74197524-7A37-4F7A-9D4C-FE033F261B9D_cx0_cy9_cw0_mw1024_s_n_r1Prezentă recent la întâlnirea liberalilor giurgiuveni și teleormăneni de la Mihăilești , Andreea Paul Vass a făcut, în stilu-i caracteristic, o amplă și pertinentă analiză a fenomenelor cu care se confruntă populația județului Giurgiu, din punct de vedere economic și social.

În primul rând doresc să mă refer la faptul că speranța de viață a unui giurgiuvean este una dintre cele mai mici din țară! Giurgiu se află pe penultimul loc din România din punctul de vedere al speranței de viață, ultimul județ fiind Satu – Mare. Așadar, giurgiuveanul trăiește foarte puțin! El trăiește mai puțin decât media națională a unui român cam cu … 2 ani! Și cu 4 ani mai puțin decât un vâlcean, care se află pe primul loc în țară la speranța de viață”, a declarat Andreea Paul Vass.

Conform politicianului liberal Șomajul este semnificativ mai mare în Giurgiu decât la nivelul țării. Doar 12 persoane din 100 de giurgiuveni sunt salariate și au un loc de muncă. Asta înseamnă de două ori mai puțin decât media pe țară! Nu există altă cale de ieșire din sărăcie decât munca! Dar vedeți, a mai declarat Andreea Paul Vass, pe lângă faptul că giurgiuveanul trăiește puțin el nici nu are unde munci! Motiv pentru care trăiește și prost, din punct de vedere al nivelului de trai. La Giurgiu salariul mediu net este cu aproape o treime mai mic decât salariul mediu al românilor. Concret, pe lună în buzunarul unui giurgiuvean intră 1.382 de lei, față de media pe țară de 1.806 lei! Vass a mai explicat faptul că  un alt indicator semnificativ este forța mediului de afaceri din Giurgiu și  capacitatea sa de export. În Giurgiu exporturile care pleacă în afara țării echivalează în primul trimestru al acestui an cu valoarea unui LOGAN și… jumătate! Deci, în trei luni județul Giurgiu a exportat în acest an doar circa 14.500 de euro! Adică, valoarea a circa 5 LOGAN -uri pe an!

În Giurgiu lucrurile nu stau bine deloc, spunea Andreea Paul Vass, iar semnalul pe care îl avem este foarte grav. Iată de ce, în situația în care și eu aș fi giurgiuvean, aș ști ce să le cer candidaților la alegerile din 2016. În primul rând le – aș cere celor care candidează pentru un loc în administrația publică locală un plus la indicatorul speranță de viață prin locuri de muncă. Nu există altă soluție la problema sărăciei decât munca și educația. Odată ce ai repornit mediul de afaceri local automat vei beneficia și de taxe și impozite la bugetul local mai mari. Astfel poți alimenta fondurile publice de sănătate, educație, investiții în infrastructură și nu numai”.

 În ultima parte a intervenției sale Andreea Paul Vass s-a referit și la alte situații ciudate ale economiei naționale, precizând printre altele că România are o economie mică pusă în situația de a deveni și mai mică din cauza proastei guverării PSD –iste!

Avem resurse abundente dar le exportăm cu valoare adăugată mică, uneori chiar în formă brută! Avem resurse abundente dar avem prețurile mai mari ca în Europa! Caz concret – prețul la motorină, care este mai are în România decât în țările puternic dezvoltate precum Germania sau Austria! Țara noastră are nevoie de o nouă strategie economică făcută în așa fel încât să dea forță mediului de afaceri. Am precizat toate aceste lucruri pentru că recent am avut o inovație instituțională crearea Consiliului Național de Competitivitate. Dar nu poți fi competitiv la București … și să nu te gândești la ce se întâmplă în județul Giurgiu sau Județul Teleorman”, a conchis liberalul Andreea Paul Vass.

(Teodora NICOLAU)