Impozitarea marilor averi, a celor de peste 450.000 de euro, este una din ideile promovate de liderii UNPR, Gabriel Oprea şi Nicolae Onţanu. Aceştia au propus ca să intre cât mai curând în dezbaterea publică un asemenea proiect. Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat  că formaţiunea sa vrea să reintroducă în dezbaterea parlamentară proiectul legislativ de taxare a marilor averi.

Vrem azi să reintroducem în dezbaterea publică două proiecte importante pentru UNPR – taxarea marilor averi, şi vă aduceţi aminte că acum 3 ani doar două voturi în Parlament au făcut ca această lege să nu treacă, precum şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani”, a spus Oprea.

Proiectul de lege propus de UNPR prevede ca averile peste 450.000 de euro să fie taxate cu 1%. Acest proiect are însă  şi adversari.  Liderul PLR,  Călin Popescu Tăriceanu,  a declarat că nu este favorabil acestui proiect.  El a motivat că este posibil ca posesorii marilor averi să nu poată plăti taxa,  din lipsă de bani!?

Așa cum este ea formulată, nu înțeleg exact la ce se referă — este vorba de venituri, este vorba despre ceea ce constituie averea reprezentată de proprietăți? S-ar putea să ne trezim cu impozitarea marilor averi în situația în care unii nu vor avea bani să plătească taxele și vor trebui să își vândă averile. Putem să ne gândim la tot felul de variante. Nu spun că este o soluție bună, nu agreez această idee”, a spus Tăriceanu,  după ședința parlamentarilor din formațiunea pe care o conduce.