Cu puțin timp în urmă Teodor Meleșcanu a demisionat de la conducerea Ministerului de Externe. Iată care a fost declarația sa, imediat după depunerea demisiei.

Am preluat conducerea MAE la 10 noiembrie, cu 5 zile înainte de al doilea tur de vot. Obiectivul meu a fost ca, în timpul rămas, să aducem condiţiile de vot la un nivel cât mai apropiat de nevoile cetăţenilor. La nivelul conducerii MAE, eu şi colegii din conducere, ne-am deplasat în ziua votului în toate secţiile în care au fost dificultăţi. Singurul lucru pe care nu l-am reuşit a fost suplimentarea secţiilor de votare, deşi am soliciatat BEC-ului. Am organizat turul 2 de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate. Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior. Au fost şi excepţii, pe care le regretăm: Paris, Londra, Torino, Munchen şi altele.

În mod cu totul regretabil, în unele cazuri au fost şi incidente care au necesitat intervenţia forţelor locale de ordine. Regret aceste disfuncţionalităţi din turul 2 şi îmi cer scuze public tuturor cetăţenilor români. Consider că responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent. Vreau să mulţumesc colegilor din MAE pentru implicarea responsabilă în organizarea procesului electoral din străinătate. Rămâne, însă, un fapt, că nu toţi cetăţenii români din străinătate şi-au putut exercita dreptul de vot. Şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi depun, la şedinţa de Guvern de azi, mandatul de ministru de Externe. Nimeni nu a fost împiedicat să-şi exercite dreptul de vot de către nimeni. Când au apărut incidente care nu aveau nimic de-a face cu votul, autorităţile au acţionat conform propriilor legi.

Succesorul meu va preluat mandatul, care va fi acceptat de către premier, dacă va accepta depunerea mandatului de către mine. Faptul că numărul de români care a votat e record mondial absolut pentru România dovedeşte că toţi şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a votului electoral. Nu ştiu să se fi închis vreo secţie de votare înainte de ora locală 21:00. Cinci zile am condus o echipă, dar sunt mândru de ea. Responsabilitatea, deocamdată, mi-o asum eu. Pentru alţii nu pot să vorbesc. Reamintim că, după organizarea catastrofală a alegerilor din diaspora, Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze, însă nu a anunţat că îşi asumă vreo greşeală.

Şeful diplomaţiei a mai declarat că instituţia pe care o conduce nu este responsabilă pentru problemele apărute la vot.Teodor Meleșcanu a fost numit ministru de Externe cu 6 zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce Titus Corlățean a demisionat pe fondul unei organizări dezastruoase în diaspora a primului tur de alegeri prezidențiale. Sute de mii de români din străinătate au stat la cozi interminabile, de 6-10 ore, pentru a-şi exprima votul şi în turul al II-lea al alegerilor. Situaţii inadmisibile s-au înregistrat peste tot în diaspora românească, de la Roma, Torino, Munchen, Bonn, Paris, Viena până în secţiile de vot din Canada sau SUA.

Printre „gafele” impardonabile ale lui Meleşcanu amintim faptul că le-a cerut românilor din Paris să voteze la „cea mai apropiată secţie”, de la Nancy, aflată la nu mai puțin de 385 de km!? (Jurnal)

 

 

1 COMENTARIU

  1. NU ESTE SUFICIENT DOAR CA SI-A DAT DEMISIA, PENTRU AROGANTA DE A TRIMITE ROMANII DIN DIASPORA CARE VROIAU SA VOTEZE IN ALTE LOCALITATI, MI SE PARE O UMILINTA DE NEACCEPTAT, IAR PRIN INGRADIREA DREPTULUI FIECARUI CETATEAN DE A VOTA AR TREBUI CERCETAT PENAL SI SA RASPUNDA IN FATA LEGII.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.