea. Soluţia a fost considerată şi netemeinică, întrucât, faţă de modul în care au fost săvârşite faptele reţinute în sarcina inculpatului Tănăsoaia Ionuţ-Adrian, instanţa putea să aplice, la pedeapsa rezultantă, un spor, după cum arăta PÎCCJ într-un comunicat. La acea vreme voci din presa locală giurgiuveană susţinea  că FBI-ul, prezent cu ocazia anchetei atât în Giurgiu cât şi la Bucureşti, nu-l va lăsa  pe Gipsanul să scape doar cu o pedeapsă de câţiva ani. Iată că astăzi această bănuială se adevereşte. Această decizie de rejudecare a cazului vine ca o nouă lovitură dată clanului Butoane după  ce Dan Grecu, fiul  lui „Butoane”, a fost condamnat cu câteva luni în urmă la zece ani închisoare cu executare,  pentru trafic de minori şi opt ani interzicerea unor drepturi, în dosarul în care este acuzat de trafic de minori, iar de curând însuşi “Butoane”, Dan Grecu,  a scăpat la mustaţă de închisoare după ce şi-a petrecut 29 de zile  în arest preventiv, alături de alte 38 de persoane.  Printre cei ce l-au însoţit la carceră pe celebrul “Butoane” se află  ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Niţu, director la firma acestuia, şi de şefi din ANAF, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro anual, începând din 2010.

Crima a scos la iveală murdăriile celor mai de temut  interlopi giurgiuveni

Cazul morţii baschetbalistului american a ţinut săptămâni întregi prima pagină a multor cotidiene din ţară, oraşul fiind răscolit de către jurnalişti. Iată ce scria Evenimentul Zilei la acea vreme  despre crima abominabilă ce scotea pentru prima oară oficial la rampă numele clanului Butoane şi a afacerilor sale oneroase: “În timp ce autorităţile se opintesc din greu să descâlcească iţele din jurul morţii baschetbalistului american Chauncey Hardy, „Evenimentul zilei” a mers pe urma principalelor personaje pomenite în jurul acestui caz. Dacă crima este, pentru mulţi, încă un mister, în oraşul de pe Dunăre se ştie despre cei care au influenţă asupra legiuitorilor şi a unui fragil mediu de afaceri aflat la mâna unor oameni politici şi a cămătarilor. Am reuşit, totuşi, să îi contactăm atât pe unii dintre cei care cunosc fenomenul infracţional în această parte a ţării, dar şi pe unii apropiaţi ai lui Octavian Grecu, liderul clanului „Butoane”, cum îl ştiu giurgiuvenii.

„El şi-a spart telefonul, după ce a fost sunat de atâtea ori de presă şi de anchetatori”, susţine unul dintre cunoscuţii săi.

Surse judiciare au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că importanţi oameni politici, dar şi din structurile de informaţii transpiră, deja, la gândul unei investigaţii amănunţite. Apropiaţii lui „Butoane” spun că nu se poate vorbi la Giurgiu despre clanuri sau structuri mafiote care să îi acopere pe cei din „neamul lui Butoane”.

„Nu s-a auzit nicio împuşcătură în Giurgiu. Nu s-au bătut cu săbii sau scandaluri. Mafia, clanurile sunt în altă parte. La Bucureşti sunt cei mai mulţi, că acolo se întâlnesc toţi”, a spus unul dintre aceştia.

Ancheta care îi vizează în aceste zile pe membrii clanului „Butoane” ia în calcul atât faptele cu violenţă, cât şi ipoteza conform căreia Octavian Grecu ar fi pus mâna, forţat, pe proprităţile unor patroni. Printre aceştia, oameni care au renunţat la afaceri ori s-au sinucis. Surse din rândul anchetatorilor susţin că aceştia aveau datorii la „Butoane”. Doi dintre cei despre care se spune că au pierdut afacerile în acest mod, Florin Mihăilă şi Gică Mocanu, susţin că aveau datorii la bănci. „Am închis afacerea în 2008. Nu îmi mai puteam acoperi nici cheltuielile pentru salarii din cauza preţului scăzut al sârmei pe care o vindeam”, susţine Gică Mocanu, fost proprietar al fabricii de plase sudate.

