Miercuri 13 noiembrie 2013, Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, au fost prezenţi în localitatea Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, la Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII, unde au desfăşurat o serie de activităţi în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi reducerii riscului de victimizare în rândul elevilor.

Poliţiştii i-au sfătuit pe elevi cu privire la modul cum pot evita de a deveni victimele unor infracţiuni, sau pentru a nu urma calea delincvenţei juvenile.

Elevilor le-a fost prezentat materialul video ,,TU ALEGI, CHEIA E LA TINE!”, purtându-se zpoi discuţii interactive cu elevii. Totodată au fost prezentate aspecte teoretice privind cauzele fenomenului delincvenţei juvenile.

Prin aceste acţiuni poliţiştii giurgiuveni urmăresc menţinerea unei legături permanente între Poliţie şi Şcoală, dat fiind faptul că şi poliţia are un rol educativ pentru noile generaţii. Activităţile vor continua cu prezentări de filme teoretice şi dezbateri cu elevii.

Poliţiştii Biroului de Prevenire a Criminalităţii fac câteva recomandări preventive , părinţilor!

  • Comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles iar personalitatea lui respectată;

  • fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci mai degrabă le amplifică;

  • interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;

  • încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;

  • asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;

  • atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;

  • alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;

când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor: profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret şi altor persoane specializate care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.