Deşi este un oraş „mort”, fără industrie, fără construcţii, un oraş în care doar se demolează, Giurgiu reuşeşte nedorita performanţă de a înregistra patru accidente de muncă, soldate cu trei morţi, în doar două săptămâni! „Seria neagră” a acidentelor de muncă debuta pe 9 august, cu un incident relatat pe larg, la vremea respectivă, de publicaţia noastră: în timp ce lucra într-un şanţ din centru oraşului, un tânăr de 24 de ani era prins sub pământ de o surpare a malului. Mai bine de două ore s-au chinuit atunci pompierii să-l aducă la suprafaţă şi, din fericire, în acest caz, nu a fost vorba despre urmări grave. Nici nu se stinseseră bine ecourile acestui accident, că sâmbătă, 20 august, un alt accident de muncă făcea oraşul să vuiască; de această dată, însă, era mult mai grav, pentru că victima – tot un tânăr de 24 de ani –  nu a mai putut fi salvată.

Braşoveanu Florin lucra la o firmă ce dezafecta unul din vechile cazane de la CET. Făcând o manevră greşită s-a dezechilibrat căzând de pe o schelă aflată la circa 30 de metri înălţime. Două zile mai târziu, o altă tragedie era înregistrată în curtea Spitalului judeţean, cazul făcând rapid înconjurul ţării. Şi de această dată, a fost vorba tot despre un muncitor tânăr, de doar 21 de ani. Alexandru Dan Căciulan intrase, împreună cu un coleg, în interiorul unui coş de fum ce trebuia demolat; cei doi au folosit un rotopercutor, iar coşul, înalt de 10 metri, s-a prăbuşit instantaneu peste ei, tânărul fiind aproape decapitat. În acest caz, situaţia este încurcată, pentru că încă nu se ştie exact de ce au intrat muncitorii în interiorul coşului; potrivit şefului ITM Giurgiu, Petruş Savelie, declaraţiile în acest caz sunt contradictorii, pentru că se susţine, pe de o parte, că iniţiativa de a intra în interiorul acelui coş ucigaş ar fi aparţinut celor doi muncitori, în timp ce colegii acestora spun că, de fapt, ei ar fi primit ordin de la directorul adjunct al firmei să realizeze această lucrare, deşi, spun rudele tânărului decedat, cei doi ar fi fost muncitori la salubritate, fără a avea nicio pregătire în ceea ce priveşte demolarea unor astfel de clădiri. Deocamdată, nu se cunosc rezultatele anchetelor demarate în acest caz. Şi, ca şi când nu ar fi fost de ajuns, marţi dimineaţă, un alt om murea, tot într-un accident de muncă. De data aceasta, incidentul se petrecea la Găiseni. Un şofer în vârstă de 38 de ani care conducea un autocamion proprietatea unei societăţi comerciale din judeţul Teleorman murea după ce adormise la volan,  intrând cu maşina într-un cap de pod. Pentru că victima se afla în timpul programului de lucru, şi acest caz intră în categoria accidentelor de muncă produse pe raza judeţului. Pentru inspectorii de muncă din ITM Giurgiu, situaţia este mai mult decât îngrijorătoare, dat fiind faptul că în timp ce pe tot parcusrul anului trecut au fost întregistrate doar 11 accidente de muncă soldate cu victime, anul acesta în  doar două săptămâni, s-au produs trei astfel de cazuri  mortale. În toate cele trei situaţii, pe lângă ancheta ITM se derulează şi anchete ale Parchetului, fiind vorba  despre persoane decedate. , La finalizarea acestor anchete, rămâne de văzut dacă vor fi găsiţi adevăraţii vinovaţi de pierderea vieţii celor trei tineri, care au lăsat în urma lor doar jale şi disperare.

Cristina MOISE

1 COMENTARIU

  1. de ce nu scrieti mai multe despre accidentu de la morga spitalului va este frica, cum sa cistigat contractul de demolare cine l-a fortat pe acel tinar sa intre in cos sa il demoleze…………dl Alexandru care este ginerele lui Ciobanu Lazar seful politiei comunitare. Dl Alexandru care este cum zice vVanghelie un apropiat al presedintelui consiliului judetean dl Beianu care a venit cu dacia la consiliul judetean si acum are X5. asta ar trebui sa scrieti ……dar sunteti niste fricosi ca si celelalte ziare locale …….RUSINE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here