La rândul lui, Florin Mihăilă susţine că a plecat de trei ani din Giurgiu, exact anul în care s-a deschis cu mare fast unul dintre cele mai renumite complexe comerciale, Red House, situat la Autogara Giurgiu. Un alt patron despre care se spune că a fost păgubit de „Butoane” a fost victima unui primar din Capitală. „A luat nişte contracte de la el, pentru asfaltări, şi nu şi-a recuperat banii, de aia a dat faliment”, susţine una dintre sursele noastre.

Gruparea interlopă s-a spălat pe mâini…

„Informaţiile circulă, tot ce pot să vă spun este că Poliţia Giurgiu a instrumentat 30 de dosare ale grupării Butoane. Este o grupare care nu este violentă, şi-a spălat gulerele, e mai mult pe infracţiuni economice”, este declaraţia şefului IGPR Liviu Popa, întrebat fiind de jurnalişti despre presupusa legătură dintre membrii clanului Butoane şi poliţişti din IPJ Giurgiu. Popa a mai spus că a vrut să facă o evaluare a situaţiei de la Giurgiu şi că a avut o întrevedere cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu: „Procurorii nu sunt nemulţumiţi de activitate poliţiştilor.

Toate declaraţiile luate în ancheta privind moartea baschetbalistului american au fost apreciate de poliţişti. Toate acestea s-au îndeplinit într-un firesc absolut”.

Un amănunt despre care doar s-a amintit…

Una dintre probele importante de la dosarul acestui caz este cea a mai  multor înregistrări ambientale, realizate în acea noapte, la ora 4.22, într-o benzinărie din Giurgiu. După ce trupul lui Hardy a fost transportat către spital,  mai mulţi membri ai clanului Butoane, printre care Ionuţ-Adrian Tănăsoaia şi Florin-Lucian Grecu, zis „Floricel”, fiul interlopului „Butoane”, s-au oprit să-şi cumpere de băut într-o benzinărie de la marginea oraşului. Acolo s-au întâlnit cu câţiva din aceeaşi gaşcă de prieteni, care i-au întrebat despre scandalul din discotecă, discuţie surprinsă de camerele de luat vederi ale benzinăriei. Iată cum a descris “Adevărul” imaginile surprinse de camere cât şi comentariile  jurnaliştilor de la acest cotidian pe marginea acestui caz:  „Ce să se întâmplă mă, i-a dat Gipsy un pumn americanului”, a strigat unul dintre membrii grupului, cumnatul lui „Gipsy”, Ionuţ-Şerban Creţu, zis „Muscă”.  Potrivit imaginilor video, grupul a rămas la benzinărie până la ora 6.30 şi a comandat mai multe băuturi alcoolice şi cafele. După aceea, „Gipsy-Gipsanu” s-a dus acasă la un amic, Iulian Zlotea, zis „Maradona”, unde a consumat băuturi alcoolice până în jurul orei 15.00.  „Muscă” este unul dintre martorii-cheie ai dosarului, fiind unul dintre cei care au iscat întregul scandal. El a povestit că în seara de 9 octombrie dansa pe una dintre mesele din club. Când a observat-o pe ringul de dans pe Florina Radu, cunoscută ca „Flori”, prietena finului său, fotbalistul Ginel- Florentin Asan.

„Bă, lasă-ne în pace să dansăm”

„Muscă” ar fi văzut când baschetbalistul a venit lângă ea şi a  invitat-o la dans.„Reţin că acesta avea pe cap o şapcă de culoare roşie, pe care i-o pusese pe cap lui Flori. Atunci am luat de pe capul lui Flori şapca şi am pus-o din nou pe capul tânărului de culoare. Acesta din nou şi-a luat şapca de pe cap, i-a pus-o lui Flori şi încerca să i-o potrivească. Atunci am luat şapca, i-am dat-o spunându-i: «Bă, lasă-ne în pace să dansăm»”, a declarat tânărul.

