Miercuri, 13 noiembrie, în cadrul conferinţei de presă a Organizaţiei municipale PNL Giurgiu a fost prezent alături de preşedintele Dumitru Beianu şi reputatul cardiolog Mihai Petre – managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu (SJU) – unul dintre cei mai vechi liberali giurgiuveni. „Am dorit să apar în această conferinţă, a precizat Mihai Petre, pentru a oferi unele explicaţii pentru opinia publică locală, pentru lumea politică, dar mai ales pentru parlamentarii giurgiuveni. Datorită unor informaţii eronate, în oraş circulă zvonul că actualul Consiliul Judeţean Giurgiu (CJ) este indiferent faţă de lumea medicală locală şi faţă de Spitalul Judeţean. Nu este nimic adevărat! CJ nu este indiferent nici faţă de lumea medicală şi nici faţă de SJU Giurgiu, aşa cum au înţeles unii după recenta interpelare parlamentară a senatorului Nicolae Bădălău.

La ultima şedinţă a CJ, din 31 octombrie, am prezentat o informare despre spital la cererea unui consilier PSD, şi pentru puţin timp s-a lăsat impresia că ar exista o mică diferenţă de opinii între mine şi preşedintele Vasile Mustăţea. Eu de fapt  am arătat partea goală a paharului, faţă de criteriile care trebuie îndeplinite în trimestrul IV al anului 2014 în vederea obţinerii acreditării ca Spital de gradul III, aşa cum este şi acum. Am dorit prin intervenţia mea să-i angajăm în această acţiune pe toţi consilierii judeţeni, indiferent de culoarea lor politică. În rest, apreciez că poziţia consilierului PSD, Cristian Marciu ca şi interpelarea senatorului Nicolae Bădălău au doar tentă politică!”

Realizările Consiliului Judeţean în spital sunt uriaşe!

Din 2010, anul în care CJ a preluat SJU Giurgiu şi până acum pot să vă spun cu toată răspunderea că în spital s-au întâmplat multe lucruri bune. Realizările făcute de CJ sunt enorme, cum nici în cele mai bune vise nu se pot găsi! De atunci şi până acum, a precizat Mihai Petre, cu fonduri de 95% de la CJ şi doar 5% de la Ministerul Sănătăţii s-au efectuat printre altele: repararea acoperişului; reabilitarea secţiei de pediatrie; renovarea şi construcţia unor grupuri sanitare; renovarea secţiilor de interne şi cardiologie – aici construindu-se şi 2 rezerve confort sporit, unde se solicită o plată modică; s-a creat un bloc operator modern cu toată aparatura necesară- cu 3 săli de operaţii; s-a creat una dintre cele mai moderne secţii de ortopedie şi traumatologie din ţară, cu sală de operaţii cum nu este nici în Bucureşti, deservită de 3 medici specialişti. În Spitalul vechi, a mai menţionat managerul Mihai Petre, tot datorită eforturilor făcute de CJ, s-au efectuat reparaţii capitale şi modernizări la secţiile ORL, Oftalmologie şi parţiale la tot subsolul clădirii. Au început reparaţiile capitale şi la Secţia neurologie, unde sunt realizate în procent de circa 70% şi s-au asfaltat toate aleile principale ale curţii spitalului. Suntem în plin proces de desfăşurare a lucrărilor de construcţie la noua maternitate, care va fi gata până la finele acestui an.

Pentru realizarea Maternităţii am primit un sprijin substanţial de la preşedintele CJ, Vasile Mustăţea, care a intervenit în nenumărate rânduri la MS pentru a putea intra între primele 12 maternităţi din ţară, care se construiesc în 2013. Tot în aceşti ani s-a modificat integral structura organizatorică a SJU, asigurându-se permanenţă şi gărzi la anumite servicii, nou create. Acum avem 45 de medici rezidenţi, şi ne mai vor veni încă 11, de la

1 decembrie. Tot ce s-a realizat în Spitalul Giurgiu, a mai precizat managerul general Mihai Petre, s-a făcut cu sprijinul CJ, şi cu scopul creşterii calităţii actului medical.

Dacă ar fi nevoie m-aş interna oricând la Spitalul din Giurgiu

„În a doua parte a intervenţiei mele în CJ am prezentat şi ce mai trebuie făcut până 2014 pentru a obţine acreditarea de SJU gradul III, şi de aceea am spus că mai trebuiesc făcute multe. Nu există nicio stare conflictuală între mine şi preşedintele Vasile Mustăţea aşa cum s-a sugerat. Între noi este o foarte bună colaborare şi avem chiar o relaţie prietenească. Din interpelarea senatorului Nicolae Bădălău au rezultat numai inexactităţi, el a spus că spitalul nu are spălătorie! În realitate, SJU are două spălătorii – una mare pentru tot spitalul, cu 3 maşini de spălat şi una pentru secţia boli infecţioase şi SIDA. Situaţia lifturilor: unul este reabilitat; 3 funcţionează şi sunt în garanţia firmei de service. Că pe viitor trebuie schimbate sau reabilitate este altceva! A spus că nu avem materiale sanitare, igienice, soluţii perfuzabile etc . Nu este adevărat! Rezultatele de la RMN-urile de la Giurgiu sunt bune, şi au fost 2300. Într-un singur caz de Computer tomograf, unde pacientul nu dorit să i se injecteze substanţă de contrast, s-a dat în mod normal un rezultat aproximativ, care până la urmă a fost şi el confirmat la Bucureşti!

În vederea obţinerii acreditării din trimestrul IV 2014, mai sunt în primul rând multe documente de întocmit şi trebuie să facem rentabile toate secţiile spitalului. Să mai aducem medici rezidenţi în special la ATI, Neurologie şi la UPU. Să continuăm reabilitările secţiei de la Spitalul Vadu Lat şi să avem peste tot personal suficient. „Sunt convins, a precizat Mihai Petre, că vom obţine acreditarea cu sprijinul Consiliului Judeţean”. Întrebat dacă astăzi s-ar afla în situaţia de pacient şi nu de medic s-ar interna în SJU Giurgiu, Mihai Petre a răspuns sincer:

„M-aş interna sigur la Giurgiu”, şi în special în secţiile de cardiologie, interne, ortopedie-traumatologie, pentru unele operaţii abdominale”. Dumitru Beianu a precizat, la rândul său, că „Toate realizările din spital nu sunt ale CJ ci ale echipei manageriale condusă de Mihai Petre. Bătălia cea mai mare se duce pentru aducerea specialiştilor.  Aparatele de la RMN şi CT sunt absolut necesare şi de aceea CJ le-a achiziţionat prin leasing pe 7 ani. Aşa cum acum MS alocă fonduri pentru noua Maternitate, tot aşa sper să facă cu SJU Giurgiu şi în 2014 deoarece sănătatea este prioritate naţională în Programul de guvernare al USL”, a mai spus Beianu.

Heliade CĂLIN