UPDATE 14.15 Încă de la primele ore ale dimineții observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) și cetățenii care au sunat la centrul de asistență juridică organizat de Expert Forum au semnalat o prezență neobișnuită la urne și o mobilizare masivă a automobilelor care transportă în mod repetat persoane către secțiile de vot. În județe ca Ilfov, Giurgiu sau Olt observatorii au raportat la numărul 112 mai multe cazuri de acest gen. Intervenția poliției este de multe ori insuficientă sau inexistentă, iar fenomenul se perpetuează în multe dintre localitățile observate fără ca agenții constatatori să ia măsuri reale. Drept urmare, CRC, Expert Forum și Funky Citizens, bazându-se pe mărturiile și solicitările formulate de cei care observă alegerile în teritoriu, cere Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenți care monitorizează bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea în județele enumerate a unor filtre pentru a limita și descuraja turismul electoral. Reamintim faptul că fapte precum continuarea propagandei electorale și coruperea alegătorilor reprezintă infracțiuni sancționate de Codul Penal.

Au mai fost semnalate cu o frecvență notabilă cazuri în care persoane neautorizate staționează în secțiile de vot mai mult decât este necesar pentru exercitarea opțiunii de votare sau abordează și încearcă să influențeze grupuri de alegători sau situații în care reprezentanți ai autorităților locale săvârșesc acțiuni suspeceptibile a fi calificate drept  încălcări ale regulilor de funcționare a secțiilor de votare. În multe secții situația este persistentă, în pofida sesizărilor adresate biroului electoral sau Poliției.

Ca exemple, au fost primite mai multe sesizări care reclamau suspiciuni de turism electoral. Astfel, ne-a fost adus la cunoștință de către un observator că la secția 252 din Movileni, județul Olt primarul ar fi transportat de mai multe ori alegători cu un autovehicul. O sesizare scrisă a fost trimisă de către observator către BEJ în acest sens. Similar, în cadrul secției de votare nr. 100 din Budeni, comună Comana, județul Giurgiu, un observator ne-a transmis că există indicii cu privire la turism electoral—mașini care aduc alegători ce votează pe listele suplimentare. Mai mult, ni s-a transmis că unul dintre membrii secției se implică în această activitate. Vom reveni…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here