„I-am dat un pumn”

„Muscă” a mai povestit că a fost împins uşor de baschetbalist, dar nu s-a dezechilibrat şi nu a căzut de pe masă, însă gestul a fost observat de „Gipsy”, care a intervenit. „L-am văzut postându-se în faţa tânărului de culoare spunându-i acestuia lasă-i în pace să danseze, timp în care, cumnatul meu ţinea mâinile îndreptate spre Hardy. La rândul său, acesta a ridicat şi el mâinile, probabil într-un gest de a-l îmbrânci pe Gipsy, care l-a împins pe Hardy şi care se retrăgea cu spatele, după care am văzut când Gipsy l-a lovit cu pumnul în faţă pe Hardy şi acesta a căzut pe pardoseala barului. Gipsy a venit la mine şi mi-a spus «hai să mergem». L-am însoţit pe acesta spre ieşirea din bar, l-am întrebat «ce-ai făcut mă?», iar acesta mi-a răspuns «I-am dat un pumn!»”, a povestit întreaga întâmplare „Muscă.”

„Gipsy” susţine că a fost împins

Întreaga scenă este confirmată chiar de „Gipsy.” „Am mers să văd ce se întâmplă şi i-am spus tânărului de culoare să meargă de acolo. Nu ştiu dacă acesta ştia româneşte, dacă m-a înţeles sau dacă m-a auzit din cauza zgomotului produs de muzică, dar tânărul despre care am aflat ulterior că este cetăţean american m-a îmbrâncit să mă îndepărtez de el.” Gypsanu a mai arătat că „Hardy se afla aproape de marginea unui podium cu o diferenţă de înălţime (de două  trepte) şi pentru că m-a împins, eu l-am lovit puternic cu pumnul în plină figură. Din cauza loviturii aplicate de mine, cetăţeanul american s-a dezechilibrat şi a căzut pe spate de pe podium, lovindu-se cu capul de pardoseala barului, care cred că era din ciment. Nu am mai rămas în locul respectiv să văd dacă cel lovit de mine s-a ridicat de jos şi am plecat de la club.”

Flori i-a anunţat pe ceilalţi baschetbalişti

Flori, fata de la care a izbucnit întregul scandal, a povestit că „Gipsy” l-a împins  pe baschetbalist, acesta retrăgându-se cu spatele s-a dezechilibrat. „Imediat, Gipsy l-a lovit pe Hardy cu pumnul în faţă, iar acesta a căzut pe pardoseală, chiar în apropierea mesei pe care o ocupam noi, rămânând cu picioarele pe podium. Am mers la colegii lui Hardy care se aflau la nişte mese în faţa barului şi le-am spus că Hardy a căzut, că a fost lovit”, a explicat „Flori.”

Portret de interlop

Şi iată, în sfârşit, un portret al lui Octavian Grecu, făcut de către ziarele din Capitală: “Clanul interlop condus de Octavian Grecu (foto), zis “Butoane”, controlează Giurgiu, de ani buni, prin relaţiile pe care le are în sfera politică şi instituţională: senatori, deputaţi, poliţişti şi magistraţi. A fost nevoie de o tragedie – moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy – pentru ca autorităţile de la Bucureşti să descopere că la Giurgiu lumea interlopă se confundă cu autoritatea statului. Octavian Grecu, zis ,,Butoane” (46 de ani), a devenit un om important în judeţ, obţinând milioane de euro cămătărie, jocuri de noroc – în special barbut – taxe de protecţie, recuperări şi proxenetism. Liderul grupării deţine o spălătorie pe şoseaua Alexandriei din Giurgiu şi ar conduce din umbră o firmă de asfaltare.”

Vom reveni cu amănunte în numerele  viitoare

Jurnal Press